Élő Nagyvilág

Most az oroszok vetettek ki szankciót Európára

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Oroszország bejelentette, hogy csapatai elhagyták a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai város, Limant.
  • Az oroszok kiszállították az autójából, bekötötték a szemét, majd „ismeretlen irányba hajtották” a Zaporizzsja atomerőmű ukrán igazgatóját.
  • Ukrajna elnöke szombaton Twitteren köszönte meg amerikai kollégájának, Joe Bidennek, hogy az USA vezetője aláírta a legújabb, ezúttal 12,35 milliárd dolláros, (vagyis mintegy 5300 milliárd forintnyi) támogatást Ukrajnának.
  • Orosz vétó blokkolta, hogy az ENSZ BT elítélje a négy ukrán megye annektálását.

Előző napi élő közvetítésünket itt olvashatják.

Tarackokat kapnak az ukránok egy német ügylettel

Tizenhat szlovák gyártmányú, Zuzana típusú önjáró tarackot kap Ukrajna jövőre egy Németország, Dánia és Norvégia által társfinanszírozott ügylet keretében – jelentette be vasárnap Christine Lambrecht német védelmi miniszter.

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva az ukrajnai látogatásáról visszatérő miniszter elmondta, hogy az önjáró tarackokat Szlovákiában fogják gyártani.

Lambrecht közölte, hogy a gyártókapacitás rendelkezésre áll Szlovákiában.

Ez mutatja, mennyire fontos újfent mérlegelni a partnerekkel az ilyen lehetőségeket, s aztán meg is valósítani ezeket

– hangoztatta a német politikus.

A 155 milliméteres Zuzana típusú önjáró tarackok beszerzése 92 millió euróba (39 milliárd forint) kerül, amely összegen egyenlő mértékben osztozik a három társfinanszírozó ország.

Odesszában tett látogatása során Lambrecht arról biztosította a kijevi vezetést, hogy hamarosan leszállítják az első IRIS-T SLM légvédelmi rakétákat. Németország első körben négy ilyen – egyenként 140 millió euró értékű – rendszert ad át Ukrajnának, s további háromra is már el lettek különítve források.

(MTI)

Az ukránok azt mondják, teljesen megtisztították az oroszoktól Limant

A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni videoüzenetében.

Délután fél egyre „Limant teljesen megtisztították. Köszönet katonáinknak, harcosainknak” – fogalmazott az államfő. Az Ukrajinszka Pravda hírportál magyarázatképpen hozzátette, hogy Limant az orosz csapatok erődített állásként használták a közeli Szlovjanszk elleni támadásokra. Liman ukrán ellenőrzés alá kerülésével a luhanszki régió délnyugati szektorában lévő orosz csapatok ellátását is akadályozhatják, ugyanis a Szvatove településről Kreminnába vezető utat is tűz alatt tarthatják innét – írta a portál.

A brit hírszerzés közölte: a stratégiai jelentőségű Liman feletti orosz ellenőrzés elvesztése jelentős politikai kudarc Moszkva számára.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített összeállításában arról számolt be, hogy az orosz erők vasárnap reggel és előző éjjel ágyúzták Zaporizzsja és Mikolajiv megyeszékhelyeket, továbbá az orosz határ menti ukrán területeket, Herszon megyében pedig változatlanul heves harcok zajlanak. Donyeck megyében egy nap alatt három civil vesztette életét és kilencen sérültek meg, Mikolajiv megyében egy faluban az éjjel ketten vesztették életüket, a többi térségből nem jelentette áldozatokat – írták.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő csatornán az írta, hogy az oroszok árván maradt ukrán gyermekeket hurcolnak ki az országból. Szavai szerint újabb 76 ukrán árvát vittek el Oroszországba. Rajtuk kívül még további 104, a szakadár luhanszki területen lévő szociális intézményekben felügyelet alatt álló gyermeket készülnek átadni orosz nevelőszülőknek – közölte.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében kiemelte, hogy Oroszország Ukrajnában már több mint 60 ezer katonát veszített el, az elmúlt napban pedig mintegy ötszázat. Szombaton az ukrán erők az oroszok nyolc parancsnoki állását, tíz felszereléskoncentrációs területét, három lőszerraktárát és egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerét találták el a jelentés szerint.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról számolt be, hogy részletesen tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Ukrajna tagsági kérelméről, szombaton pedig Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel beszélt telefonon az Ukrajnának nyújtandó további támogatásokról. A kijevi külügyminisztérium sajtószolgálatának közlése szerint az amerikai diplomácia vezetője tájékoztatta ukrán kollégáját az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatos legutóbbi amerikai döntésekről, kiemelve az 1,1 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – arra mutattak rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek valószínűleg fontosabb, hogy a megszálló rezsim délen, a zaporizzsjai és a herszoni régiókban megmaradjon, mint az oroszok helyzetének erősítése a keleti Luhanszk megyében.

Ukrán és orosz források következetesen rámutatnak arra, hogy az orosz csapatok tovább erősítették az orosz pozíciókat Herszon és Zaporizzsja megyékben, annak ellenére, hogy a Harkiv-Izjum front a közelmúltban összeomlott, és az orosz erőket bekerítették Limanban. Azt a döntést, hogy nem erősítik meg Kupjanszkban vagy Limanban a sebezhető arcvonalakat, szinte bizonyosan Putyin, nem pedig a katonai parancsnokság hozta meg, és ez azt mutatja, hogy Putyin sokkal többet törődik a herszoni és a zaporizzsjai régiók stratégiailag fontos területeinek megtartásával, mint Luhanszk megyével

– írták az intézet elemzői.

(MTI)

Az izraeli kormány programmal segíti az orosz bevándorlók beilleszkedését

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

Az izraeli kormány azonnali hatállyal elkülönített 90 millió sékelt (mintegy 11 milliárd forint) fogadásukra, különös tekintettel arra, hogy a bevándorlók nagy része a szokásostól eltérően sietve érkezik Izraelbe, és előzetes felkészülés nélkül hagyta el otthonát.

A program gondoskodik az Oroszországból érkező új bevándorlóhullám tagjainak beilleszkedéséről a lakhatás, a munkavállalás, az oktatás és az egészségügyi ellátás területén.

Vezetésemmel a pénzügyminisztérium nem kíméli az erőforrásokat a visszatérési törvényre jogosult zsidók (legalább egy zsidó nagyszülővel rendelkező emberek) Izraelbe vándorlásának megvalósítására. Ez Izrael stratégiai eszköze, és a növekedés legnagyobb motorja az állam megalakulása óta

– indokolta Avigdor Liberman pénzügyminiszter a kormány döntését.

Izrael biztonságos és védett otthona a világ összes zsidójának, Izraelbe költözésük felemelő és izgalmas – függetlenül annak okától. A minisztérium biztosítja, hogy minden, ezekben a napokban nehéz körülmények között Izraelbe érkező oroszországi bevándorló megkapja az izraeli társadalomba való optimális és gyors beilleszkedését segítő teljes csomagot

– nyilatkozta Pnina Tamno-Sata bevándorlási és befogadási miniszter, és köszönetet mondott minisztertársainak a program gyors létrehozásáért.

A Izraeli Bevándorlási és Befogadási Minisztérium adatai szerint a háború februári kitörése óta több mint 40 ezren vándoroltak be Izraelbe az érintett országokból, közülük hozzávetőleg 24 ezren Oroszországból, ami az elmúlt két évtized legjelentősebb oroszországi bevándorlási hulláma.

(MTI)

Öngyilkos lett egy orosz rapper, mert nem akart bevonulni, hogy embereket öljön a háborúban

Öngyilkosságot követett el egy orosz rapper, mert csak így tudta elkerülni, hogy a Vlagyimir Putyin által elrendelt mozgósítás következtében besorozzák – írta meg a Daily Mail.

Ivan Vitalievics Petunyin, aki a Walkie művésznéven volt ismert, a dél-oroszországi Krasznodar városában végzett magával.

Holttestére egy toronyház közelében találtak rá, miután a 27 éves zenész a Telegram-csatornáján közzétett egy videóüzenetet (ez később a Sun YouTube-oldalán is megjelent), amelyben arról beszélt: nem akar embert ölni semmiféle eszme nevében. Petunyin, aki korábban az orosz hadseregben szolgált, és pszichiátriai kezelésben is részesült, azt üzente a rajongóinak: „Ha ezt a videót látod, akkor már nem élek. A gyilkosság bűnét nem tudom a lelkemre venni és nem is akarom.” (via Daily Mail)

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Az amerikaiak szerint az oroszok egyelőre nem is tudnának bevetni atomfegyvert

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War szerint az orosz hadsereg a jelenlegi állapotában szinte bizonyosan képtelen lenne hatékonyan részt venni egy nukleáris háborúban, pedig a történelem során erre képezték ki az egységeit. „A kimerült szerződéses katonák, a sebtében mozgósított tartalékosok, a sorkatonák és a zsoldosok kaotikus halmaza – ebből állnak jelenleg az orosz szárazföldi erők – nem működnének nukleáris környezetben” – írták.

Az orosz taktikai nukleáris fegyverek által érintett területek ugyanis járhatatlanná válnának az oroszok számára, így saját maguk akadályoznák meg az orosz előretörést.

Ukrajna harctéri sikerei feldühítették Putyin szövetségeseit, például Ramzan Kadirovot , az orosz déli csecsenföldi régió vezetőjét, aki szerint Moszkvának „drasztikusabb intézkedéseket” kellene tennie, beleértve „a nukleáris fegyverek alkalmazását”. Más vezető tisztségviselők, például Dmitrij Medvegyev volt elnök is azt javasolta, hogy Oroszországnak atomfegyverhez kellene nyúlnia. (Guardian)

Az amerikai védelmi miniszternek nagyon tetszik az ukrán előrenyomulás

Az Egyesült Államok védelmi minisztere üdvözölte, hogy az ukrán erők elfoglalták Lymant, amely egy kulcsfontosságú orosz fellegvár Kelet-Ukrajnában. Lloyd Austin a szombati sajtótájékoztatóján elmondta:

Nagyon biztatónak tartjuk azt, amit most látunk.

A Reuters jelentései szerint Austin megjegyezte, hogy Lyman olyan utánpótlási vonalakon helyezkedett el, amelyeket Oroszország arra használt, hogy a csapatait és a hadianyagait délre, illetve nyugatra tolja.

MTI / EPA / Sascha Steinbach

Ezen útvonalak nélkül nehezebb lesz. Tehát ez egyfajta dilemma elé állítja az oroszokat a jövőben

– fogalmazott Austin, aki nem árulta el, hogy szerinte Lyman visszafoglalása – a donyecki régióban – orosz eszkalációhoz vezethet-e. (Guardian)

Videó: az ukránok azt állítják, hogy lelőttek egy orosz helikoptert

Egy rendkívül alacsony magasságon repülő orosz helikoptert lőttek le az ukránok Zaporizzsja megyében – tette közzé a Twitter oldalán az Ukraine Weapons Tracker. Azt állítják, hogy lelőtt gép egy Ka-52.

Stratégiai fontosságú várost foglaltak vissza az ukránok

Visszavonultak a donyecki régió északi részében fekvő Liman városából, jelentette be szombaton az orosz haderő a 444.hu beszámolója szerint. „A bekerítés veszélye miatt a csapatokat jobb pozíciókba vonták vissza” – közölte az orosz védelmi minisztérium. A város feladása komoly veszteség az oroszoknak, Izjum eleste után a májusban elfoglalt Liman volt az utánpótlás legfontosabb északi hídfőállása.

Az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője szerint a várost szombatra teljesen körbevették, a környező településeket elfoglalták.

A város egyben kulcsfontosságú vasúti központ is – írta a Hvg.hu –, amely összeköti a donyecki, luhanszki és harkovi területeket Ukrajna keleti és északkeleti részén. Limanban akár ötezer orosz katona is állomásozhatott, és a BBC értékelése szerint a város ukrán részről történő visszafoglalása Oroszország egyik legsúlyosabb katonai vereségét jelentené a február 24-i invázió kezdete óta.

Oroszország kitiltja az útjairól az európai fuvarozókat

Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak – jelentették be szombaton Moszkvában.

A tilalom október 10-én lép életbe, és hatálya egyelőre december 31-ig szól. A rendelkezés az uniós országokon kívül Nagy-Britanniában, Norvégiában és Ukrajnában bejegyzett fuvarozó vállalatok járműveire is vonatkozik.

Az orosz intézkedés válaszlépés arra, hogy az EU április 8-án, az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt elfogadott, ötödik szankciócsomagjában megtiltotta minden orosz és fehérorosz közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy árut szállítson az unión belül. (MTI)

Olvasói sztorik