Élő Nagyvilág

Magyarország háborús bűnnek tekinti az ukrán városok tömeges bombázását

Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images
Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images
  • Újra lőtték Kijevet is az oroszok, az ukránok szerint összesen 84 rakétával.
  • Putyin fenyegetőzni kezdett a Krími híd megtámadása miatt, az orosz elnök  „kemény válaszlépéseket” ígért.
  • Magyarország háborús bűnnek nyilvánította az ukrán városok orosz bombázását.
  • Lukasenka is megfenyegette Zelenszkijt.
  • Scholz szerint a közeljövőben nem jön gáz Oroszország felől.
  • Hétfői tudósításunkat itt olvashatják.

Szinte kizárólag az energiahálózatot és lakóházakat ért a hétfői orosz támadás

Az ukrán külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott interjúban hétfőn úgy fogalmazott, hogy bármit is tesz az orosz elnök, Ukrajna folytatja területeinek felszabadítását. Dmitrij Kuleba közölte, nem tud arról, hogy a legutóbbi orosz rakétatámadások célpontjai között szerepelt volna jelentősebb katonai létesítmény, találat szinte kizárólag az energiahálózatot és lakóházakat ért.

Nem lehet kétség afelől, hogy a támadás célja a békés lakosság megfélemlítése és az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben nehezítse meg az emberek életét

– fogalmazott, hozzátéve, hogy miután Putyin hadserege nem tudja legyőzni az ukrán haderőt, az orosz elnök bosszúból a civilek megfélemlítéséhez folyamodik, írja az MTI. Arra a kérdésre, hogy a Krímet Oroszországgal összekötő hídon elkövetett robbantásért Ukrajna a felelős-e, a külügyminiszter azt válaszolta, nem tudja, ki robbantotta fel a hidat, de nem zárná ki azt, hogy Oroszországon belüli történésről van szó, hiszen a hidat mindkét oldalon nagyon erősen őrzik.

Dmitrij Kuleba megismételte, hogy a háború Ukrajna létéért folyik, valamint a nemzetközi jog és az arra alapozott világrend is tétje.

Újabb légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának Amerika

Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, mondta az amerikai elnök, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadásokat követően.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden biztosította Volodimir Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez. Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat Ukrajna területén.

Joe Biden nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben közölte, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett, írja az MTI.

Rámutatott, hogy a támadások civileket öltek és sebesítettek meg, és nem katonai célpontokat pusztítottak el, ami az amerikai elnök szerint jól jelzi Vlagyimir Putyin törvénytelen háborújának végletes kegyetlenségét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik