Nagyvilág

Még több halott a szöuli halloween-partin 

Az áldozatok száma még emelkedhet, a hatóságok vizsgálatot indítanak.

Legkevesebb száznegyvenkilenc ember meghalt, másik százötven pedig megsérült szombaton a dél-koreai főváros, Szöul központjában a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcában kitört tolongásban, közölte a mentőszolgálat alapján az MTI. A halottak száma még nőhet; az illetékesek szerint több sérültnek súlyos az állapota, sürgősségi osztályokon kezelik őket. A kórházba szállítottak között külföldi állampolgárok is voltak.

Frissítünk!

151-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A 97 női és 54 férfi halott többége 30 év alatti. A sérültek száma 82. A vasárnap reggeli adatok szerint a halottak közül 19 külföldi, köztük Iránból, Üzbegisztánból, Kínából, Norvégiából és Oroszországból. A szöuli rendőrség mintegy 270 eltűnt személyről kapott bejelentést.Jun Szok Jol államfő november 5-éig tartó nemzeti gyászhetet hirdetett, ígéretet tett, hogy kivizsgálják az esetet, hogy ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

A dél-koreai vezetők szerint a szerencsétlenséget az okozta, hogy a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási, többségében fiatalokból álló, tömegben az emberek agyontaposták egymást. 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában. Szemtanúk szerint a lökdösődés előtt is kaotikus jelenetek voltak, egy túlélő azt mondta, sokan elestek, mások mint dominók zuhantak utánuk. Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe.

Csoj Szöng Pom tűzoltóparancsnok azt mondta, a holttesteket kórházakba és egy tornaterembe vitték, ahol a hozzátartozók azonosíthatják az áldozatokat. Közölte, halottak és a sebesültek többsége a húszas éveiben jár.  A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az incidens pontos okának megállapítására.

Jun Szok Jol elnök felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását, ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultasson fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, biztosítson ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására.

Három éve ez volt az első haloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon az ünnepségek idején. hónapokban könnyített a pandémia miatt elrendelt korlátozásokon.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét, szolidaritásáról biztosította a koreai népét. Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik