A következő élő közvetítés része Új szankciókat vetett ki Európa ellen Oroszország

Putyin újratárgyalná az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást

Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP
Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP

Vlagyimir Putyin szerdán közölte, hogy újra akarja tárgyalni az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást az ukránok fekete-tengeri gabonaexportjáról. A Reuters beszámolója szerint az orosz elnök ezt azzal indokolta, hogy szerinte Kijev és a nyugati hatalmak a fejlődő országok és Oroszország rovására használja a megállapodást.

Putyin kritikája azért ébreszt aggodalmakat, mert a megállapodást akár fel is bonthatják, ha azt nem sikerül az új igények szerint újratárgyalni. Ukrajna ugyanakkor rögtön közölte, nem látják okát az egyezmény újratárgyalásának, mivel az abban foglaltakat szigorúan betartják.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által júliusban kiverekedett megállapodás egy védett exportfolyosót hozott létre a Fekete-tengeren keresztül az ukrán gabona-, műtrágya- és élelmiszerexport számára, amit február óta Oroszország blokkolt a háborújával.

A megállapodás célja, hogy elsősorban a gabona és olajos magvak kínálatának bővítésével segítsen csökkenteni a globális élelmiszerárakat. Ez volt egyben az egyetlen diplomáciai áttörés Moszkva és Kijev között a több mint hat hónapja tartó háború alatt.

Moszkva júliusban azt közölte, hogy a megállapodás aláírásának egyik fő oka, hogy segíteni akar a fejlődő országoknak az élelmiszerhiány elkerülésében. Putyin azonban a szerdai kijelentése alapján úgy láthatja, hogy ez nem jött össze. Szerinte Ukrajna és a nyugati országok nem tartják be a feltételeket, a gabona nagy része az EU-ba kerül, nem pedig a szegényebb országokba. Ezen orosz elnök szerint muszáj változtatni, ha a „példátlan humanitárius katasztrófát” el akarja kerülni a világ.

Találkoztam az Afrikai Unió vezetőivel, és megígértem nekik, hogy mindent megteszünk érdekeik biztosítása és az ukrán gabona exportjának megkönnyítése érdekében

– közölte Putyin a vlagyivosztoki gazdasági fórumon.

Nagyjából hetven hajó rekedt Ukrajnában, miután Oroszország februárban lerohanta az országot. Ezeknek a hajóknak egy részét már megrakták gabonával, a szállítási szerződéseket pedig akkorra már aláírták. Utóbb ezek a szállítmányok hagyhatták el először Ukrajna kikötőit.

Putyin a fórumon beszélt az EU-ba irányuló gabona- és élelmiszerexport esetleges korlátozásáról is, és megígérte, hogy megbeszéli az ügyet Tayyip Erdogan török elnökkel, aki segített az eredeti megállapodás közvetítésében.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik