A következő élő közvetítés része Oroszország azt állítja, Ukrajna áll a Daria Dugina elleni merénylet mögött

Oroszország apró balti szomszédja tovább keménykedik

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter hétfőn újabb büntetőintézkedéseket követelt Oroszországgal szemben Ukrajna katonai megszállása miatt. Az észt diplomácia vezetője hétfőn a baltikumi NATO- és EU-tagország közszolgálati rádiójának így beszélt:

Még a tél előtt magasra kell emelnünk a megszállás árát az agresszor számára. Az eddigi hét szankciós csomag nem volt elég ahhoz, hogy megfelelő nyomás alá helyezze Vlagyimir Putyin orosz elnököt és véget vessen az Ukrajna elleni háborúnak.

BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Észtország azt szeretné, hogy az új büntetőcsomag teljeskörű energiaembargót tartalmazna, további korlátozásokat vezetne be bizonyos árucsoportokra és személyi körre, valamint az orosz állampolgárok EU-ba való beutazási tilalmát is elrendelné. A tallinni kormány a múlt héten úgy döntött, hivatalos javaslatot nyújt be az Európai Bizottságnak egy nyolcadik szankciós csomag bevezetéséről.

Észtország határozottan kiállt az orosz állampolgárok EU-s turistavízum-kiadásának felfüggesztése mellett, miután Tallinn már korábban egyoldalúan megszigorította a szomszédból érkezőkre vonatkozó vízumszabályait, és ezzel korlátozta beutazásukat. „Több mint 10 millió orosz állampolgárnak van joga az Európai Unióba beutazni” —  magyarázta Reinsalu. „Valakinek muszáj az első lépést megtenni és remélhetőleg majd elérünk valamilyen egységes európai megállapodást” — tette hozzá. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik