Élő Nagyvilág

Tovább menetelhetnek keletre az ukránok

Kosztyantin Liberov / MTI / AP
Kosztyantin Liberov / MTI / AP
  • Gulyás Gergely: Ha kimaradunk a háborúból, a NATO-országokat nem fenyegeti Oroszország.
  • Putyin Ukrajnára mutogat amiatt, hogy még nincs vége a háborúnak.
  • Hátrakötött kezű katonák holttesteit találták meg Izjumban.
  • Egyre több helyen kelnek át az Oszkil-folyón az ukránok.
  • Erdogan karon ragadta Putyint.
  • Már 54 ezer fölé teszik az elesett orosz katonák számát.
  • Itt találhatók a pénteki események.

Rálőttek a pápai különmegbízottra Zaporizzsjánál

Rálőttek szombaton Ukrajnában Konrad Krajewski bíboros pápai főalamizsnásra, az egyházfő különmegbízottjára, aki humanitárius segítséget szállított Ferenc pápa nevében a dél-ukrajnai Zaporizzsja környékére – jelentette a Vatican News hírportál.

Amint a küldöttség befejezte a szállítmány szétosztását a helyieknek, könnyű fegyverekből Krajewski bíborosra és a környezetére lőttek. A lengyel bíboros sértetlenül került ki az incidensből és folytatta a munkáját.

A pápai küldött most negyedszer jár Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Krajewski először Odesszába utazott, onnan Zaporizzsjába. Missziójának következő állomása a kelet-ukrajnai Harkiv.

Alona_Nikolaievych / NurPhoto / NurPhoto via AFP Szvjatoszlav Sevcsuk, az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője, Konrad Krajewski bíboros és Mechiszlav Mokszicskij érsek (balról jobbra) a háború befejezéséért és az ukrajnai béke helyreállításáért tartott ökomenikus imán a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének érseki bazilikájában a nyugat-ukrajnai Lembergben 2022. március 10-én.

Tovább menetelhetnek keletre az ukránok

Egyre több helyen kelnek át az ukrán csapatok az Oszkil-folyón, amely a múlt heti nagy elsöprő harkivi offenzíva után természetes frontvonalként választotta el az ukrán és az orosz haderőt. Az ukránok az északról délre folyó Oszkil nyugati partjánál megálltak a múlt héten, nem üldözték tovább az oroszokat, most már legalább három helyen partra szálltak a keleti parton az amerikai elemző intézet, az Institute for the Study of War (ISW) adatai szerint. Pénteken Kupjanszk városánál keltek át és helyeztek tüzérségi egységeket a keleti partra a műholdfelvételek szerint.

„Az orosz csapatok valószínűleg túl gyengék lennének megakadályozni további ukrán előrenyomulást, ha az ukrán erők az offenzíva folytatása mellett döntenek” – vélte az ISW.

Soha nem látott helyzetben videózták le Putyint

Az Üzbegisztánban tartott ázsiai biztonsági csúcstalálkozón soha nem látott helyzetben videózták le Vlagyimir Putyin orosz elnököt: Recep Tayip Erdogan török elnök karon fogva vonult ki vele az egyik teremből egy népes delegáció kíséretével. Erdogan a bal könyökhajlatánál fogta Putyint, akinek a bal keze mereven lógott maga mellett. A rövid videó alapján Erdogan tűnt inkább a domináns, támogató félnek, Putyin egy kissé kiszolgáltatottnak tűnt.

Már 54 ezer fölé teszik az elesett orosz katonák számát

Közzétette az eddig elszenvedett orosz veszteségeket az ukrán védelmi tárca. Ezek szerint a háború kezdete óta 54.250 orosz katona esett el, az előző huszonnégy órában kétszázan vesztették életüket. De hadianyagban is döbbenetes méretű veszteségeket mutattak ki: 2202 tank, 4701 páncélozott jármű, 1306 ágyú vagy tarack, 251 harci gép, 216 helikopter, 911 drón, 15 hadi hajó szerepel többek között az orosz veszteséglistán az ukránok szerint.

Bolsonaro: Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk, bízunk a békében

Néhány héttel a brazil elnökválasztás előtt Jair Bolsonaro elnök az ukrán–orosz háború befejezésére szólított fel egy kampánybeszédében.

Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk. Bízunk a békében, Brazília mindent megtesz, és eddig is mindent megtett a béke érdekében

– mondta Bolsonaro kampánykörútján Prudentópolis városban, jelentette helyi idő szerint péntek este a G1 brazil hírportál.

Prudentópolis városát Brazília „kis Ukrajnájának” tartják. Az 53 ezer lakos háromnegyede ukránok leszármazottja, a várost és környékét pedig több tucat hagymakupolás templom díszíti. Brazíliában a becslések szerint mintegy 600 ezer ukrán származású lakos él, akik többnyire az ország déli részén telepedtek le. Paraná államban néhány város, mint Guarapuava és Prudentópolis menekülteket is befogadott már Ukrajnából. (MTI)

MAURO PIMENTEL / AFP

Zelenszkij: Túl korai lenne azt mondani, hogy megfordult a háború menete

Volodimir Zelenszkij szerint annak ellenére, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban számos sikert ért el, túl korai lenne azt állítani, hogy a háború menete megfordult volna. Az ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában azt mondta, az Oroszországgal immár hetedik hónapja tartó háború kimenetele azon múlik, hogy a külföldi fegyvereket milyen gyorsan tudják eljuttatni Ukrajnába.

Az újonnan felszabadult északkeleti területek helyzetét a bucsaihoz hasonlította. Mint ismert, Ukrajna a Kijev melletti városban történtek miatt korábban háborús bűnök elkövetésével vádolta meg az oroszokat, amit Moszkva visszautasított.

Mostani ismereteink szerint az újonnan felszabadított területeken, a harkivi régióban 450 halott van eltemetve. Sokakat megkínoztak, bizonyos területen egész családokat

– állította Zelenszkij.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékok a háborús bűnökre, Zelenszkij így válaszolt: „Minden ott van. Van néhány bizonyíték, és jelenleg is zajlanak az ukrán és nemzetközi értékelések. Nagyon fontos számunkra, hogy a világ felismerje ezt.”

A Kreml még nem reagált Zelenszkij szavaira, de a Reuters emlékeztet, hogy Oroszország eddig mindig tagadta, hogy civileket célzott volna meg az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett összecsapásokban, Moszkva az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádakat rágalomhadjáratnak minősítette. (Reuters)

Tegnap több mint 13 ezren érkeztek Ukrajnából

Magyarország területére 2022. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6753 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7423 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 16-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI-OS)

„Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak”

Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban – közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

Körülbelül ötszáz polgári lakost találtak elföldelve. Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve – idézte az Ukrinform hírügynökség az ombudsmant. Szavai szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve.

Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket

– tette hozzá. Lubinec közölte: nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban.

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter az újságírók ukrajnai emléknapjának alkalmából a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta mostanáig 39 újságíró vesztette életét Ukrajnában. „Az elmúlt nyolc évben pedig még többen” – fűzte hozzá. A miniszter arra nem tért ki, hogy az elhunytak milyen állampolgárságúak voltak. “Újságírónak lenni ma annyit tesz, mint készen állni arra, hogy valaki az életét adja azért, hogy az igazságot az egész világ elé tárja” – hangsúlyozta Tkacsenko.

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentése szerint az ukrán légierő gépei pénteken négy ellenséges élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és egy megerősített állást találtak el, és egy kirakodópontra mért tüzérségi csapás következtében az orosz megszálló csapatok tartalékokkal való feltöltése megszakadt.

Az ukrán egységek visszaverték az orosz erők támadásait a Donyec-medencében Veszela Dolina, Bahmut, Zajceve, Avgyijivka és Novomihajlivka települések térségében. Ezenkívül az ukrán légvédelmi egységek a nap folyamán megsemmisítettek egy orosz Szu-24-es repülőgépet, két robotrepülőgépet és egy drónt. A nap folyamán az ellenség 4 rakétát, 5 légicsapást és 12 támadást intézett rakétatüzérségi rendszerekből Ukrajna területén lévő objektumok ellen. Az elmúlt napon az orosz erők négy rakétát lőttek ki, öt légicsapást és 12 támadást intéztek rakétatüzérségi rendszerekből Ukrajna területén lévő objektumok ellen – jelentette a vezérkar.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Twitter-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság Moszkva-barát „főügyészének és helyettesének” megölése helyi bűnözői elemek leszámolása, vagy Oroszország által végrehajtott „tisztogatás” volt. Szavai szerint lehetett leszámolás olyan helyi bűnszervezetek között, amelyek nem tudtak megegyezni a lopott vagyon egymás közti felosztásában.

A másik verzió, hogy Oroszország ily módon próbál megszabadulni az általa elkövetett háborús bűntettek tanúitól. A nyomozás majd megállapítja

– tette hozzá a tanácsadó.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken határozatot fogadott el, amellyel lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy távolról vegyen részt az ülésen – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál. Néhány napja Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hevesen ellenezte, hogy Zelenszkij videoösszeköttetés útján szólalhasson fel az értekezleten – emlékeztetett a hírportál. (MTI)

Olvasói sztorik