Nagyvilág europoli

Magyar vétó ide vagy oda, öt EU-tagország biztosan bevezeti a globális minimumadót

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia annak ellenére bevezeti jövőre a globális minimumadót, hogy az uniós tervezetet Magyarország megvétózta, írja a Wall Street Journal.

Ezt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter jelentette be, miután Prágában tárgyalt kollégáival.

Előrelépést akarunk és legkésőbb 2023-ban be akarjuk vezetni a globális minimumadót. Nem fogunk várni

– fogalmazott.

Elmondása szerint két lehetőséget mérlegelnek. Az egyik, hogy aktiválják a fokozott együttműködés (enhanced cooperation) névre hallgató jogi procedúrát, aminek lényege, hogy már kilenc tagország egyetértésével létrejöhet az egyezség. A másik, hogy ez említett öt ország és a hozzájuk még csatlakozni kívánó államok nemzeti hatáskörben vezetik be az adónemet.

A cikkben emlékeztetnek, a magyar vétó frusztrálja a legnagyobb európai országokat, melyek köztudottan a legkomolyabb támogatói a globális minimumadónak.

A globális minimumadó csaknem 140 ország társasági-adórendszerét egységesítené: az összes tagállamban 15 százalékos effektív társasági adókulcsot vezetnének be (Magyarországon 9 százalékos a társasági adókulcs).

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azzal érvelt a tervezet ellen, hogy a globális társaságiadó-minimum bevezetése a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag a kegyelemdöfést jelentené az európai gazdaságnak, az intézkedés Magyarországot is rendkívüli próbatételek elé állítaná.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik