Élő Nagyvilág

Reagált a magyar külügyminisztérium Putyin szavaira

MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Ukrán vezérkar: az oroszok tömegesen süllyesztik el a Dnyeperen a polgári hajókat

Az oroszok tömegesen semmisítik meg a polgári hajókat a déli Herszon megyében, a Dnyeper (Dnyipro) folyó partjain, és felszólították a régióban lévő Beriszlav lakóit, hogy november 10-ig hagyják el a várost – írta az ukrán vezérkar saját értesülései alapján vasárnap esti jelentésében.

Az orosz megszálló csapatok továbbra is kirívó módon megsértik a polgári lakossággal szembeni hadviselés törvényeit és szokásait. A herszoni régióban tömegesen semmisítik meg a magánhajókat a Dnyeper partjainál. A vízi járművek motorjait és egyéb értékes alkatrészeit a betolakodók ellopják. A polgári hajók elsüllyesztése nyomán az üzemanyag egy része a folyó deltájába került, és közvetlenül veszélyezteti az ottani természeti park ökoszisztémáját – hangsúlyozta a vezérkar a jelentésben.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint folytatódik a lakosság erőszakos kitelepítése a régióból. Beriszlav lakosait arra szólították fel, hogy november 10-ig hagyják el a várost. A vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok vasárnap támadó műveleteket hajtottak végre Donyeck megyében Bahmut és Avgyijivka, valamint Mikolajiv megyében Novopavlivszke irányban; a nap folyamán az orosz erők három rakéta- és három légicsapást hajtottak végre, továbbá több mint öt támadást rakéta-sorozatvetőkkel; Zaporizzsja, Donyeck, Luhanszk, Mikolajiv és Szumi régió hét települését érték csapások. (MTI)

Nem hiszik el, hogy befejeződött a mozgósítás

Nem bízom abban, amit mondanak

– mondta a 27 éves Nikita a Moscow Times újságírójának. A férfi egy aközül a sok katonakorú orosz állampolgár közül, akik különböző praktikákkal megpróbálták elkerülni, hogy az ukrajnai háborúba vigyék őket.

A lap szerint oroszok tízezrei próbálták elkerülni a mozgósítást, amióta szeptember végén az országban megkezdődött a felnőtt férfiak kaotikus behívása. Sokan a környező országokba vándoroltak, de akik nem akartak, vagy nem tudnak külföldre menekülni, mint például Nyikita, más városba költöztek, hogy megzavarják a hatóságokat. Sokan éjszakánként váltogatták a szállásukat, letiltották a telefonjuk csengőjét, elkerülték a köztereket, távoli területekre utaztak kempingezni, sőt olyanok is akadtak, akik sérüléseket okoztak maguknak, hogy orvosi igazolással kerüljék el a katonaságot.

Az oroszok távozásra szólítanak fel Herszonban

Az ukrán hadsereg vasárnap azt közölte, hogy az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon lakói figyelmeztető üzeneteket kaptak telefonjukra az oroszoktól, hogy mielőbb hagyják el otthonukat. Orosz katonák arra figyelmeztették a civileket, hogy az ukrán hadsereg támadásra készül a város visszaszerzése érdekében, és felszólították az embereket, hogy azonnal induljanak el a Dnyeper folyó jobb partjára.

A Kreml által kinevezett herszoni kormányzat már civilek tízezreit költöztette ki a városból, írja a Guardian.

Az AP jelentése szerint ugyanakkor sokan a városban maradnak, dacára a távozásra felszólító SMS-eknek és hangszórós üzeneteknek, ők jellemzően attól tartanak, hogy Oroszország távoli régióiba viszik az embereket.

A külügyminisztérium nem tartja helyesnek Putyin nyilatkozatát

Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!

– így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek Vlagyimir Putyin nyilatkozatára.

Amint beszámoltunk róla, az orosz elnök Putyin nemrég arról beszélt, hogy Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben, mivel ezektől az országoktól annak idején erőszakkal vettek el olyan területeket, amelyek ma Ukrajnához tartoznak. A román kormány már jelezte, hogy nincsenek követelései Ukrajnával szemben, míg Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyint.

Kapcsolódó
Szijjártó arról beszélt, hogy milyen uniós szankciókat nem fog megszavazni Magyarország
A külügyminiszter szerint a szankciós infláció miatt egyre kevesebbet ér az emberek pénze.

A magyar kormány még nem reagált arra, hogy Putyin szerint Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben

Putyin nemrég arról beszélt, hogy Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben, mivel ezektől az országoktól annak idején erőszakkal vették el azokat a területeket, amelyek ma Ukrajnához tartoznak. Az orosz elnök itt tette hozzá, hogy a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának.

Ahogy arra a a Hvg felhívta a figyelmet, a román kormány már jelezte, hogy nincsenek követelései Ukrajnával szemben, míg Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg Putyint a témával kapcsolatban. A magyar kormány ugyanakkor egyelőre nem reagált az orosz elnök szavaira.

Már gondolkodnak rajta, hogy lehetne kimenekíteni Kijevből hárommillió embert

A New York Times információi alapján arról ír a Guardian, hogy az ukrán hatóságok elkezdték megtervezni, miként lehet majd evakuálni Kijevből hárommillió embert, abban az esetben, ha az áramszolgáltatás végleg megadná magát.

Oroszország jó ideje szisztematikusan bombázza a kritikus infrastruktúrát Ukrajnába, aminek következtében több közműszolgáltatás is orszgszerte akadozik. Az ukrán nemzeti energiaszolgáltató szombaton közölte, hogy  áramszüneteket vezet be hét régióban, hogy megakadályozza a hálózat teljes meghibásodását.

Újabb ezrek menekültek Magyarországra a harcok elől

Az ukrán-magyar határszakaszon 6215-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5940-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t közleményben vasárnap.

Az ORFK tudatta azt is, hogy az ukrajnai háború elől szombaton 194 ember, köztük 65 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Biden tárgyalóasztalhoz ültetné Zelenszkijt

Amerikai források szerint a Biden-kormány zárt ajtók mögött, nem hivatalosan arra ösztökéli Ukrajnát, hogy mutasson hajlandóságot a béketárgyalásokra, és engedjen abból a hozzáállásból, hogy addig nem ülnek tárgyaló asztalhoz a megszállókkal, amíg Putyin áll Oroszország élén.

A Washington Post írása szerint ezzel együtt az Egyesült Államoknak nem célja, hogy minden áron kikényszerítse, hogy Ukrajna tárgyalóasztalhoz ülljön, inkább a pozíciókat akarják erősíteni Bidenék, próbálva elérni, hogy azok az országok is kitartsanak Kijev mellett, akik nem akarnak hosszú évekig tartó háborút.

Az eddig is tudvalevő volt, és az amerikaiak újra megerősítették, hogy Putyin jelenleg nem hajlik a tárgyalásra, de nem is ez okozott nyugtalanságot több európai, latin-amerikai és afrikai országban, hanem az, hogy az ukránokat vezető Zelenszkij is teljesen elzárkózik attól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az orosz elnökkel. A patthelyzet sokáig húzódó konfliktust vetít előre, amit sokan nem néznek jó szemmel, ahogy egy amerikai forrás mondta, az „Ukrajna-fáradtság” már egy létező jelenség több szövetségesüknél.

Olvasói sztorik