Élő Nagyvilág

Ukrajna elősegítené az orosz katonák dezertálását

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP
  • Elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé.
  • Orosz katonák dezertálását elősegítő programot javasol az ukrán külügyminiszter.
  • Súlyos harcok dúlnak Dél-Ukrajnában, az oroszok szerint megállt az ukrán offenzíva, az ukránok szerint már Herszon városában vannak.
  • Jelentőset szigorított az Európai Unió az orosz vízumok kiadásában.
  • A háború keddi eseményeiről itt írtunk.

Megérkezett Zaporizzsja városába a NAÜ küldöttsége

Megérkezett Zaporizzsja városába a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) delegációjába, ahonnan terveik szerint továbbutaznak majd az orosz ellenőrzésű területre, hogy megvizsgálják Európa legnagyobb atomerőművét – írja a Guardian. Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója kijelentette, hogy technikai küldetésről van szó és az a feladatuk, hogy megelőzzék a nukleáris baleseteket. Hozzátette, hogy az erőmű ukrán létesítmény annak ellenére, hogy jelenleg orosz erők irányítása alatt áll.

Már Herszon városában is harcok dúlnak

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján.

Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak. A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely, Herszon utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve. A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépületek, egészségügyi és oktatási intézmények. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán arról számolt be, hogy komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak, az elmúlt napon 117 katonájuk halt meg és több mint harminc haditechnikai eszközük semmisült meg a térségben. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapásokat mértek az orosz csapatok négy parancsnoki állására és négy szállítási útvonalra, köztük a megyeszékhelynél lévő Antonyivszkij- és a Darjivszkij-hidakra. „A csapások a lehető legnagyobb mértékben korlátozták az útvonalak használatát” – emelte ki a parancsokság. (MTI)

Kárpátaljai kórházakat támogat a Katolikus Karitász

Hétmillió forint értékű egészségügyi támogatást juttatott el a beregszászi, nagyszőlősi és rahói kórházak részére a Katolikus Káritász – írja az MTI.

A nagyszőlősi és a rahói kórház ötmillió forint értékben orvosi és sebészeti eszközöket, valamint két-két generátort kapott áramkimaradás esetére, míg a Linner Bertalan Beregszászi Járási Kórháznak 40 gyógymatracot hozott a segélyszervezet mintegy kétmillió forint értékben.

A Katolikus Karitász országos igazgatója, Écsy Gábor aláhúzta, hogy korábban már több alkalommal támogatták a kárpátaljai egészségügyi intézményeket és közvetlenül a rászorulókat is. A most átadott eszközállományt részben Németországban, részben Magyarországon szerezték be.

„Amikor baj van, össze kell fogni és azt kell nézni, kinek, hol, mire van szüksége” – fogalmazott a segélyszervezet országos igazgatója, aki elmondta, hogy a magyar emberek segítőkészek: adományokkal, munkájukkal, vagy önkéntes felajánlásaikkal támogatják a Katolikus Karitász programjait.

A támogatást átvevő Német Marianna, a Linner Bertalan Kórház megbízott orvosigazgatója köszönetet mondott a Karitász folytonos segítségéért, amelyre a továbbiakban is szükség lesz, hiszen a helyi lakosok mellett kelet-ukrajnai menekülteket is ellátnak.

A gyógymatracoknak jó hasznát veszik majd – mondta a megbízott vezető, hiszen a súlyos, műtét után lábadozó betegek mellett sebesült katonákat is kezelnek Beregszászon.

(MTI)

Megfeneklett a déli ukrán offenzíva az oroszok szerint

Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán. A tábornok szerint az ukrán erők az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi ellen megkísérelt sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek, az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében vereséget szenvedett. Konasenkov szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-ös, egy Szu-24-es és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

A szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierőnek az ukrán 10. hegyi rohamdandár ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott támadásában mintegy félszáz katona vesztette életét és kilenc haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné a donyecki régióban lévő Druskivkánál. Karlivkánál az 56. gépesített lövészdandár parancsnoki állását és lőszerraktárát ért koncentrált tűzcsapás több mint negyven embert ölt meg és 12 speciális járművet semmisített meg.

Az orosz légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán vezetésipontot, 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 65 lőállásban lévő tüzérségi egységet támadott, valamint megsemmisített három rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt és egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer-indítóállványt. Az orosz légvédelem lelőtt hét drónt, 57 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát. (MTI)

Megint robbant valami a Krímen

Arról ír az ukránbarát Nexta Twitter-oldalán, hogy robbanásokat lehetett hallani és látni a Krímen található Krasznohvargyijiszke településen. Videó is készült róla, hogy egy épület nagyon ég. Mindez azért lényeges, mert az utóbbi hetekben több, gyaníthatóan ukránok által elkövetett támadás érte az orosz megszállás alatt álló félszigetet, köztük katonai támaszpontokon is.

Négy európai ország fontolgatja, hogy kitiltja az orosz turistákat

Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia fontolóra veszi az orosz állampolgárok beutazásának megtiltását, ha az Európai Unió egésze ezt nem teszi meg – derül ki az AFP birtokába jutott közös nyilatkozatból.

Az Oroszországgal határos négy ország szerint az EU és Oroszország közötti 2007-es vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése „szükséges első lépés”. Hozzátették, hogy drasztikusan csökkenteni kell az orosz állampolgároknak kiadott vízumok, elsősorban a turistavízumok számát.

A Guardian megemlíti, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közben a Facebookon jelentette be, hogy az EU felfüggeszti a 2007-es vízumkönnyítési megállapodást, de átfogó vízumtilalmat egyelőre nem vezetnek be, mert nincs róla megállapodás.

Orosz katonák dezertálását elősegítő programot javasol az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szorgalmazta, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni. A Reutersnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva „népirtó agressziós háborúját”.

Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek

– mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke. (via hvg.hu)

Kedden 261 ukrán menekültnek állítottak ki ideiglenes tartózkodási igazolást

Magyarország területére augusztus 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 6899 fő lépett be, a román-magyar határszakaszon pedig 8820 fő nyilatkozott arról, hogy Ukrajnából érkezett – írta az ORFK a keddi menekülthelyzeti összefoglalójában.

A beléptetettek közül a rendőrség 261 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Zelenszkij: Nem csökken a radioaktív katasztrófa veszélye

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden este arról beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál a helyzet rendkívül veszélyes.

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye

– fogalmazott az elnök.

Zelenszkij kedden Kijevben egyeztetett a NAÜ vezetőjével, ám részleteket az ukrán elnöki hivatal nem közölt.

Elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé

Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint. Rafael Grossi reményét fejezte ki, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte: tisztában vannak vele, hogy háborús zónába mennek.

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél egyaránt szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolta azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet. (MTI)

Olvasói sztorik