Nagyvilág

Moszkva és Kijev egymást vádolja a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével

Az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az Enerhoatom szerint a támadás előtt a megszálló orosz csapatok több száz tagja húzódott bunkerekbe. A felek legutóbb pénteken vetették egymás szemére a zaporizzsjai atomerőmű lövetését.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton újfent aggodalmát fejezte ki egy nukleáris katasztrófa valós veszélye miatt, amely nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is  közegészségügyi és környezetvédelmi fenyegetést jelentene.

Szombat esti közlése az ukrán vezérkar szerint egyre nagyobb nyomás alatt áll Donyeck keleti részén, eddig azonban visszaverték az orosz csapatok minden előretörését Szlovjanszk, Bahmut és Avdijivka városok irányába. Az orosz alakulatok és szövetségeseik a donyecki térség 60 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek tükrében újabb nyugati fegyvereket kért.

Hírügynökségek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a harcoló felek jelentéseit nem tudják független forrásból ellenőrizni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik