Nagyvilág

Ötven embert öltek meg iszlamista lázadók Burkina Fasóban

OLYMPIA DE MAISMONT / AFP
OLYMPIA DE MAISMONT / AFP

Az utóbbi hetekben elszaporodtak az iszlamista lázadóknak tulajdonított támadások Burkina Fasóban, legutóbb szerdán mintegy ötven embert öltek meg fegyveresek Madjoari településen – közölte csütörtökön a Keleti régió kormányzója.

A támadást ismeretlen fegyveresek követték el szerdán Madjoari lakosai ellen – közölte Hubert Yameogo ezredes, a régió kormányzója.

Az áldozatok éppen távozni akartak egy hídon át a településről, amikor rájuk támadtak.

A térségben gyakorivá váltak civilek és katonák elleni támadások. Május 19-én egy katonai egységre támadtak rá fegyveresek; tizenegy katonát megöltek, húsz másikat megsebesítettek. Öt nappal korábban egy civilek elleni támadásban tizenheten haltak meg és heten sebesültek meg.

Az AFP francia hírügynökség rendelkezésére álló adatok szerint két hónapja rendszeressé váltak a katonák és civilek elleni támadások a nyugat-afrikai ország északi és keleti részén, és mintegy kétszázan haltak meg.

2015 óta, amikor Burkina Faso dzsihadista támadások célpontja lett, a legsúlyosabb merényletet 2021. június 5-re virradóra követték el Solhanban. Fegyveres férfiak – a hatóságok szerint 12-14 éves fiúk is voltak közöttük – legkevesebb 132 embert öltek meg.

Burkina Fasóban – elsősorban az északi és a keleti területeken – hét éve csapnak le rendszeresen az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges dzsihadisták. A támadások következtében több mint kétezren haltak meg és mintegy kétmillióan menekültek el otthonukból.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik