A következő élő közvetítés része Hatalmas robbanások rázták meg a Krímet

Kalinyingrád kormányzója puffog az uniós félblokád miatt

Az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávé ellátása az uniós szankciók alóli kivételeket engedélyező megállapodás ellenére sem biztosított – jelentette ki kedden Anton Alihanov, a régió kormányzója, akit az orosz sajtó idézett. Alihanov szerint Oroszország évente félmillió tonna árut szállíthat balti-tengeri exklávéjába, illetve onnan ki. Ugyanakkor egyes kvótákat az idei évre már kimerített.

A kormányzó példaként említette, hogy Kalinyingrád már nem hozhat be cementet Fehéroroszországból, bár rendszerint évente 200 ezer tonnát szerez be. Nehezményezte, hogy a vas-, acél- és olajipari termékek, műtrágyák, fagyállók és faáruk tekintetében szintén csaknem kimerítették a kvótákat. Mint mondta, az Európai Unióval kötött megállapodásnak köszönhetően ugyan elkerülhették „a legrosszabb forgatókönyvet”, de mostani helyzet „minden, csak nem normális”.

Maksim Konstantinov / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Litvánia júniusban az uniós szankciókra hivatkozva leállította az áruforgalmat Kalinyingrád és Oroszország többi része, valamint Fehéroroszország között. A moszkvai vezetés felháborodással reagált a történtekre. Az újabb viszályt végül megállapodással sikerült rendezni, miszerint bizonyos kvóták alapján az EU engedélyezte az áruszállítást.

Az Európai Bizottság erre vonatkozó ajánlásával összhangban Litvánia július közepén bejelentette, hogy át fogják engedni a vasúti teherforgalmat Fehéroroszországból az orosz exklávéba, azonban ellenőrizni fogják, hogy a szállítandó mennyiségek nem haladják-e meg az elmúlt három év átlagát. A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávéba nagyrészt Litvánia területén keresztül jutnak el Oroszországból az áruk Fehéroroszországon keresztül közúton és vasúton. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik