Élő Nagyvilág

Asztalon Brüsszelben a nyolcadik szankciócsomag

Sega VOLSKII / AFP
Sega VOLSKII / AFP
  • Moszkvába utazott a Luhanszki- és a Donyecki szakadár Népköztársaság vezetője, hogy törvényesítsék az Orosz Föderációhoz való csatlakozást.
  • Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna megvédi polgárait a Moszkva ellenőrzése alatt álló régiókban, ahol az orosz hatóságok szerint az Orosz Föderációval való egyesülésre szavaztak.
  • Tegnap véget értek az ukrajnai „népszavazások” a négy megszállt régióban: csaknem a teljes lakosság az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött.
  • Európai vezetők szerint szabotázs a legvalószínűbb oka az Oroszország és Európa közötti két Északi Áramlat gázvezeték szivárgásának.
  • Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen a „lehető leghatározottabb válaszlépésekkel” fenyegette meg az európai energia-infrastruktúrát szándékos megzavarókat.
  • Grúzia és Kazahsztán közölte: részleges mozgósítás elől menekülő oroszok tízezrei özönlöttek országaikba.
  • A háború keddi történéseit itt olvashatja.

Az Európai Bizottság javaslatot tett a nyolcadik szankciócsomagra

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország folytatja az Ukrajna elleni agressziót – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Közölte: a javasolt szankciós csomag szerint az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára. Javaslatot tesznek annak a jogalapnak a megállapítására is, amely alapján meghatároznák az orosz olajár felső határát.

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot – húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként nem sokkal korábban jelentette be, hogy a szankciókról nemzeti konzultációt indít a kormány. Az előzmények ismeretében a nyolcadik csomagot Magyarország aligha fogja támogatni.

Washingon arra kéri az Oroszországban tartózkodó amerikaiakat, hogy azonnal távozzanak

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége kedden figyelmeztetést adott ki a hivatalos honlapján.

Ebben arra kérték az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Oroszországba, a már ott tartózkodó honfitársaiktól pedig azt kérték, azonnal távozzanak.

Ezt azzal indokolták, hogy Moszkva háborúba küldheti tartalékosként azokat, akik orosz-amerikai kettős állampolgársággal rendelkeznek.

A nagykövetség közölte, ugyan repülőjáratok csak korlátozottan állnak most rendelkezésre, autóval és busszal is el lehet hagyni az ország határait. Hozzátették, aki távozni szeretne, annak minél hamarabb meg kell szerveznie az útját.

Vlagyimir Putyin múlt héten rendelt el részleges mozgósítást, melynek értelmében 300 ezer tartalékos áll be a hadseregbe, hogy Ukrajna ellen harcoljon.

A Kreml háborúja Giorgia Meloni és Orbán közé állhat

Az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek (FDi) és a jobbközép koalíció vezetője szerint az ukrán nép szabadságharcot vív. A Volodimir Zelenszkij elnöknek írt Twitter-üzenetében a miniszterelnök-jelölt arra buzdította az ukrán elnököt, hogy legyen erős, őrizze meg rendíthetetlen hitét. Üzenete végére Giorgia Meloni beillesztett egymás mellé egy olasz és egy ukrán zászlót, írta meg az MTI.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI A hétvégi olasz választásokon győzelmet arató Georgia Meloni, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben 2021. június 23-án.

Az Olasz Testvérek elnöke arra reagált, hogy amikor Zelenszkij gratulált győzelméhez, köszönetet mondott az olaszok eddigi támogatásáért és jelezte, együttműködésre számít az új olasz kormánnyal is. A választásokon győztes szövetség másik párt, a Matteo Salvini vezette Liga szankciók helyett a béke előmozdítását sürgeti. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pedig utolsó kampányvideójában Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett állt ki, de a háború kezdete óta Olaszország háromszor küldött Kijevnek fegyvereket, amit mindhárom párt megszavazott.

Korábban az Euronews írt arról, hogy bár Orbán Viktor sok szempontból szövetségesének tekintheti Giorgia Melonit, a háború ügyében biztos, hogy nem számíthat rá, mert az olasz politikus eltávolodott az európai szélsőjobb alapvetően Moszkva-barát irányvonalától, már kampányában is jelezte, az Ukrajna elleni orosz agresszió a nyugati nemzeteket fenyegeti, amelynek nagy nyertese Kína lehet.

Az Európai Unió határozott és egységes válasszal készül a gázvezeték elleni szabotázsakcióra

Az Északi Áramlat 1. és 2. csővezetéken keletkezett kár nem véletlen, az európai energia-infrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása teljességgel elfogadhatatlan, amire az Európai Unió határozott és egységes választ fog adni – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Borrell az MTI által közölt, unió nevében közzétett nyilatkozatában kiemelte:

az Európai Uniót mély aggodalommal tölti el, hogy minden rendelkezésre álló információ alapján a gázszivárgás szándékos cselekmény következménye.

AFP PHOTO / DANISH DEFENCE A dán védelmi parancsnokság által 2022. szeptember 27-én kiadott kézi képen az Északi Áramlat 2 gázvezeték gázszivárgása látható a dán védelmi erők F-16-os visszaszorító válaszrepülőgépeiről a dán Balti-tengeri Bornholm szigeténél, Dueodde-tól délre.

A Balti-tenger nemzetközi vizein észlelt gázszivárgás biztonsági és környezetvédelmi aggályokat vet fel, az EU ezért támogatni fog minden olyan vizsgálatot, amellyel a cél annak tisztázása, hogy mi és miért történt.

Az Európai Unió további lépéseket fog tenni energiabiztonsága erősítésére

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Sajtóhírek szerint Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden a gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetéken észleltek.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök a kedd esti órákban úgy nyilatkozott: egyértelműen szándékos cselekmények okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a szivárgást, amely nem lehetett baleset következménye. Dan Jörgensen energiaellátási miniszter azt közölte, hogy robbanások okozták hétfőn a károkat, majd hozzátette, a 70-90 méteres mélységben található vezetékeken keletkezett lyukak mérete arra utal, hogy azokat semmiképpen nem okozhatta baleset.

Moszkvában ratifikálják a szakadár népköztársaságok vezetői az Oroszországhoz való csatlakozást

Gyenyisz Pusilin és Leonyid Pasecsnik, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) és Luhanszki Népköztársaság (LPR) oroszbarát vezetői Moszkvába tartanak – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A RIA tájékoztatása szerint az útjuk célja, hogy

befejezzék az Oroszországhoz való csatlakozásra vonatkozó eljárást.

Pusilin szerint az orosz Dumában és a Föderációs Tanácsban szükséges eljárások után:

Ennyi volt, hivatalosan Oroszország részei vagyunk. És aztán megkezdődik a gyarapodás, a fejlődés, aminek természetesen a győzelmünk a záloga. Nagyon nagy szükségünk van rá, egy közös győzelemre.

Sega VOLSKII / AFP Leonyid Pasecsnik (jobbra), az újonnan megválasztott luhanszki vezető, az ukrán biztonsági szolgálat korábbi regionális vezetőjével beszélget, Szergej Akszenovval (beszélget), az Oroszország által annektált Krím vezetőjével az úgynevezett Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Puszilin beiktatásán Donyeckben 2018. november 20-án.

A luhanszki szakadár kormány hivatalos csatornája a Telegramon erősítette meg, hogy Leonyid Pasecsnik Moszkvába utazott, hogy „befejezze a Népköztársaság Oroszországhoz való csatlakozásának jogi részét”.

Oroszország, Szíria és Észak-Korea az a három ENSZ-tagállam, amely elismeri a két kelet-ukrajnai szakadár állam szuverenitását. Az önjelölt köztársaságok 2014-ben jöttek létre, és az elmúlt napokban állítólagos népszavazásokat tartottak az általuk elfoglalt terület annektálásáról. Az ukrán hatóságok azt mondták, hogy az eredmények „semmisek és érvénytelenek”, a szavazás pedig törvénytelen.

(Guardian)

Anyamedve felé rohanó bocsokkal emlékezett meg a népszavazásról a spanyolországi orosz nagykövetség

A spanyolországi orosz nagykövetség egy karikatúrát tett közzé a Twitteren, amelyen – feltehetően a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizáló – négy medvebocs látható amint az anyamedve, vagyis az Orosz Föderáció felé szaladnak, a rajz bal felső oldalán pedig spanyolul a „hazafelé” felirat olvasható.

Svédország nem tekinti ellene irányuló támadásnak a gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót

A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó

– jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette: amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

Atila Altuntas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte:

szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

A német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy„ ezek csak az első jelentések, megerősítés egyelőre nem történt”.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

(MTI)

Az új olasz miniszterelnök Zelenszkijnek: Maradjon erős!

Kedves Zelenszkij! Tudja, hogy számíthat hűséges támogatásunkra az ukrán nép szabadságának ügyében. Maradjon erős és őrizze meg szilárd hitét!

– írta Twitter bejegyzésében Olaszország nemrég megválasztott miniszterelnöke, Giorgia Meloni. A jobbközép kormánykoalíció vezetésére készülő Meloninak az ukrán elnök a közösségi oldalán olaszul gratulált a győzelméhez.

Blinken: Szabotázs okozhatta a szivárgást a gázvezetékeken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy az első jelentések szerint az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken keletkezett sérülésék szabotázsra utalnak.

Svédország és Dánia sürgős vizsgálatot kezdeményezett kedden az ismeretlen eredetű balti-tengeri gázszivárgásokkal kapcsolatban, amelyeket a két ország közelében húzódó két orosz gázvezetékben észleltek.

Ezek csak az első jelentések, megerősítés egyelőre nem történt.

– jelentette ki a tárcavezető a sajtótájékoztatón.

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Véleményem szerint a szivárgásoknak nem lesz jelentős hatása Európa energetikai ellenálló képességére. És ami döntő fontosságú, hogy nap mint nap dolgozunk mind rövid, mind hosszú távon azon, hogy biztosítsuk Európa és az egész világ energiabiztonságát

–  tette hozzá Blinken.

Az európai tisztviselők eközben vizsgálják az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket érintő szivárgásokat, amelyek Oroszországból a Balti-tengeren keresztül szállítanak földgázt Európába.

A Der Tagesspigel német lap kedden azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szabotázscselekménynek nevezte a kiszivárgást, amely „az ukrajnai helyzet eszkalálódásának következő lépcsőfoka”.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen a „lehető leghatározottabb válaszlépéssel” fenyegette meg az európai energia-infrastruktúra szándékos megzavarásának felelőseit. A svéd rendőrség közölte, hogy előzetes vizsgálatot indított a lehetséges szabotázs ügyében.

(CNBC/Guardian)

Zelenszkij az orosz népszavazásokról: Cselekedni fogunk, megvédjük népünket

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna megvédi állampolgárait az oroszok által megszállt régiókban, ahol a hatóságok bejelentették az Oroszországhoz való csatlakozásról döntő népszavazások eredményeit.

  • A szakadár Donyecki Népköztársaság „állampolgárainak” a 98,69,
  • a Luhanszki Népköztársaságének a 97,93,
  • Herszon megyéének a 96,75 százaléka,
  • Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került része lakónak pedig a 97,81 százaléka szavazott a leendő orosz annektálásra az oroszországi szavazókörzetekben.
Metin Aktaş / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a zászlófelvonási ünnepségen Izjumban, miután az ukrán hadsereg átvette a Harkivi területen található város ellenőrzését az orosz erőktől az ukrajnai 2022. szeptember 14-én.

Ez a bohózat a megszállt területeken még látszat-népszavazásnak sem nevezhető. Cselekedni fogunk, megvédjük népünket: a Herszon régióban, a Zaporizzsjai területen, a Donbászban, a Harkivi terület jelenleg megszállt részein és a Krímben egyaránt

– szögezte le Zelenszkij kedden egy Telegramon közzétett videóban.

(Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik