Élő Nagyvilág

Nő a feszültség az oroszok által megszállt atomerőműnél; ismét robbanásokról számoltak be a Krímen

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP
  • Nő a feszültség az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű körül: a világ vezetői a terület sürgős biztosítására szólítottak fel.
  • Az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők provokációra készülhetnek az erőműnél.
  • Ismét katonai létesítményeket vehettek célba a Krímen: legalább négy robbanás történt a megszállt félszigeten egy katonai repülőtér közelében.
  • Az oroszok ma reggel ismét csapást mértek Harkivra.
  • A brit kémfőnök szerint Oroszország vesztésre áll az információs hadviselés terén.
  • Vlagyimir Putyin is részt vesz a novemberi G20 csúcson Balin.
  • Csütörtöki élő hírfolyamunk itt visszaolvasható.

Gazprom: Három napra leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken

A Gazprom pénteken bejelentette, hogy három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken – számolt be az MTI. Az augusztus 31-től szeptember 2-ig ígért leállást ismét rutinjellegű karbantartási munkával indokolták.

Kapcsolódó
Gazprom: Három napra leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken
Az orosz energiaóriás megint rutinszerű karbantartásra hivatkozik.

Macron is inkább a Zapoizzsjai atomerőmű miatt aggódik

A francia elnöki palota a Kremlhöz hasonlóan szintén kommünikét adott ki az imént. Ebben  azt írják, hogy a francia elnök „ismét hangsúlyozta aggodalmát a Zaporizzsja atomerőműben kialakult helyzet kockázatai miatt”, és amellett érvelt, hogy a NAÜ szakértői „a lehető leghamarabb” jelenjenek meg az erőműben.

Az Élysée szerint Putyin is támogatta ezt az ötletet.

A nyilatkozat így folytatódott:

A két elnök a következő napokban, a technikai megbeszélések után, de még a NAÜ-misszió beeresztése előtt ismét tárgyalni fog a témáról.

Macron felhívta Putyint a Zaporizzsjai atomerőmű miatt

Nemrég fejezte be telefonbeszélgetését Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök. A Kreml által kiadott közlemény szerint – amelyet a Reuters szemlézett – Putyin azt mondta, hogy az oroszok által megszállva tartott atomerőmű ágyúzása „nagyszabású katasztrófa” kockázatát idézi elő.

Putyin szerint ezért Ukrajna a hibás.

Abban a Reuters szerint mindkét elnök egyetértett, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csapatát be kell engedni az erőműbe.

A Kreml közleménye szerint Putyin arról is panaszkodott Macronnak, hogy továbbra is akadályozzák az orosz élelmiszer- és műtrágya világpiaci szállítását.

Az ENSZ, Ukrajna és számos nyugati szereplő korábban súlyos aggodalmát fejezte ki a Zapozizzsjai atomerőmű orosz megszállása miatt.

A Kyiv Independent jelentése szerint május óta először beszélt Macron és Putyin.

Egy csütörtökön lemondott oroszországi polgármestert ültettek helytartónak az oroszok Harkiv megye élére

Andrej Alekszejenko, az orosz Krasznodar polgármestere csütörtökön lemondott, és máris kinevezték  az oroszok által Ukrajnában létrehozott közigazgatás élére, az észak-ukrajnai Harkiv megyében – derül ki a TASZSZ orosz állami hírügynökség pénteki jelentéséből.

Az utóbbi időben nem ritkák az ilyen kinevezések, és Ukrajna szerint Oroszország ezzel a módszerrel is biztosítani akarja az általa megszállt területek elcsatolását.

Az oroszok korábban többször hangsúlyozták, hogy az Ukrajnában megszállt területek szándékuk szerint már soha nem kerülnek vissza ukrán fennhatóság alá. Ősszel pedig népszavazásokat is tarthatnak ezeknek az országrészeknek az Oroszországhoz való csatolásáról.

Ukrajna ezeket az oroszok által bejelentett népszavazásokat „álnépszavazásnak” nevezi, és többször hangot adott annak az ukrán szándéknak, hogy megakadályozzák ezek megtartását.

(The Guardian)

Működésképtelen lehet az orosz fekete-tengeri flotta harci repülőgépeinek fele

Egy névtelenül nyilatkozó nyugati illetékes forrás azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Krím félszigeten található Szaki légitámaszponton az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészeti repülőgépeinek több mint fele használhatatlanná vált a támaszpontot érő augusztus eleji támadásban.

A félsziget nyugati partján fekvő Novofedorivka közelében lévő légitámaszpont, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától, augusztus 9-én többszörös robbantásos támadást szenvedett el.

A névtelenül nyilatkozó illetékes azt mondta, Ukrajna most következetesen ér el „kinetikus hatásokat” mélyen az orosz vonalak mögött, ami lényeges hatással van Oroszország logisztikai támogatására, és „jelentős pszichológiai hatással van az orosz vezetésre”.

Az orosz „McDonald's” után itt megnyitott az orosz „Starbucks” is

A háború miatt májusban kivonuló amerikai kávézólánc, a Starbucks pótlására Stars Coffee néven indította el új oroszországi kávézóláncát egy Anton Kanokov nevű, rendszeresen a 200 leggazdagabb oroszokat bemutató listákon szereplő politikus, egy Anton Pinszkij nevű, vendéglátásban utazó üzletember, és Timur Junuszov – azaz Timati –, egy Vlagyimir Putyinnak többször is kampányoló rapsztár. Az első helyet Moszkvában nyitották meg augusztus 18-án.

Az új orosz kávézóláncról, ahol szendvicseket, salátákat, tésztákat, süteményeket és desszerteket is árulnak, bővebben itt lehet olvasni.

Itt az orosz Starbucks-pótlék, egy Putyin-barát rapsztár gondoskodik a napi koffeinadagról
Miután az Ukrajna ellen indított háború miatt más nyugati cégek mellet a kávézólánc is kivonult Oroszországból, a héten megnyílt a az eredeti cég arculatához kísértetiesen hasonlító Stars Coffee első üzlete Moszkvában.

Az ENSZ-főtitkár azt kéri az oroszoktól, hogy ne vágják le a Zaporizzsjai atomerőművet az Ukrajna hálózatáról

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken azt kérte, hogy az oroszok az általuk megszállt Zaporizzsja atomerőművet ne vágják le Ukrajna hálózatáról. Ukrajnai jelentések szerint Oroszország pontosan erre készül.

Nyilvánvaló, hogy a Zaporizzsjából származó áram ukrán áram. Ezt az elvet teljes mértékben tiszteletben kell tartani

– figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár a dél-ukrajnai Odessza tengeri kikötőjében tett látogatása során.

(The Guardian)

Új parancsnokot neveztek ki az orosz Fekete-tengeri Flotta élére

Új megbízott parancsnokot neveztek ki a Fekete-tengeri Flotta élére Viktor Szokolov orosz ellentengernagy személyében, közölték pénteken orosz hírügynökségek.

Augusztus 10-i kinevezésének korábban a médiában megszellőztetett hírét maga a parancsnok erősítette meg egy szevasztopoli rendezvényen. Az 59 éves Szokolov 2020 óta a Kuznyecov Tengernagy Tengerészeti Akadémia vezetőjeként szolgált, előtte pedig hét éven át az orosz Északi Flotta parancsnokhelyettese volt.

Elődje, Igor Oszipov 2019 májusa óta vezette a Fekete-tengeri Flottát. Leváltását sajtójelentések összefüggésbe hozzák az olyan kudarcokkal, mint a zászlóshajó, a Moszkva cirkáló áprilisi elvesztése, valamint a flotta szevasztopoli főhadiszállása és több krími katonai objektum ellen elkövetett diverzáns támadások. (MTI)

Brit hírszerzés: Harkivot a háború kezdete óta folyamatosan lövik

Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv volt az egyik legkövetkezetesebben lőtt város az ukrajnai orosz invázió kezdete óta, a brit hírszerzés szerint.

Az orosz frontvonaltól mintegy 15 kilométerre fekvő Harkiv azért szenvedett el jelentős veszteségeket, mert a legtöbb orosz tüzérségi üteg lőtávolságán belül van – olvasható a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.

A minisztérium kijelenti, hogy

  •  a többszörös rakétavetők és az általában pontatlan területfegyverek a város nagy részén pusztítást okoztak,
  • az orosz erők továbbra is helyi rajtaütéseket és szondázásokat hajtanak végre az ukrán erők ellen,
  • valószínűleg arra próbálják kényszeríteni Ukrajnát, hogy jelentős erőket tartson fenn a harkivi fronton, ezzel megakadályozva, hogy másutt ellentámadásokat indítson.

A Kyiv Independent értesülései szerint Harkivot a mai napon is légicsapás érte. Egy lakóépület megrongálódott, egy másik, meg nem nevezett épület pedig kigyulladt a lövések következtében. Eddig egy személy sérüléséről érkezett jelentés.

Ha megerősítik a hírt, ez lesz a harmadik támadás a városban három nap alatt.

A térség regionális kormányzója elmondta, eddig legalább 17 ember meghalt és 42 megsebesült a várost ért orosz támadásokban szerdán és csütörtökön.

Indonéziában találkozhat egymással Putyin és Zelenszkij

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is meghívást kapott a novemberi G20-ra az indonéz államfőtől. Joko Widodo elnök Balin fogadja a világ vezetőit, köztük Joe Biden amerikai elnököt és Hszi Csin-ping kínai államfőt.

Widodóra korábban nyomást helyeztek a nyugati hatalmak, hogy az ukrajnai háború miatt vonja vissza Putyin meghívóját, az államfő azonban a Bloombergnek megerősítette, hogy az orosz elnök jelezte felé, hogy részt vesz az eseményen.

Widodo igyekezett közvetítőként fellépni a háborúban álló országok között, és mind az ukrán, mind az orosz elnökkel találkozott a február 24-ei invázió óta. Ezen a héten az indonéz elnök azt mondta, hogy mindkét fél elfogadta országát a „béke hídjaként”.

(Guardian)

Az ukránok orosz provokációra számítanak Zaporizzsjánál; nő a feszültség az atomerőmű körül

Az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők „provokációra” készülhetnek az általuk ellenőrzött zaporizzsjai atomerőműnél. Az ukrán védelmi hírszerző ügynökség közölte: aggódik amiatt, hogy Oroszország pénteken incidenst tervez előidézni az erőműben. Értesülésük szerint az orosz Roszatom nukleáris energetikai vállalat munkatársai már el is hagyták a helyszínt. Korábban az oroszok is megfogalmaztak hasonló vádakat az ukránokkal szemben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is arra figyelmeztetett, hogy az erőmű elfoglalása növelte „egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát”, és azzal vádolta Moszkvát, hogy „meggondolatlanságot” követ el azzal, hogy a területet az ukrán erők elleni tüzérségi támadások indítására használja.

A világ vezetői a zaporizzsjai atomerőműnél „provokációra” készülő orosz erőktől tartva a terület sürgős biztosítására szólítottak fel.

Nem szabad köntörfalaznunk: ha megsérül Zaporizzsja, az maga lesz az öngyilkosság

– jelentette ki az ENSZ főtitkára, aki a katonai erők és eszközök sürgős kivonását szorgalmazza.

António Guterres kijelentette, hogy komolyan aggódik az erőműnél kialakult helyzet miatt, és szerinte demilitarizálni kell az erőművet.

A létesítmény nem használható semmilyen katonai művelet részeként. Sürgős megállapodásra van szükség Zaporizzsja tisztán polgári infrastruktúrájának helyreállítása és a terület biztonságának garantálása érdekében

– szögezte le Guterres.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy megállapodott Guterresszel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelőszervezetével az erőmű ellenőrzésének kereteiről.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte aggodalmát a kialakult helyzettel kapcsolatban, egyúttal kijelentette, hogy „nem akarnak újabb Csernobilt”.

(Guardian)

Négy robbanás történt egy orosz katonai repülőtér közelében a Krímen

Robbanásokról és tüzekről számolt be a katonai célpontok környékén a Guardian Ukrajna Oroszország által megszállt részein.

Két orosz falut evakuáltak, miután Belgorod tartományban, az ukrán határ közelében lévő lőszerraktárban tűz ütött ki. „Egy lőszerraktár gyulladt ki a határtól kevesebb mint 50 kilométerre fekvő Timonovo falu közelében” – közölte Vjacseszlav Gladkov tartományi kormányzó, hozzátéve, hogy nem érkezett jelentés áldozatokról.

Legalább négy robbanás történt a megszállt Krím félszigeten, a Szevasztopoltól északra fekvő Belbekben, egy katonai légibázis közelében. Szevasztopol oroszbarát kormányzója, Mihail Razvozajev elmondta, hogy nem keletkezett kár, és senki sem sérült meg.

Olvasói sztorik