Nagyvilág

Halálos ítéletet kapott egy iráni tüntető

UGC / AFP
UGC / AFP

A teheráni bíróság halálos ítéletet hozott egy tüntetővel szemben, aki részt vett a szeptember óta tartó iráni tiltakozásokban – írja az Al Jazeera. Több szerencsésebb tiltakozó börtönbüntetéssel ússza meg.

A halálos ítéletről szóló hírt még vasárnap közölte az iráni igazságszolgáltatás, de az elítéltet nem nevezte meg. Annyit azonban közöltek, hogy az elítéltnek „kormányzati központ felgyújtása, a közrend megzavarása és nemzetbiztonság elleni bűncselekmények” miatt kell felelnie. A halálra ítéltet a „muharebeh” (törvénytelen hadviselés, az Isten és az állam elleni harc) valamint a „romlás a Földön” büntetőjogi kategóriákban is bűnösnek találták. Az utóbbi két vádpont vallási természetű.

További öt meg nem nevezett személyt, akiket a hatóságok „lázongóknak” minősítettek – nemzetbiztonsági vádak alapján öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

A közleményben jelezték, hogy az ítéletek csak előzetesek, azokat a fellebbviteli bíróságnak meg kell erősíteneie. A részleteket szintén ezután hozhatják nyilvánosságra.

Az iráni igazságszolgáltatás korábbi közlése szerint csak a fővárosban több mint 1000 vádemelés volt.

A tüntetésekkel összefüggő első nyilvános bírósági tárgyalásokat október végén tartották Teheránban. A politikai rendszer egyes vezetői rögtönítélő bíróságok létrehozását követelték a „lázongók” megbüntetése és a további tiltakozások megakadályozása érdekében. A múlt héten az iráni parlament képviselőinek többsége is felszólította az igazságszolgáltatást, hogy

határozottan bánjanak a bűncselekmények elkövetőivel [a tüntetőkkel] és mindazokkal, akik segítettek a bűncselekményekben, és provokálták a lázongókat.

Az országosra duzzadt tüntetések még szeptember közepén kezdődtek, miután a rendőrség őrizetében meghalt egy 22 éves lány, Mahsza Amini, akit az erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert állítólag nem tartotta be az állam által előírt öltözködési szabályokat. A tiltakozások az internethozzáférés korlátozása ellenére is folytatódtak.

A hétvégén lesz továbbá a nevezetes, 2019. novemberi iráni tüntetések kirobbanásának harmadik évfordulója. Utóbbiak azért robbantak ki Országszerte, mer a benzinárak egyik napról a másikra háromszorosára emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik