Élő Nagyvilág

Bombázássorozatot indítottak több régió ellen az oroszok

AFP
AFP

Éjszaka is bombázták az oroszok több régiót Ukrajnában

Az ukrán hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy az éjszaka folyamán több régiót orosz tüzérségi csapások értek – írja az MTI. Egy rakétatámadás súlyosan megrongálta a kijevi régióban fekvő egyik kulcsfontosságú ukrán energetikai létesítményt – jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató vállalat szombaton, miközben az orosz hadsereg igyekezett elvágni a víz- és áramszolgáltatást a sűrűn lakott ukrajnai területeken.

Az Ukrenergo tájékoztatása szerint szerelői már a helyszínen próbálják elhárítani a hibát, de a cég áramszünetek lehetőségére figyelmeztette a környék lakosságát. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője arra kérte a kijevi térség és a szomszédos három régió lakosait, korlátozzák áramfelhasználásukat a legnagyobb fogyasztással járó esti órákban.

A fronthoz közeli, déli Zaporizzsja városában találatok érték a helyi infrastruktúrát, amely emiatt lángokban áll. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó felszólította az embereket, hogy az óvóhelyeken keressenek menedéket.

A helyi hatóságok azt is közölték, hogy a szomszédos Dnyipropetrovszki terület felett öt iráni gyártmányú ellenséges drónt lőttek le. Sorozatvetőkből és nehéztüzérségi fegyverekből kilőtt több mint ötven lövedék csapódott be az ugyanebben a régióban található Nikopol körzetében, legalább két ember megsebesült.

Szombat reggel egész Ukrajnára kiterjedő légiriadót rendeltek el, mert további támadásoktól tartottak – írta a dpa német hírügynökség.

Az Ukrajnával szomszédos oroszországi Belgorod régióban ukrán tüzérségi támadás következtében kigyulladt egy üzemanyagraktár – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója, hozzátéve: a lángokat időközben eloltották, és jelenleg a helyreállítási munkálatok zajlanak.

Az orosz katasztrófavédelmi hatóság szerint maradék dízelolajat tartalmazó tíz tartály közül egy gyulladt ki, áldozatok nem voltak.

Gladkov beszélt arról is, hogy egy vámellenőrző pontot napok óta ágyúznak az ukrán erők, csak szombaton tizennégy lövedék csapódott be a létesítmény területén, de nem voltak áldozatok.

Orosz csapatok Fehéroroszországban

Orosz csapatok érkeztek Fehéroroszországba, akik a fehérorosz csapatokkal együtt az Ukrán határ közelében fognak állomásozni. Erre Ukrajna és a nyugati fenyegetések miatt van szükség – állítja a fehérorosz fél.

(Sky News)

Irán tagadja, hogy fegyvert szállítana Oroszországnak

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter tagadta, hogy az Iszlám Köztársaság fegyvert szállítana Oroszországnak, és ezáltal aktív szereplője lenne az ukrajnai háborúnak. Amirabdollahián elmondta: Teherán és Moszkva között katonai együttműködés van, de ez nem terjed ki a fegyverszállításra. Irán a háború és a szenvedés végét akarja – tette hozzá.

Közben az MTI beszámolója szerint megérkeztek Fehéroroszországba a Moszkva és Minszk által létrehozott közös katonai egység első orosz katonái. A fehérorosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első szerelvényei és konvojai megérkeztek, de nem közölte az oda telepített orosz katonák számát. Képeket tett közzé ugyanakkor a vonatokról és teherautókról, valamint az orosz katonákról, akiket népviseletbe öltözött nők üdvözöltek kenyérrel és sóval a kezükben, ami a szláv vendégszeretet hagyománya. Fehéroroszország kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál, és a határait hivatott biztosítani.

Fehéroroszország, amely Oroszország szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban. Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

Újabb katonai segélyt ad Amerika Ukrajnának

Az Egyesült Államok 725 millió dollár értékben újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának – közölte a washingtoni kormány szombatra virradóra. A csomag egyebek között tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és járműveket tartalmaz.

A védelmi minisztérium adatai szerint a segély keretében HIMARS-lövedékek, 23 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi lövedék, ötezer távolról üzemeltethető páncéltörő akna és ugyanennyi páncéltörő fegyver, kézifegyverek és kétmillió lőszer, valamint több mint kétszáz Humvee terepjáró érkezik Ukrajnába. A szállítmány részét képezik a radar- és rádióberendezések megzavarására képes rakéták, illetve ötszáz precíziós tüzérségi lövedék.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök hatalomba lépése óta az Egyesült Államok több mint 18,3 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Biden hétfőn megígérte, hogy továbbra is támogatja Kijevet az orosz agresszió elleni védekezésben, és ehhez légvédelmi rendszereket is a rendelkezésére bocsát. Két NASAMS amerikai-norvég légvédelmi rakétarendszer már a következő hetekben-hónapokban megérkezhet Ukrajnába, további hatot pedig később szállítanak le.

Eközben Szaúd-Arábia szombaton bejelentette, hogy 400 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Kijevnek. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és jelezte: Szaúd-Arábia támogatja az erőszak csökkentését célzó erőfeszítéseket, és kész közvetíteni a szembenálló felek között.

Sok orosz tartalékos magának veszi a testpáncélját

A brit hírszerzés legfrissebb tájékoztatása szerint sok orosz tartalékos magának veszi a testpáncélt, aminek viszont nagyon megugrott az ára. A minisztérium szerint a  6B45-ös mellényt 40 000 rubelért (körülbelül 640 dollárért) árulják az orosz internetes vásárlási oldalakon, miközben áprilisban körülbelül 12 000 rubelért adták.

Putyin: Ami ma történik, az nem kellemes

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Moszkva „mindent jól csinál” – írja a The Guardian. Az orosz elnök pénteki megjegyzései néhány órával azután hangoztak el, hogy a Kreml tisztviselői a déli Herszon régióban távozásra szólították fel a lakosságot, miután Kijev közölte, hogy erői előrenyomulnak a régió fővárosa felé.

Putyin a kazah fővárosban tartott csúcstalálkozó után kijelentette:

Ami ma történik, az nem kellemes. De ha Oroszország nem támad februárban, akkor is ugyanebben a helyzetben lennénk, csak a körülmények rosszabbak lennének számunkra. Tehát mindent jól csinálunk.

Olvasói sztorik