Nagyvilág

Liz Truss hat hét miniszterelnökség után is jogosult az évi 115 ezer fontos életjáradékra

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Csütörtökön 44 nap után véget ért Liz Truss brit miniszterelnöki megbízatása, miután bejelentette lemondását. Ennek ellenére továbbra is jogosult lesz a volt miniszterelnökök számára fenntartott évi 115 ezer fontos (54 millió forintos) juttatásra –írja az Insider.

A közszolgálati költségtérítés (Public Duty Costs Allowance, PDCA) minden volt miniszterelnöknek jár évente, amelynek célja, hogy megtérítse a közfeladatok ellátása során viselt költségeket.

A juttatásra való jogosultsághoz elegendő, ha valaki korábban betöltötte a miniszterelnöki posztot, vagyis Truss megfelel a feltételeknek, annak ellenére, hogy ő volt a legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnök a nemzet történetében. A juttatást élete végéig évente kapja majd.

A juttatást 2011-ben 115 000 fontra fagyasztották be, így az összeg 2022-2023-ban sem változik. Truss emellett jogosult a 115 000 fontos juttatás legfeljebb 10 százalékának megfelelő nyugdíjkedvezményre is.

A hat hetes hivatali idő alatt Truss két minisztere is távozott a kabinetből, ráadásul a kormányfőt korábban több tory képviselő is nyilvánosan szólította fel a lemondásra, kormányzását pedig fenntarthatatlannak nevezték.

Kapcsolódó
A nap, amikor legyőzte a brit miniszterelnököt egy fejessaláta
Élőben lehetett végigkövetni, hogy Liz Truss bírja tovább a brit kormány élén vagy a zöldség. A fejessaláta végül megsemmisítő vereséget mért a volt kormányfőre.

Truss mindössze a hatodik miniszterelnök lesz, aki megkapja ezt a juttatást, amelyet a brit kormány szerint 1991-ben John Major korábbi miniszterelnök vezetett be Margaret Thatcher lemondása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik