Élő Nagyvilág

Felrobbantották Putyin ideológusának lányát

  • Holtan találták az ukrán titkosszolgálat, az SZBU egyik területi vezetőjét, vélhetően fejlövés végzett vele.
  • Szombaton éjjel, Moszkva mellett felrobbantották az autót, amelyet Daria Dugina orosz nacionalista újságíró-kommentátor, a Putying ideológusaként számon tartott Alekszandr Dugin lánya vezetett. Úgy tudni, az autó Duginé volt.
  • Augusztus 20-a alkalmából magyar nyelvű üzeneteket festettek orosz célpontoknak szánt rakétákra az ukrán hadseregben harcoló kárpátaljai magyar katonák, a többi között 1956-ra hivatkoztak rajtuk.

Sojgu: Háromszor vetett be hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg

Három alkalommal vetett be eddig Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát az ukrajnai háború során az orosz hadsereg

– jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a vasárnap Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva a távirati iroda tájékoztatása szerint.

A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal. Megerősítette, hogy a háborúban az orosz fél bevetetett az új, a légvédelmi rendszerekkel szemben nagyon magas fokú védelemmel feleszerelt Szu-57-es repülőgépet is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy tengeri indítású, nagyhatótávolságú Kalibr manőverező robotrepülőgépek az Odessza megyei Majorske község közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakétasorozatvetők és nyugati gyártmányú légvédelmi rendszerek rakétáit tárolták.

A tábornok szerint az orosz légierő a Zaporizzsja megyei Huljajpole közelében megsemmisítette a 102. területvédelmi dandár üzemanyagraktárát, ahol több mint száz tonna dízelüzemanyagot tároltak.  Mint mondta, az ukrán 28. gépesített dandár 2. zászlóaljának a Mikolajiv megyei Novohrihorivkánál, a 35. tengerészgyalogos dandár 18. zászlóaljának pedig a Herszon megyei Tokarevénél lévő állásaira mért tűzcsapások következtében több mint száz katona vesztette életét és hét különböző rendeltetésű katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. A donyecki régió Novomihajlivkánál a 66. gépesített dandár 2. zászlóalja több mint harminc embert, valamint egy harckocsit és öt speciális járművet veszített.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok a beszámoló értelmében az elmúlt nap folyamán hat ukrán vezetésipontot, valamint 167 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, továbbá hat hadianyag- és két üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban lévő Csukurine közelében megsemmisült a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet ideiglenes telepítési pontja, a Herszon megyei Knyazevka falunál pedig két lőállásban lévő amerikai M777-es tarack. Az orosz légvédelem lelőtt kilenc ukrán drónt, és Vilha rakétasorozatvető egy lövedékét.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1785 drónt, 367 légvédelmi rakétarendszert, 4359 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 810 rakétasorozatvetőt, 3323 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4984 speciális katonai járművet veszítettek.

A tárca adatait más forrás nem erősítette meg.

Részletek Dugina felrobbantásáról

Az orosz nyomozók szerint a robbanószerkezetet az autó alján, a vezetőoldalon helyezték el, és szerintük az akciót előre megtervezték, megrendelésre hajtották végre. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy szerintük a nyomok Ukrajnába vezetnek, így a tett ukrán állam támogatott terrorakció volt. Az ukránok tagadják, hogy közük lenne a robbantáshoz.

Holtan találták otthonában az ukrán biztonsági szolgálat egyik területi vezetőjét

Olekszandr Nakonyecsnij felesége arról számolt be, hogy Kropivnickij városban lévő lakásukban szombat este az egyik helyiségből lövést hallott, majd holtan találta a férjét – olvasható az ukrán főügyészség közleményében, amelyet az MTI szemlézett. A rendőrség vizsgálatot indított Nakonyecsnij halála körülményeinek kiderítésére – tették hozzá a tudósítás szerint, minden további részlet vagy feltételezés közlése nélkül.

Andrij Lavrusz helyi képviselő a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt közölte, hogy Nakonyecsnijt fejbe lőtték. Kropivnickij az ország középső részén lévő Kirovohradi terület székhelye, ennek a területnek az SZBU-vezetője (az SZBU az ukrán biztonsági szolgálat, azaz titkosszolgálat) volt a férfi tavaly óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban menesztette az SZBU országos parancsnokát, Ivan Bakanovot, mert nem volt vele elégedett az orosz kémek és kollaboránsok elleni küzdelemben. Zelenszkij akkor bejelentette egyúttal, hogy általában felülvizsgálják az SZBU tisztviselői gárdáját. A korábbi hónapokban is bocsátottak el többeket közülük.

A nyomozóhatóságok is megerősítették, hogy Daria Dugina robbant fel a terepjáróban

Az MTI adta hírül az orosz nyomozóhatóságok közleményét, amelyben megerősítik Daria Dugina halálát: feltételezésük szerint pokolgépes merénylet áldozata lett. A tett elkövetőjéről és indítékáról csak annyit közöltek, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak.

Egyes orosz médiumok szerint a 30 éves nő apja, az ultranacionalista Putyin-ideológus Alekszandr Dugin és a lány együtt vettek részt egy kulturális fesztiválon. A felrobbantott autó Duginé volt, de ő az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy egy másik gépjárművel távozik a helyszínről, lánya egyedül ment el a terepjáróval.

Magyar üzenetekkel bombázzák, pontosabban rakétázzák az oroszokat az ukránok

Budapestért, Magyarországért, 1956-ért, Szeles Erikáért

– ezek olvashatóak azokon a rakétákon, amelyekkel ukrajnai katonák pózolnak egy augusztus 20-i jókívánságok társaságában megosztott fényképen magyar és ukrán zászlók előtt. Szeles Erika az 1956-os forradalom 15 éves mártírja volt, akit nyakon lőttek a szabadságharcot leverő szovjet katonák.

Az rtl.hu beszámolója szerint fotókat – melyek közül az egyiken az Ungvári Egyetem frontról is tanító oktatója, Fegyir Sándor is feltűnik – Viktor Scsadej osztotta meg, aki korábban politikusként volt aktív, és indult Ungvár polgármesteri székéért, most pedig Fegyirrel együtt harcol a fronton.

A bejegyzéshez fűzött leírásában Scsadej augusztus 20-a alkalmából, magyarul is üzent.

Gratulálunk magyar barátainknak az államalapítás ünnepe alkalmából (Szent István napja). Több ezer ember életét követelte Magyarországon és Ukrajnában is az orosz agresszió, akik népük szabadságáért haltak meg. Emlékezünk mindazokra, akik orosz kéz által pusztultak el. Hitler példájából pedig tudjuk, hogy az ilyen diktátorok nem állnak meg egy államnál. Ezért védjük most Ukrajna és Európa szabadságát. A mi szabadságunkért és a tietekért!

Moszkva mellett felrobbantották Daria Duginát, Putyin vezető ideológusának lányát

A BBC számol be az orosz állami médiára hivatkozva arról, hogy szombaton éjjel Moszkva mellett felrobbant az az autó, amelyben Daria Dugina, a Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként emlegetett Alekszandr Dugin lánya utazott.

A 112 nevű orosz oldal szerint apa és lánya mindketten ugyanarról az eseményről utaztak haza szombat este, de az apa az utolsó pillanatban úgy döntött, másik autóba száll. A Telegram orosz üzenőoldalon terjed egy felvétel, amelyen utóbbi döbbenten a lángokra mered, miközben a mentőalakulatok a helyszínre érnek – a BBC a videó hitelességét nem tudta megerősíteni.

Orosz állami hatóságok nem erősítették meg a halálhírt, a Tassz hírügynökség is csupán annyit közölt, hogy egy terepjáró női sofőrje életet vesztette, amikor autója felrobbant.

Duginnak nincs hivatalos kormányzati szerepe, de Putyin agyaként, olykor Raszputyinjaként emlegetik. Lánya maga is ismert újságíró volt, az Ukrajna elleni háború hangos támogatója, aki önjogán is szerepelt az USA és az Egyesült Királyság szankciós listáján dezinformációs tevékenysége miatt. Idén májusban „civilizációk harcaként” írta le a háborút, és büszkének mondta magát, amiért apjával együtt szerepel a kitiltottak névsorában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik