Élő Nagyvilág

Putyin: Terrortámadás érte a Krími hidat

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Hatalmas robbanás volt a Krímet és Oroszországot összekötő Kercsi-szorosi hidon.
  • Moszkva szerint három ember meghalt a Krími híd támadásakor.
  • Vasárnapra vírradóra bombázás érte Zaporizzsját: legalább 17 halott.
  • Zelenszkij szerint az orosz tisztviselők elkezdték felkészíteni népüket a nukleáris fegyverek esetleges bevetésére.
  • Moszkva új parancsnokot nevezett ki az ukrajnai hadműveletek élére.
  • Az előző nap legfontosabb eseményeit itt tudja visszaolvasni.

Putyin terrorcselekménynek nevezte a Krími hídon történt robbantást

Nincs kétségem afelől, hogy ez egy terrorcselekmény, amelynek célja a kritikus fontosságú polgári infrastruktúra lerombolása… Ezt az ukrán különleges szolgálatok találták ki, hajtották végre és rendelték meg,

mondta vasárnapi videóüzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnök a szombat hajnalban a Krímet Oroszországgal összekötő hidat ért támadással kapcsolatban. A Guardian cikke szerint Putyin a nyilatkozatot megelőzően Alekszander Basztrijkinnal, az orosz Nyomozó Bizottság fejével találkozott, aki bemutatta a támadással kapcsolatos jelentést. Orosz jelentések szerint vasárnapra már helyreállt a forgalom a hídon.

A CNN elemzésében azt írta, hogy Putyin jó eséllyel személyes támadásnak vette az Oroszország újraegyesítését jelképező híd elleni merényletet és ezért akár brutálisabb viszontválaszra is lehet tőle számítani.

Kapcsolódó
Putyin kamionosként avatta fel a Krímre vezető hidat
Ezzel megteremtették a közúti összeköttetést a megszállt félsziget és Oroszország között.

Két sávon jár az autóforgalom a Krími hídon

Két sávon jár már a járműforgalom a robbanás által megrongált Krími hídon – közölte Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni Telegram-bejegyzésben.

Az első sávot, amely nem sérült meg a robbanásban, szombat délután nyitották meg újra a forgalom előtt.

A Krími hídnak már két sávján indult meg a forgalom. Ezt megelőzően a híd váltott üzemmódban működött. Az útszakaszon kiépítették a világítást, új jelzéseket helyeztek el, helyreállították a biztonsági korlátot,

írta Husznullin.

A gépjárműforgalom szombat délután egy sávban, váltott üzemmódban indult meg. A hídra egyszerre csak ötven járművet engednek fel, biztonsági ellenőrzés után. A tehergépjárműveket szombat óta kompon szállítják. A menetrend szerinti vonatközlekedés már helyreállt. Az orosz közlekedési minisztérium szerint vasárnap délutántól két komphajó jár a Kercsi-szoros két partja között.

A Krími hídon szombat reggel, kelet-európai idő szerint 6 óra 07 perckor egy teherautó robbant fel, az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény pedig kigyulladt. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz Szövetségi Biztosági Szolgálatot (FSZB), hogy erősítse meg az orosz szárazföldről az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre vezető gáz- és elektromos vezeték, valamint a híd védelmét.

(MTI)

Elkezdődött a Limanban talált tömegsír feltárása

A hatóságok elkezdték a nemrég felszabadított Liman egyik tömegsírjának feltárását – írja a Kyiv Independent ukrán lap. A sejtések szerint a két tömegsír mintegy 200 holttestet rejthet, amelyből eddig húszat exhumáltak, köztük katonákat, civileket és gyerekeket.

Hétfőn ülésezik az orosz Biztonsági Tanács

Vlagyimir Putyin hétfőn megbeszélést tart a Biztonsági Tanács tagjaival – közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséggel.

Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója megjegyzi, ez lesz az első alkalom, hogy az orosz elnök tanácskozni fog a további háborús sratégiáról azóta, hogy szombat hajnalban felrobbant a Krímet Oroszországgal összekötő Kercs-híd egy része.

Ukrajna több mint 1170 négyzetkilométert foglalt vissza Herszonban bő egy hónap alatt

Ukrajna több mint 1170 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza déli Herszon régiójában, amióta augusztus végén megindította az Oroszország elleni ellentámadást – írja a Guardian egy ukrán katonai szóvivő tájékoztatása alapján.

A déli katonai parancsnokság szóvivője, Natalja Humenjuk ugyanakkor hozzátette, hogy sokat kell még tenni az elfoglalt területek biztosítása érdekében.

Karácsony: Akik relativizálják az orosz vezetés bűneit, azok nézzenek bele a szeretteiket gyászoló bucsaiak szemébe

Karácsony Gergely találkozott a népirtást elszenvedett, Kijev melletti Bucsa polgármesterével – derül ki a főpolgármester vasárnapi Facebook-bejegyzéséből. Karácsony a Bloomberg Alapítvány amszterdami konferenciáján több tucat városvezetővel találkozott a világ minden tájáról, és köztük volt Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere is.

A budapesti főpolgármester azt írta, hogy kifejezte együttérzését Fedoruknak a tavaszi orosz támadással kapcsolatban, amelynek során legalább 458 civilt öltek meg a katonák Bucsában. Karácsony hozzátette:

Akik relativizálják az orosz vezetés bűneit, akik egyenlőséget tesznek a hazájukat az agresszióval szemben védők és az ártatlan civileket gyilkolók közé, akik kedélyesen barátkoznak ennek felelőseivel, azok nézzenek bele Anatolij Fedoruk szemébe! Nézzenek bele a szeretteiket gyászoló bucsaiak szemébe! A jó és a rossz közötti különbség értése nélkül ugyanis nincs komolyan vehető érték.

Kirgizisztán lemondott egy hadgyakorlatot, amelyet egy Oroszország vezette szervezet rendezett volna

Kirgizisztán lemondta az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) hadgyakorlatát a területén – jelentette be vasárnap kirgiz védelmi miniszter.

A kirgiz tárcavezető nem indokolta az egyoldalú intézkedést, amely alig egy nappal előzte meg a Megbonthatatlan Testvériség-2022 fedőnevű, a hat ODKB-tagállam – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – részvételével tartandó parancsnoki-vezérkari manőver kezdetét. A szovjet utódállamok egy részét tömörítő szervezet eredetileg hétfőtől péntekig tartotta volna a hadgyakorlatot Kirgizisztán keleti, hegyvidéki térségeiben.

Korábbi értesülések szerint a manőver tűzszünetek biztosításának gyakorlására összpontosított volna, és arra öt ország – köztük Szerbia, Szíria és Üzbegisztán – megfigyelőit is meghívták.

(MTI)

Ukrán ombudsman: Orosz erők repülőgépről belelőttek egy civil konvojba Herszon megyében, halottak

Most vált ismertté az ukrán hatóságok számára, hogy még péntek reggel a dél-ukrajnai Herszon megyében egy orosz repülőgépről tüzet nyitottak menekülő civilek egy járműkonvojára, és a támadás következtében legalább öten meghaltak – hozta nyilvánosságra vasárnap Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az ombudsman szavai szerint az emberek járműveikkel sorban álltak a Dnyeper (Dnyipro) folyón lévő egyik pontonhídnál, hogy átkeljelek a balpartra.

Andrij Kovanij, a Herszon megyei rendőrség sajtóreference a Szuszpilne televízió műsorában elmondta, hogy szemtanúk beszámolója szerint az emberek hallották egy repülőgép hangját a levegőben, és látták, ahogy megfordulva lövedékeket lő ki. Egy azonosítatlan lövedék, valószínűleg egy rakéta közvetlenül eltalált egy mikrobuszt, amelyben legalább öt ember meghalt és öt megsérült. Hozzátette, hogy az elhunytak és sebesültek számát még pontosítják.

Lubinec Telegram-üzenetében tájékoztatott arról is, hogy szombaton húsz civil vesztette életét és 68-an sérültek meg Ukrajna különböző régióiban orosz támadások következtében. A legtöbb áldozat – 12 halott és 50 sérült – a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében volt.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók a Herszon megyei Nova Kahovkából átviszik hozzátartozóikat az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetre. Pénteken egy 12 mikrobuszból álló konvoj indult el Szevasztopolba – írták. Hozzátették, hogy hasonló helyzet figyelhető meg a luhanszki régióban, ahol az orosz erőkkel együttműködőket megkezdték Sztarobilszkből Luhanszkba evakuálni.

(MTI)

Újraindult a vasúti forgalom a Kercsi-szoroson átívelő hídon

Újraindult a vasúti forgalom az Oroszországot a Krímmel összekötő közúti és vasúti hídon. A híd még szombaton sérült meg egy teherautó-robbanás következtében. A hídrobbanás okait és körülményeit orosz nyomozók és búvárok még vizsgálják.

Az orosz nyomozók közölték, hogy a robbanásban három ember meghalt, több olajszállító tanker meggyulladt, és két közúti közlekedési sáv sérült meg.

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az ororsz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy „teljesen helyreállt a forgalom” a vasúti síneken. Ez az az áru- és személyforgalomra egyaránt vonatkozik. A közlés szerint az egyik közúti sávot szintén helyreállítják hamarosan.

(Al Jazeera)

Képeket közölt az ukrán védelmi minisztérium az éjszakai zaporizzsjai csapásról

Képeket posztolt a Twitteren az ukrán védelmi minisztérium az éjszakai rakétatámadás közvetkezményeiről. A támadásban egyes hírek szerint tizenketten, más híradások szerint tizenheten vesztették életüket. Sokan megsérültek, az anyagi kár szemmel láthatóan jelentős.

Zelenszkij dühösnek tűnik az éjszakai Zaporizzsjai támadás miatt

Volodimir Zelenszkij felelősségre vonást ígért az éjszakai zaporizzsjai rakétatámadás felelőseinek.

Megint Zaporizzsja. Ismét könyörtelen csapások a civilek ellen. Lakóépületekre,  az éjszaka közepén! Már 12 halott van. 49 sérültet szállítottak kórházba, közülük 6 gyermeket

– áll az ukrán elnök Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben.

A támadást aljasnak és gonosznak minősítette, az elkövetőket pedig embertelen terroristáknak.

(The Guardian)

Orosz búvárok ellenőrzik a Krím félszigetre vezető híd sérüléseit

Orosz búvároknak vasárnap kell megvizsgálniuk a Krím-félsziget felé vezető közúti és vasúti hídon történt robbanás okozta károkat – írja a Reuters. A híd a Krím 2014-es orosz annexiójának jelképe lett, ezért is van különös jelentősége a támadásnak. A híd a Dél-Ukrajnában harcoló orosz megszállók ellátási útvonala szempontjából kulcsfontosságú.

Handout / Satellite image ©2019 Maxar Technologies / AFP

A Kercsi-szoroson átívelő hídon történt szombati robbanás hírét derűsen fogadták az ukránok, de nem vállalták a felelősséget a támadásért.

Az orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a búvárok reggel kezdik meg a munkát, a vízszint feletti részletesebb felmérés pedig várhatóan a nap végére készül el.

A helyzet kezelhető – kellemetlen, de nem végzetes

– mondta újságíróknak Szergej Akszjonov, a Krím-félsziget orosz közigazgatási vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a dél-ukrajnai erőket a meglévő szárazföldi és tengeri útvonalakon keresztül teljes mértékben el tudják látni.

Oroszország még 2014-ben foglalta el Ukrajnától a Krím-félszigetet, és négy évvel később Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy felhajtás mellett nyitotta meg a 19 kilométer hosszú krími hidat.

Kijev továbbra is azt követeli, hogy az orosz erők hagyják el a Fekete-tengeri félszigetet, valamint a Putyin februárban indított inváziójában elfoglalt ukrajnai területeket.

Szombaton is tizenkétezer ember menekült Magyarországra

5980-an léptek be szombaton Magyarországra az ukrán-magyar határszakaszon, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5832-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Vonattal ezúttal 70-en menekültek az orosz invázió ellen Budapestre – köztük 23 gyermek.

Legalább 17 ember meghalt egy éjszakai rakétatámadásban Zaporizzsjában

Legalább 17 ember meghalt egy éjszakai rakétatámadásban Zaporizzsjában, közölte Anatolij Kurtev, a városi tanács titkára vasárnap hajnalban.

A Zaporizzsja elleni éjszakai rakétatámadás következtében a város lakott területén lakóházak és utak sérültek meg

– írta Kurtev a Telegramon.

A hírt közlő Reuters megjegyezte, hogy az állítást független forrásból nem sikerült ellenőrizniük.

A város körülbelül 125 km-re található a jelenleg is orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműtől, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye.

Kijev és Moszkva jó ideje egymást vádolja az ukrajnai létesítmény elleni katonai támadásokkal, amelyek megrongálták az épületeket, és katasztrofális nukleáris balesettel fenyegetnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik