Nagyvilág

Romániában is előbb jöhet a tíznapos apaszabadság, mint nálunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Valamennyi gyermek születésére kiterjesztették az apák pótszabadság-jogosultságát Romániában – számolt be az MTI a román Kormány pénteken született rendelete alapján.

Keleti szomszédunknál eddig csak az első gyermek születésekor illette meg ez a jog az apákat – emlékeztetett a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Marius Budai romániai munkaügyi miniszter.

Az apasági pótszabadság időtartamát az eddigi ötről tíz napra növelték. Azok az apák, akik előzetesen gyermekgondozási tanfolyamon is részt vettek, ezentúl tizenöt napos fizetett pótszabadságra jogosultak

– tette hozzá a tárcavezető.

A munkáltatók nem bocsáthatják el az apasági pótszabadságon lévő alkalmazottaikat, és erre az időszakra is a rendes bérükkel egyenlő juttatást kell biztosítaniuk számukra. Ez a jog ezentúl minden, érvényes szolgálati vagy munkaszerződéssel rendelkező apát megillet, tehát törtölték a törvényből azt a rendelkezést, amely a társadalombiztosítási járulék fizetéséhez kötötte a jogosultságot.

Azt néhány nappal ezelőtt írtuk meg a Világgazdaság értesülése alapján, hogy Magyarországon az apaszabadság várhatóan januártól emelkedhet ötről tíz napra.

A lap emlékeztet, hogy a több pótszabadságot az Európai Unió 2019-ben elfogadott irányelve teszi lehetővé, a tagállamoknak 2022 augusztusáig kellett átültetniük a vonatkozó irányelvet.

A jogharmonizáció ugyanakkor hazánkban és más tagállamokban is késik. Ennek oka eltérő, részben a jogharmonizációs normaszöveg elfogadása, részben a nyári szabadságok és a törvénykezési szünetek miatt fordul elő a késlekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik