Nagyvilág

Januárban katonai puccsal került hatalomra, most őt puccsolták meg, pedig épp az ENSZ-ből ment haza

Radio Television du Burkina / Anadolu Agency / AFP)
Radio Television du Burkina / Anadolu Agency / AFP)
Sok a tábornok, kevés a fóka.

Katonák megbuktatták Burkina Faso elnökét, Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest, és átvették a hatalmat a nyugat-afrikai országban.

Ezt az új junta szóvivője jelentette be az állami televízió adásában, miután elfoglalták a csatorna épületét.

A puccsot vezető Ibrahim Traore parancsnok lett az ország új katonai vezetője, aki a következő intézkedésekkel nyitott:

  • felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésről szóló alapokmányt
  • feloszlatta a kormányt és a parlamentet
  • kijárási tilalmat rendelt el, mely minden este kilenc órától hajnali ötig tart
  • elrendelte az ország határainak lezárását
  • felfüggesztette a pártok és civil szervezetek tevékenységét
  • valamint jelezte, hogy majd valamikor összehívja az ország vezetését, hogy „új átmeneti alkotmányos chartát hozzanak létre, és megválasszák Burkina Faso új elnökét, legyen az civil vagy katona”.

Ahogy mi is írtuk tegnap: a Burkina Fasó-i főváros utcáiról péntek reggel fegyverropogás hallatszott, később az elnökség közleményt adott ki, melyben a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot.

Kapcsolódó
Lövések és robbanások hallatszanak Burkina Faso fővárosában
Katonák tűntek fel az elnöki palotához vezető úton, valamint az állami televízió épülete és néhány kormányzati épület közelében, lezárásokról is érkeztek hírek.

A most bukott Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes pár napja tért haza New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlésén képviselte országát. Róla a következőt volt érdemes tudni mostanáig:

  • a Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért alakulat vezetőjeként maga is puccsal került az ország élére: a januári hatalomátvételkor a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt buktatta meg
  • akkor így indokolta a drasztikus politikai lépést: „a nemzet túlélése forog kockán, még ha a nemzetközi közösség számára talán kifogásolhatónak is tűntek az események”.

A lakosok közül sokan támogatták a Damiba vezette juntát, és valódi változásokat reméltek, miután az előző kormány a közvélemény szerint nem tett eleget a szélsőséges iszlamista csoportok jelentette fenyegetés és vérontás ellen.

Ajánljuk böngészésre nyitóképünket, mely a maszkok eklektikájával és direkt szimbólumrendszerével ácsolja alá a megértést.

Alább pedig Paul-Henri Sandaogo Damiba még a boldog januárból, az akkori beiktatásról.

Olympia DE Maismont / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik