Ethan Miller / Getty Images / AFP
Nagyvilág

Ismét sokan szavaznak levélben az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban magas részvétel mellett zajlik az előzetes szavazás azokban az államokban, ahol erre lehetősége van a polgároknak a november 8-ai törvényhozási választási nap előtt – derül ki a Floridai Egyetem hagyományos választási projektjének adataiból.

Közép-európai idő szerint késő estig több mint 30 millió ember adta le voksát abban a 45 szövetségi államban, ahol már zajlik a választás.

Huszonhárom államból rendelkezésre álló számok szerint a szavazók 44 százaléka regisztrált demokrata szavazó, 33 százalékuk regisztrált republikánus, 22 százalék pedig független.

A Floridai Egyetem választási kutatásából az is kiderül, hogy az előzetes szavazáson idén különösen aktívak Georgia és Florida választói. A közvélemény-kutatások szerint Floridában a republikánusok meggyőző előnnyel rendelkeznek, Georgia állam ugyanakkor, különösen a szenátusi választást tekintve, billegő államnak számít, amelyen akár a felsőházi többség is múlhat.

Két éve az elnökválasztás napja előtt 101 millió amerikai szavazott, 2018-ban, a legutóbbi félidős választásokon 39 millió volt az előzetesen szavazó polgár száma.

2020-ban Donald Trump elnök már az általa elvesztett választás előtt figyelmeztetett, hogy gond lehet a levélszavazatokkal, ugyanis szerinte könnyen manipulálhatók, ezért fennáll a csalás veszélyre. Az elnökválasztás után a levélszavazatok teljes felülvizsgálatára szólított fel, a borítékokat is beleértve.

Az Egyesült Államokban a szavazók a legtöbb államban személyesen és levélben is leadhatják szavazatukat a választás hivatalos napját megelőzően. Az előzetes szavazás lehetősége a különböző szövetségi államokban eltérő időpontban nyílt meg.

Az Egyesült Államokban az úgynevezett félidős választás hivatalos időpontja november 8. A választók döntenek a törvényhozás alsóházának mind a 435 tagjáról, valamint a száztagú felsőház, a Szenátus 35 új tagjáról. Harminchat államban kormányzóválasztást is tartanak, és számos helyen önkormányzati és egyéb helyi tisztségviselőket is választanak az Egyesült Államok polgárai jövő kedden.

Kapcsolódó
Izgalmas eredményeket hoztak a keddi amerikai előválasztások
Van, ahol a demokraták több százezer dollárt költöttek a Donald Trump által támogatott jelölt melletti hirdetésekre, mert úgy vélik, ellene jobb esélyük lesz.

(MTI)

Ajánlott videó