Nagyvilág

Egy másik ország atomfegyvereiről szóló iratok is voltak Trump birtokán

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP

Egy külföldi ország katonai védelméről és atomfegyvereiről szóló iratokat is találtak Donald Trump floridai birtokán augusztusban – értesült a Washington Post. A lap szerint a dokumentumok egy részében olyan szintű titkosítással rendelkező projektekről volt szó, melyekről csak az akkori amerikai elnök, vagyis Trump, illetve legfeljebb néhány tucatnyi kormánytisztviselő tudhatott.

A lap megjegyzi, hogy az ilyen programokkal foglalkozó feljegyzéseket mindig szigorúan őrzik, és van egy kijelölt személy, aki figyelemmel követi, hogy hol vannak az akták, ennek ellenére azokat a volt elnök Mar-a-Lago nevű birtokán tárolták másfél évvel azután, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat.

Kapcsolódó
A Watergate-ügy után hozott törvény miatt razziázott az FBI Trumpnál
Minden, az elnöki ciklus alatt keletkezett hivatalos iratot meg kell őrizni, majd át kell adni nemzeti levéltárnak. Donald Trump azonban úgy gondolta, ezek a szabályok rá nem vonatkoznak.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) augusztus 8-án tartott házkutatást a floridai komplexumban – amely egyszerre privátklub és Trump lakhelye –, azt követően, hogy hosszas huzavona után sem sikerült minden olyan iratot visszaszerezni a Nemzeti Levéltár (NARA) számára, ami őket illette volna. Egy jogszabály szerint az elnökség alatt a Fehér Házban keletkező iratok a köztulajdon részét képezik, ezért azokat az elnöki ciklus végén át kell adni a NARA-nak. Trumpék azonban az akták jó részét magukkal vitték Mar-a-Lagóba, és a következő másfél évben is csak a töredékét juttatták el a levéltárhoz.

Bírósági iratok szerint az FBI több mint 300 minősített iratot foglalt le a floridai birtokon ebben az évben: 184-et, azaz 15 doboznyit januárban, 38 iratot Trump ügyvédei adtak át júniusban, több mint százat pedig az augusztusi házkutatás során. A Washington Post azt írja, hogy ebben az utolsó adagban találták meg azokat az információkat, amelyek egy másik állam nukleáris védelmi készültségéről szóltak.

Steve Helberm/ AP / MTI Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago nevű birtoka a floridai Palm Beachen 2022. augusztus 10-én.

A lap már napokkal a házkutatás után is arról írt, hogy az FBI atomfegyverekkel kapcsolatos iratokat is keresett Trump házában, de akkor a volt amerikai elnök a közösségi oldalán egy zavarosnak mondható üzenetben álhírnek minősítette a cikket:

Az atomfegyverek ügye hoax, ugyanúgy mint az Oroszország, Oroszország, Oroszország, a két impeachment is hoax volt, a Mueller-nyomozás is hoax volt, és még sok más is. Ugyanazok az erkölcstelen emberek az érintettek.

A mostani riportban a napilap megemlíti azt is, egy májusi vádesküdtszéki ítéletben felszólították Trumpot, hogy az összes minősített iratot szolgáltassa vissza, beleértve a szigorúan titkos, a titkos és a bizalmas aktákat, valamint az S/FRD jelzéssel ellátott dokumentumokat – ezt a jelzést használják a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos ügyekben. Egy informátor arról beszélt a lapnak, hogy az FBI kutatása nemcsak azokra az aktákra terjedt ki, amelyekről sejtették, hogy Floridában lehet, hanem az volt a cél, hogy az összes iratot megtalálják a birtokon.

Arra azonban nem számítottak, hogy olyan aktákat is találnak Trumpnál, melyeket még a Biden-kormány legmagasabb szintű nemzetbiztonsági tisztviselőinek egy része sem jogosult megtekinteni.

A közeljövőben ugyanakkor lelassulhat a nyomozás: egy szövetségi bíró ugyanis Trump ügyvédjei kérésére elrendelte, hogy egy különleges felügyelő is nézze át az ügyben érintett összesen 13 ezer oldalnyi iratot, miközben az Igazságügyi Minisztérium már végzett ezzel a munkával. Amíg azonban a még ki sem jelölt felügyelő dolgozik, a minisztérium nem használhatja fel az iratokat a nyomozás során, ez pedig Trumpék kezére játszik.

Kapcsolódó
Trump legújabb ellenfelei a munkájukat végző levéltárosok
Az augusztus elején Donald Trump rezidenciáján végrehajtott házkutatás egy több mint egy éve tartó folyamat eredménye volt, egyúttal újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a volt amerikai elnök még mindig úgy érzi: bármit megtehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik