Nagyvilág

Kim Dzsongun szombat reggel is rakétázással tesztelte az amerikaiak, a japánok és a dél-koreaiak idegeit

KNS / KCNA / AFP
KNS / KCNA / AFP
Tengerbe lőtt a diktátor.

Észak-Korea szombat reggel rakétakísérletet hajtott végre; a japán védelmi minisztérium és parti őrség jelentései szerint a ballisztikus rakéta a Japán-(Keleti)-tengerbe csapódott.

A két rakéta 50 kilométeres magasságban szállt, az egyik 350, a másik 400 kilométeres távolságot tett meg.

A japán NHK állami televízió tudósítása szerint a rakéták a szigetország kizárólagos gazdasági övezetén kívül zuhantak a tengerbe.

Az amerikai katonaság nyilatkozatban közölte, hogy észlelték a kilőtt rakétákat, azok ugyanakkor „nem jelentenek közvetlen veszélyt amerikai személyzetre, területre vagy az Egyesült Államok szövetségeseire”, és „az Egyesült Államok elköteleződése a Koreai Köztársaság és Japán védelme iránt továbbra is megingathatatlan”.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor alighanem arra reagált sajátosan, hogy a Koreai-félsziget keleti partjánál péntek óta hadgyakorlatozik Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán.

Észak-Korea szerdán és csütörtökön is ballisztikus rakétát lőtt ki, utóbbit azt követően, hogy Kamala Harris amerikai alelnök szerdán befejezte térségbeli látogatását, ahol élesen bírálta Phenjan fegyverkezési programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik