Élő Nagyvilág

Oroszország elégeti a felesleges földgázt

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
  • Egy friss amerikai hírszerzési jelentés szerint több millió rakétát és tüzérségi lövedéket vásárol Észak-Koreától Oroszország.
  • Erdogan az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat okolja az európai energiaválságért.
  • 80 ezer orosz költözött Ukrajnába a háború kitörése után.
  • Az orosz gazdaság akár tíz évig is recesszióban maradhat.
  • Az ENSZ kedden közzéteszi a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről szóló jelentését.
  • Ukrán elnöki tanácsadó: ellentámadást hajt végre az ukrán hadsereg.
  • Mintegy 12 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra hétfőn.

Óvóhelyek építését támogatta Kárpátalján a Magyar Református Szeretetszolgálat

Az ukrajnai háború miatt óvóhelyek építését támogatta Kárpátalján a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 81 millió forint értékben – jelentették be kedden Beregszászon.

Az MRSZ a támogatást a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek (KRE) juttatta el az ukrán állami előírások által kötelezővé tett óvóhelyek létrehozására. A támogatásból a megye négy református líceuma, valamint a KRE által fenntartott beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség. Ezek berendezését is segíti adományaival az MRSZ – hangzott el azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet a két partnerszervezet a KRE által fenntartott idősotthonban tartott.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka kifejtette: reményeik szerint a tél beállta előtt sikerül kialakítani az idősotthon ötvenszemélyes óvóhelyét. Reménykeltőnek nevezte, hogy a Magyarok Kenyere program révén biztosított a KRE Diakóniai Osztálya által működtetett, a rászorulókat folyamatosan kenyérrel ellátó pékség liszttel való ellátása a teljes téli időszakra. (MTI)

Oroszország elégeti a felesleges földgázt, miután korlátozta az európai exportot

Oroszország kénytelen elégetni azt a földgázt, amelyet eredetileg Európába kellett volna küldenie, mert nincs elég tárolókapacitása – nyilatkozta a sajtónak Kadri Simson energiaügyi európai uniós biztos. Az oroszok a napokban leállították a Németországba vezető Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Simson szerint műholdfelvételeken látszik, hogy szivárog a gáz, és hogy az oroszok fáklyázzák a földgázt, ami rendkívül környezetszennyező. A biztos hozzátette, hogy Oroszországnak nincs más lehetősége elvezetni a gázt más országokba.

A Gazprom kétperces videóban üzent Európának: hosszú lesz a tél

A Gazprom egy hosszú, két perces videóban gúnyolódik Európán. A kissé amatőr benyomást keltő klip azt próbálja bemutatni, hogyan fagynak meg Európa fővárosai az orosz gáz nélkül.

A videó szerint miután nullára csökkent a nyomás a gázvezetékeken, hó és jég söpör végig a kontinensen. A kezdő képeken egy munkás lezárja a vezetéket,majd  jeges felhők kúsznak az égen, közben a Brüsszelről, Berlinről, Párizsról és Londonról készült légi felvételek sorjáznak.

A Daily Mail szerint a videóhoz Jurij Vizbor A tél hosszú lesz címet viselő dalát illesztették aláfestő zenének.

 

NAÜ: Sürgősen lépni kell, hogy megelőzzék a nukleáris balesetet a zaporizzsjai atomerőműben

Sürgősen ideiglenes intézkedésekre van szükség a nukleáris baleset megelőzése érdekében az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben – olvasható a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) kedden nyilvánosságra hozott jelentésében. Az ENSZ nukleáris felügyeleti testülete felhívta a figyelmet arra, hogy ez az első alkalom, hogy katonai konfliktus zajlik egy nagy nukleáris létesítmény falai között, így ez a helyzet példa nélküli. A NAÜ szerint a katasztrófa megelőzése érdekében azonnali hatállyal nukleáris biztonsági és védelmi védőövezetet kell kialakítani.

A NAÜ küldöttsége nemrég személyesen is láthatta, hogy az erőművet elért lövedékek milyen károkat okoztak. Mint írták:

A lövedékek kárt okozhattak volna a biztonságot szavatoló szerkezetekben, rendszerekben, alkatrészekben, és  az emberekben is.

https://twitter.com/iaeaorg/status/1567156554691973122?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1567156554691973122%7Ctwgr%5E7f4439bd3207a5e1231c14eeaa8c015c51f23327%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fsep%2F06%2Frussia-ukraine-war-un-to-publish-zaporizhzhia-nuclear-plant-report-live

(Guardian)

Az Oroszországnak adott vízumkönnyítés teljes felfüggesztését javasolja az EU

Az Európai Bizottság a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését javasolja, valamint azt, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket – jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Ylva Johansson közölte: a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése válasz az Európai Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát az ukrajnai háború miatt fenyegető fokozott kockázatokra.

Az orosz állampolgárok többé nem lesznek jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük – közölte az uniós biztos. (MTI)

Erdogan az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat okolja az európai energiaválságért

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök az ukrajnai invázió miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat tette felelőssé Európa energiaválságáért.

Az Agence France-Presse cikke szerint Erdogan szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök minden eszközét és fegyverét felhasználja, és a földgáz is ezek közé tartozik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn az „országunk ellen bevezetett szankciókkal” indokolta, hogy Oroszország leállította az Északi Áramlat vezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítást.

80 ezer orosz költözött Ukrajnába a háború kitörése után

Az orosz statisztikai hivatal (Roszstat) szerint 419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában – tájékoztatott az RBC ukrán hírügynökség keddre virradóra.

Az elmúlt években ez volt az első alkalom, hogy többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek (322 ezer ember).

Oroszország hagyományosan vonzó célország az egykori szovjet tagköztársaságok állampolgárai számára. Azonban idén megfordult a tendencia: 369 ezren költöztek ki ezekbe az országokba, és mindössze 295 ezren költöztek be Oroszországba a szóban forgó területekről.

A kiköltözők közül közel 80 ezren a szomszédos Ukrajnát választották úti célul, ahol február óta háború zajlik.

Az ukrajnai háború miatt nemcsak Ukrajnában, hanem Oroszországban is megmozdult a lakosság: a kormány politikai ellenfelei, szakértők, értelmiségiek döntöttek a távozás mellett, miközben számos nyugati vállalat kivonult az országból.

A könnyen teljesíthető beutazási feltételek miatt Örményországban és Georgiában is nagyobb lélekszámú orosz közösségeket találni. 2022 első felében összesen 480 ezer fővel lett kevesebb Oroszország lakossága, a természetes népességcsökkenést is beleszámolva.

Az orosz gazdaság akár tíz évig is recesszióban maradhat

Oroszország hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval nézhet szembe az amerikai és európai szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik – közölte a Bloomberg hírügynökség az orosz kormány belső jelentésére hivatkozva, amelyet a Kommerszant orosz gazdasági lap idézett.

A dokumentum, amely tisztviselők és szakértők hónapokig tartó munkájának eredménye, és megpróbálja felmérni Oroszország gazdasági elszigetelődésének valódi hatását Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója miatt, borzasztóbb képet fest, mint a kormányzati tisztviselők általában derűlátó nyilvános nyilatkozataikban megfogalmaznak. A Bloomberg betekintést nyert a jelentés egy példányába, amit a legfelsőbb vezetők zárt ajtók mögötti ülésére készítettek augusztus 30-án. A tanácskozást ismerő emberek megerősítették a jelentés hitelességét.

A kormányzati jelentésben bemutatott három forgatókönyv közül kettő szerint jövőre felgyorsul az orosz gazdaság visszaesése, és a gazdaság teljesítménye csak az évtized végén vagy később áll vissza az Ukrajna elleni agresszió kezdete előtti szintre.

Az „inerciálisnak” elnevezett forgatókönyv azt feltételezi, hogy a gazdaság jövőre 8,3 százalékkal gyengül 2021-hez képest és ezzel eléri a mélypontot a visszaesés. A „borúlátó” forgatókönyv szerint a mélypont 2024-ben lesz, akkor a GDP 11,9 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.

Minden forgatókönyv szerint nő a szankciók nyomása, és bővül az ahhoz csatlakozók száma. A kormányjelentés szerint Európa hirtelen elfordulása az orosz olajtól és gáztól, érintheti Oroszország saját piacának ellátási képességét is.

A jelentés kitért arra is, hogy a szakemberhiány milyen hatást gyakorol a gazdaságra. A dokumentum készítői szerint 2025-ig akár 200 ezer informatikus is elhagyhatja az országot, ami az első hivatalos előrejelzés az „agyelszívás” növekedéséről.

A jelentés szerint az Európába, Oroszország fő exportpiacára irányuló gáz teljes leállítása évi 400 milliárd rubel (6,6 milliárd dollár) kieső adóbevételt jelenthet. A kieső árbevételt új exportpiacokkal még középtávon sem lehet teljes mértékben kompenzálni. A jelentés figyelmeztet, ha a világgazdaság recesszióba süllyed, Oroszország exportja tovább csökkenhet, ez pedig a rubel zuhanását és az infláció megugrását idézheti elő.

A jelentés összeállítói szerint egyszerűen nincsenek alternatív beszállítók egyes kritikus importtermékekhez. Még a mezőgazdasági szektorban is, ahol a Kreml a külföldi készletek pótlására tett erőfeszítéseit hangoztatja, a kulcsfontosságú inputoktól való függés arra kényszerítheti az oroszokat, hogy csökkentsék élelmiszer-fogyasztásukat, mivel a készletek apadnak. A nyugati technológiához való hozzáférés korlátozása miatt pedig Oroszország egy-két generációval lemaradhat a jelenlegi szabványoktól, mivel kénytelen kevésbé fejlett kínai és délkelet-ázsiai alternatívákra hagyatkozni.

Ukrán elnöki tanácsadó: ellentámadást hajt végre az ukrán hadsereg

Az ukrán elnöki tanácsadó azt közölte, hogy az ukrán erők ellentámadást hajtanak végre az ország keleti és délkeleti részén – írja a The Guardian.

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ellentámadásai nemcsak az ország déli részén, hanem keleten és délkeleten is zajlanak.

A Dél-Ukrajna felszabadítását célzó hadművelet kezdete óta hadseregünk több települést is felszabadított a Dnyeper nyugati partján

– közölte.

Arestovics azt állította, hogy az orosz erők a Dnyeper jobb partján „műveleti bekerítésben” vannak, és azt jósolta, hogy helyzetük egy hónapon belül „rendkívül nehéz lesz”.

Az ENSZ kedden közzéteszi a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről szóló jelentését

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői missziója kedden részletes jelentésben hozza nyilvánosságra a zaporizzsjai atomerőműben szerzett eredményeiket – írja a The Guardian.

Az atomerőmű hat ENSZ-missziós tagja közül négy elhagyta a helyszínt, a fennmaradó két NAÜ-szakértő pedig állandó jelleggel marad – közölte az ENSZ nukleáris felügyelete.

A hétfőn kiadott közleményben ez áll:

Grossi főigazgató kedden jelentést ad ki az ukrajnai nukleáris biztonságról, védelemről és helyzetről, majd még aznap tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Zaporizzsja város közigazgatási vezetője, Olekszandr Sztaruk hétfőn a Telegram csatornáján közölte:

A mai napon a NAÜ misszió elhagyta a Zaporizzsja Atomerőművet, így nem csak a jelenlegi helyzetről szóló jelentésre, hanem egyértelmű döntésekre várunk. Az atomerőművet és a környékét mielőbb demilitarizálni kell.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte, hogy a misszió következtetéseit kedden ismertetni kell, és hozzátette: reméli, tárgyilagosak lesznek.

Oroszország rakétákat és lövedékeket vásárol Észak-Koreától – áll egy amerikai hírszerzési jelentésben

Az orosz védelmi minisztérium több millió rakétát és tüzérségi lövedéket vásárol Észak-Koreától, hogy támogassa Ukrajna elleni invázióját – derül ki egy friss amerikai hírszerzési jelentésből.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy az a tény, hogy Oroszország Észak-Korea felé fordul, azt bizonyítja, hogy „az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiányokkal küzd Ukrajnában , részben az exportellenőrzések és szankciók miatt”.

Amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy az oroszok a jövőben további észak-koreai katonai felszerelések vásárlására törekedhetnek. A titkosszolgálati jelentésről elsőként a New York Times számolt be .

A jelentés azután készülte, hogy a Biden-kormányzat a közelmúltban megerősítette, hogy az orosz hadsereg augusztusban iráni gyártású drónokat vett át az ukrajnai hadszíntéren.

Kapcsolódó
Oroszország szorosabbra fűzi kapcsolatait Észak-Koreával
Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy Oroszország és Észak-Korea kiterjeszti kétoldalú kapcsolatait – jelentette hétfőn a KCNA phenjani állami hírügynökség.

12 ezer ukrán menekült érkezett hétfőn Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 5381-an léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6343-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 209 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 18-an érkeztek – köztük 5 gyerek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – olvasható a közleményben.

Olvasói sztorik