A következő élő közvetítés része Rémületes a helyzet a Zaporizzsjai atomerőmű körül

Oroszország szorosabbra fűzi kapcsolatait Észak-Koreával

KCNA VIA KNS / KCNA VIA KNS / AFP
KCNA VIA KNS / KCNA VIA KNS / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy Oroszország és Észak-Korea kiterjeszti kétoldalú kapcsolatait – jelentette hétfőn a KCNA phenjani állami hírügynökség.

A jelentés szerint az orosz elnök Észak-Korea „felszabadításának” napjára írt levelében írta meg, hogy szerinte a kapcsolatok szorosabbra fűzése mindkét ország érdekeit szolgálja, és hozzájárulna a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez.

Kim Dzsongun észak-koreai egyszemélyi vezető állítólag szintén levelet küldött Putyinnak, amelyben az áll, hogy az orosz-észak-koreai barátságot a Japán felett aratott második világháborús győzelem kovácsolta össze.

„Stratégiai és taktikai együttműködésük, kölcsönös támogatásuk és szolidaritásuk” azóta új szintre emelkedett az ellenséges katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítása érdekében – írta Kim Dzsongun a levélben, amiről a Reuters is beszámolt. A KCNA nem részletezte, hogy kiket ért ellenséges erők alatt, de a hírügynökség általában ezt a kifejezést használja az Egyesült Államokra és szövetségeseire.

Kim Dzsongun azt jósolta, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti együttműködés erősödni fog a Putyinnal való találkozáskor 2019-ben aláírt megállapodás alapján.

Észak-Korea júliusban független államként ismerte el az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai „népköztársaságokat”, és azt is kilátásba helyezték, hogy észak-koreai munkásokat küldjenek ezekre a területekre, hogy segítsenek az építőipari és egyéb munkákban.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik