A következő élő közvetítés része Reagált a magyar külügyminisztérium Putyin szavaira

Biden tárgyalóasztalhoz ültetné Zelenszkijt

Chip Somodevilla/Getty Images
Chip Somodevilla/Getty Images

Amerikai források szerint a Biden-kormány zárt ajtók mögött, nem hivatalosan arra ösztökéli Ukrajnát, hogy mutasson hajlandóságot a béketárgyalásokra, és engedjen abból a hozzáállásból, hogy addig nem ülnek tárgyaló asztalhoz a megszállókkal, amíg Putyin áll Oroszország élén.

A Washington Post írása szerint ezzel együtt az Egyesült Államoknak nem célja, hogy minden áron kikényszerítse, hogy Ukrajna tárgyalóasztalhoz ülljön, inkább a pozíciókat akarják erősíteni Bidenék, próbálva elérni, hogy azok az országok is kitartsanak Kijev mellett, akik nem akarnak hosszú évekig tartó háborút.

Az eddig is tudvalevő volt, és az amerikaiak újra megerősítették, hogy Putyin jelenleg nem hajlik a tárgyalásra, de nem is ez okozott nyugtalanságot több európai, latin-amerikai és afrikai országban, hanem az, hogy az ukránokat vezető Zelenszkij is teljesen elzárkózik attól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az orosz elnökkel. A patthelyzet sokáig húzódó konfliktust vetít előre, amit sokan nem néznek jó szemmel, ahogy egy amerikai forrás mondta, az „Ukrajna-fáradtság” már egy létező jelenség több szövetségesüknél.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik