Nagyvilág

Oroszország segít stabilizálni a helyzetet az örmény-azeri határon

Karen MINASYAN / AFP
Karen MINASYAN / AFP

Örményország és Oroszország közös lépésekről állapodott meg az örmény-azeri határon kialakult helyzet stabilizálása érdekében az éjszakai halálos összecsapások után – közölték jereváni tisztviselők.

Örményország védelmi minisztere, Suren Papikjan elmondta, hogy kedden beszélt kollégájával, Szergej Sojguval, akivel „megállapodtak abban, hogy megteszik a szükséges lépéseket a helyzet stabilizálása érdekében”.

Az éjszaka harcok törtek ki az örmény-azeri határon, a felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is egyeztetett, majd hivatalosan is felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében.

Az örmények szerint Azerbajdzsán kedden intenzív ágyúzást indított örmény katonai állások ellen, melynek következtében „személyi veszteségek és károk keletkeztek a katonai infrastruktúrában”. Örményország pedig a támadással arányos válaszcsapást hajtott végre. „Vannak veszteségek az azeri katonák között” – tették hozzá.

Azerbajdzsáni nyilatkozatok szerint az örmény erők hírszerzési tevékenységet folytattak a határon, fegyvereket szállítottak a területre, és hétfő este bányászati műveleteket hajtottak végre.

Az örmény-azeri határ mentén a 2020-as háború vége óta gyakran érkeznek jelentések harcokról. A felek jellemzően egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

(Al Jazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik