Élő Nagyvilág

Ukrán külügyminiszter: Putyin csinálhat, amit akar, mi folytatjuk a harcot

Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images
Sergii Kharchenko/NurPhoto via Getty Images
  • Hétfő reggel hónapok óta először érte támadás Kijevet.
  • A rakéták a hétfő reggeli csúcsidőben vették célba a fővárost.
  • A reggeli támadásokban eddig nyolcan haltak meg, harminchatan pedig megsebesültek.
  • További tíz ukrán várost, köztük a nyugat-ukrajnai Lvivet is lőtték az oroszok
  • Ukrán tisztviselők szerint az energia-infrastruktúra volt a támadás célpontja: az áramkimaradások megzavarták az internetszolgáltatást, több város áram és központi fűtés nélkül maradt.
  • Újabb településeket foglaltak vissza az ukrán csapatok Luhanszkban.
  • Ismét lőtték Zaporizzsját az oroszok.

A vasárnapi eseményeket itt nézhetik meg.

Kilométeres sorokban próbálják elhagyni Krímet az oroszok

Óriási sorok alakultak ki a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi hídnál Oroszország irányába a Reuters riportja szerint. A hidat szombat hajnalban érte támadás, a fél útpálya leomlott, a vasúti hídon pedig kigyulladt egy üzemanyagot szállító szerelvény. A közúti forgalmat azóta részlegesen helyreállították, fél útpályán haladhat a forgalom. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint terrorcselekmény történt, amely mögött az ukránok állnak.

Az Európai Parlament elnöke szerint beteges, ami Kijevben történik

Ami most történik Kijevben, az beteges. A támadás ismét megmutatja a világnak, hogy milyen rendszerrel állunk szemben: Egy olyannal, amely válogatás nélkül céloz. Olyannal, amely terrorral és halállal sújtja a gyerekeket. Ez bűncselekmény. Felelősségre fogják vonni őket. Ukrajna győzni fog. Európa nem fog félrenézni.

– fogalmazott Twitter bejegyzésében Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke.

Országszerte akadozik az internet Ukrajnában

Ukrajna több régiójában is megszakadt az internetkapcsolat az orosz támadások miatt, melyek országszerte áramkimaradásokhoz vezettek – közölte a Netblocks internetfigyelő szolgáltatás. Egyes régiókban a megszokott internetes hálózati aktivitás a 25 százalékára csökkent.

(NY Times)

Már a fronton harcolnak az orosz fegyencek

Az ukrán támadó hadműveletek továbbra is nyomást gyakorolnak az orosz erőkre északkeleten és a déli Herszon megyében, Oroszország ugyanakkor változatlanul a Donyec-medence központi szektorában, különösen a Bahmut városa közelében folyó saját támadó műveleteire helyez erőteljes hangsúlyt – áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint az orosz fegyveres erők az elmúlt héten két tengely mentén két kilométert nyomultak előre Bahmut felé, közelebb jutva ezzel ahhoz, hogy betörjenek a városba, amelyben a tüzérségi tűz igen súlyos károkat okozott. A brit katonai hírszerzés szerint az ott tevékenykedő orosz erők kötelékében valószínűleg a Wagner katonai magáncég alakulatai – köztük orosz börtönökből nemrégiben toborzott fegyveresek – is harcolnak.

A helyzetértékelés szerint a hadműveleti sikerek elérésének elsődleges fontosságát tükrözi az a tény, hogy Oroszország továbbra is a felőrlő Donyec-medencei műveletek előmozdítására fejt ki erőfeszítéseket a hadműveleti szárnyak jelentős fenyegetettsége ellenére. Ugyanez a tény azonban rávilágít az orosz hadműveleti tervezés rugalmatlanságára is, amely hátráltatta az eddigi tervek végrehajtását – áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében.

Lvivet is támadás érte

A nyugat-ukrajnai Lviv városát is robbanás rázta meg ma reggel. Egy „létfontosságú infrastrukturális létesítményt” ért támadás, amely a város polgármestere, Andrij Szadovij beszámolója szerint áram- és víz-kimaradást okozott a városban, valamint a közlekedési lámpák egyharmada sem működik.

Vigyázzanak magukra és a családjukra!

– írja Telegram posztjában a városvezető.

(NY Times)

Játszótér mellett csapódott be egy rakéta Kijevben

Ma reggel Oroszország ismételten csapást mért több ukrán városra is országszerte. Kijevet négy rakétatalálat érte: az egyik a Sevcsenko parkot, a főváros egyik legforgalmasabb rekreációs pontját találta el. A lövedék azon belül is egy játszótér közelében csapódott be.

A Kyiv Independent által közzétett fotón látható a hatalmas kráter, és mögötte a gyerekeknek szánt játszóeszközök.

Zelenszkij a reggeli támadásokról: El akarnak törölni a föld színéről

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő reagált a hétfői támadáshullámra, melynek részeként az oroszok újból rakétázták Kijevet. A katasztrófavédelem után az államfő is megerősítette, hogy halottjai és sebesültjei is vannak a reggeli csúcsidőben végrehajtott támadásnak. Pontos számokat Zelenszkij sem közölt.

HO – UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Megpróbálnak elpusztítani minket és eltörölni a föld színéről. Elpusztítani a népünket, akik otthon alszanak Zaporizzsjában. Megölik azokat az embereket, akik Dnyipróban és Kijevben dolgozni mennek. A légiriadó nem csillapodik egész Ukrajnában. Rakéták csapódnak be. Sajnos vannak halottak és sebesültek. Kérjük önöket, ne hagyják el az óvóhelyeket. Vigyázzanak magukra és szeretteikre. Tartsunk ki és legyünk erősek.

– fogalmazott Zelenszkij.

(Guardian)

Kijev mellett több ukrán várost is célba vettek

Hónapok óta először támadták az ukrán fővárost: Kijevet legalább négy rakéta vette célba hétfő reggel. A főváros mellett több ukrán várost is újból lőni kezdtek.

A Guardian tudósítói Kijevben több rakétát hallottak elhaladni a fejük felett, amelyek közül legalább egy becsapódott, nem sokkal később pedig egy negyedik detonáció hallatszott.

Az ukránok kemény orosz megtorlásra készültek a Krími hídon történt szombati robbanást követően, amely kulcsfontosságú a dél-ukrajnai fronton szolgálatot teljesítő orosz csapatok ellátása szempontjából.

Az éjjel eltalált célpontok között volt Zaporizzsja városa, amelyet már a harmadik egymást követő éjszaka lőnek, valamint Mikolajiv kikötőváros is. Hétfőn további robbanásokat jelentettek Dnyipróból, Zsitomirból, Ternopilból és Hmelnyickijből.(Guardian)

A reggeli csúcsidőben támadták Kijevet

Matthew Luxmoore, a Wall Street Journal riportere közzétett egy felvételt a Kijev központjában lévő Sevcsenko parkról.

Ez valószínűleg a város legforgalmasabb parkja, általában tele van emberekkel és utcazenészekkel

– fogalmaz a Luxmoore.

A felvételen egy hatalmas krátert látható, egy látszólag gyermekeknek szánt játszóeszköz közelében.

Oliver Carroll, az Economist ukrajnai tudósítója is megosztott egy műszerfali kamera felvételt, melyen állítólag az ukrán fővárosra mért csapás közvetlen utóhatása látható. Carroll úgy látja: „Nehéz alábecsülni a cinizmusnak azt a fokát, mikor egy fővárost a hétfő reggeli csúcsforgalom idején vesznek célba. Nyilvánvalóan kétségbeesett cselekedet”.

(Guardian)

Robbanások rázták meg Kijevet

A helyi média beszámolói és regionális tisztségviselők szerint robbanások sorozata rázta meg Ukrajna fővárosát, Kijevet.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere helyi idő szerint reggel fél kilenc után hivatalos Telegram-fiókján adott ki közleményt, amelyben a következőket írta:

Több robbanás a Sevcsenkiv kerületben – a főváros központjában.

A Kyiv Independent értesülése szerint legalább négy robbanás hallatszott, és helyszíni beszámolók szerint füst szállt fel a városközpont felől.

Az ukrán katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy halottak és sérültek is vannak, azonban pontos számokról egyelőre nem adott tájékoztatást.

A városban és a környező régióban légiriadót rendeltek el.

(Guardian)

Közel 11 ezren érkeztek a háborúból

Az ukrán-magyar határszakaszon 5601-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5345-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, vagyis összesen 10.946-an jöttek a háború sújtotta országból – adta közzé a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 184 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 273-an – köztük 106 gyermek – érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

Hidakat robbantottak fel az oroszok Luhanszkban, hogy nehezítsék az ukrán támadást

Vasúti és közúti hidat robbantottak fel az oroszok Szvatove városánál az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint. A felrobbantott objektumok a Kraszna-folyón íveltek át, és ezzel próbálják akadályozni az ukrán csapatok ellentámadását.

Ismét lőtték Zaporizzsját az oroszok

Hétfő hajnalban orosz rakéta csapódott be Zaporizzsja belvárosába, romba döntve egy többemeletes lakóépületet. A várost előző nap is lőtték az oroszok, akkor legalább 17-en haltak meg, és hetvenen megsebesültek, köztük 11 gyerek. – Összesen 43-an vesztették életüket Zaporizzsjában az elmúlt héten az orosz bombázások miatt – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Újabb településeket foglaltak vissza Luhanszkban az ukránok

Nem állt le az ukrán ellentámadás északkeleten: több települést is visszafoglaltak Luhanszk megyében, amely két hete az orosz jog szerint már Oroszország részének számít, miután egy kamunépszavazás után annektálták Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékhez hasonlóan. Az annexiót az egész világ elítélte, csak Észak-Korea ismerte el. Az amerikai elemzőintézet, az Institute for the Study of War öt települést nevezett meg, amelyet felszabadítottak az orosz megszállás alól, valamennyi a fontos közlekedési csomópont, Szvatove városa körül helyezkedik el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik