Élő Nagyvilág

Harminc százalékkal esett vissza az ukrán gabonakivitel

Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP
  • A háború legfontosabb eseményei vasárnap.

Putyin: 50 ezer mozgósított vesz részt harci cselekményekben

Mintegy 80 ezer, a részleges mozgósítás során fegyverbe állított katona tartózkodik jelenleg Ukrajnában, közülük 50 ezren részt vesznek a harci cselekményekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Igor Rugyenya Tver megyei kormányzót. Putyin a találkozón azt ígérte, személyesen fog tájékozódni arról, hogy áll a mobilizáltak támogatásának ügye. Az elnök pénteken azt mondta, hogy az önkéntesekkel együtt 318 ezer ember vonult be az általa szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás során.

Légvédelmi rakétarendszereket kapott az ukrán hadsereg

NASAMS és Aspide típusú légvédelmi rakétarendszerek érkeztek Ukrajnába, közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. „Ezek a fegyverek jelentősen megerősítik az ukrán hadsereget, és biztonságosabbá teszik egünket. Továbbra is lőni fogjuk a minket támadó ellenséges célpontokat” – fogalmazott, és köszönetet mondott a fegyverekért Norvégiának, Spanyolországnak és az Egyesült Államoknak.

Korábbi híradások szerint az Egyesült Államok nyolc NASAMS légvédelmi rendszert ígért Ukrajnának, amelyekből kettőt hamarosan Ukrajnában hadrendbe is állítanak. Néhány napja vált ismertté, hogy Spanyolország új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely tartalmaz egy Aspide légelhárító rakétarendszerhez tartozó akkumulátort, Hawk légvédelmi rendszereket, páncéltörő rakétarendszereket, egyéb fegyvereket és lövedékeket.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága arról számolt be, hogy Herszon megyében hétfő délelőtt a légvédelem lelőtt egy orosz Szu-25-ös katonai repülőgépet. A déli műveleti parancsnokság reggeli jelentésében arról adott hírt, hogy az elmúlt napban az ukrán fegyveres erők rakéta- és tüzérségi egységei 147 tűztámadást, a légierő pedig két sikeres bevetést hajtott végre a déli országrészben. Az előzetes adatok szerint az orosz erők emberéletben 14-et, továbbá három páncélozott járművet, egy drónirányító állást, valamint három lőszerraktárt veszítettek Beriszlav és Herszon városok térségében, írja az MTI. Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése alapján Ukrajnában eddig  76 460 orosz katona halt meg, közülük az előző nap körülbelül 530-an. Az ukrán erők egyebek mellett megsemmisítettek 277 orosz repülőgépet, 260 helikoptert, 2771 harckocsit, 5630 páncélozott harcjárművet, 1782 tüzérségi rendszert és 1472 drónt.

Harminc százalékkal esett vissza az ukrán gabonakivitel

Ukrajna a 2022–2023-as szezonban eddig csaknem 14,3 millió tonna gabonát exportált, ami 30,7 százalékkal kevesebb, mint az előző szezon azonos szakaszában elért 20,6 millió tonnás eredmény – derül ki az ukrán mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Az adatok azt mutatták, hogy a 2022 júliusa és 2023 júniusa közötti szezonban eddig 5,4 millió tonna búzát, 7,7 millió tonna kukoricát és 1,2 millió tonna árpát exportáltak.

Az ukrán kormány szerint a gazdálkodók idén összesen 50-52 millió tonna gabonát takaríthatnak be, ami jelentően elmarad a 2021-es 86 millió tonnától. Ennek oka elsősorban az orosz csapatok területszerzése és az alacsonyabb volumenű termés.

(Al Jazeera)

Rendkívüli áramszünetek jönnek Kijevben

Rendkívüli áramszünetet rendelt el hétfőn a megnövekedett áramfogyasztás miatt a kijevi energiaszolgáltató, a NEK Enerho – írja az MTI a DTEK energetikai vállalat Telegram-csatornáján kiadott tájékoztatásra hivatkozva.

A kijevi városvezetés vasárnap jelentette be, hogy a vészleállások oka a városban egyre súlyosbodó áramhiány. Hétfőn 32 százalékkal nagyobb áramhiányt jeleztek előre az energiarendszerben, mint amennyit a stabilizációs leállások esetére figyelembe vettek.

Korábban az Ukrenerho állami energiaszolgáltató vállalat közölte, hogy hétfőn újra áramkimaradások várhatóak az ukrán fővárosban, valamint Kijev, Zsitomir, Poltava, Szumi, Harkiv, Cserkaszi és Csernyihiv régiókban, ahol a fogyasztást 30 százalékkal kell csökkenteni az energiarendszer megerősítése és stabilizálása érdekében.

A cég egyben közölte, hogy az áramkimaradásokat a menetrend szerint tervezi végrehajtani, de nem zárják ki a vészleállásokat sem.

Volodimir Zelenszkij már vasárnap este felhívta a figyelmet, hogy az országban több mint 4,5 millió ember maradt áram nélkül, a legtöbben Kijevben és a kijevi területen, ahol a legnehezebb az áramellátás helyzete.

A Kreml nem kommentálta az amerikai-orosz egyeztetésről szóló sajtóhíreket

A Kreml szóvivője nem kommentálta a Wall Street Journal hétfői értesüléseit, miszerint Washington zárt körű megbeszéléseket folytatott vezető orosz tisztviselőkkel annak érdekében, hogy elkerüljék az ukrajnai háború eszkalációját.

A cikk szerint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadóival egyeztetett.

Dmitrij Peszkov ehhez képest csupán arról beszélt, hogy ez egy spekuláció, amiről nincs mit mondania, írja a Reuters.

Megismétlem, hogy vannak igaz hírek, de a legtöbb esetben a megjelent értesülések spekulációk

– közölte.

Azt javasolta mindenkinek, hogy forduljanak a Fehér Házhoz vagy a szivárogtató újsághoz, ha többet akarnak tudni.

Elmondta azt is, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, Kijevvel ez nem lehetséges, mert ők elutasítják ezt az opciót.

Vasárnap is közel 11 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra

Vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 5668 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5018 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn kora hajnalban.

A jelentés szerint vonattal vasárnap 138 ember, köztük 45 gyermek menekült Budapestre az orosz invázió elől.

Az orosz média szerint Ukrajna a saját infrastruktúráját lőtte

Azt állítják orosz hírügynökségek, hogy Ukrajna megrongálta a Dnyeper folyón található Nova Kahovka gátat, Herszon közelében.

Az orosz jelentések bizonyítékok bemutatásával ezúttal sem bajlódtak.

Az állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség egy segélyszolgálat képviselőjét idézte, aki azt mondta, hogy egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszer által indított rakéta találta el a gát zsilipjét, ami emiatt megrongálódott. Az idézett orosz forrás úgy vélte, a gát átszakításával az ukránok „humanitárius katasztrófa feltételeit” próbálták előidézni.

Zelenszkij: További orosz támadások jöhetnek az alapvető ukrán infrastruktúra ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország energetikai infrastruktúrája elleni újabb lehetséges orosz támadásoktól tart. Kijev polgármestere közben arra kérte a lakosságot, fontolják meg az ideiglenes távozás lehetőségét arra az esetre, ha a főváros víz- és áramellátása megszűnik.

Zelenszkij a szokásos éjszakai beszédében kijelentette, hogy Oroszország újabb erőket és eszközöket von össze az infrastruktúrák elleni újabb tömeges támadások céljából.

Több mint 4,5 millió fogyasztó maradt eddig áram nélkül – közölte az államfő.

Olvasói sztorik