Nagyvilág koronavírus

Észak-Koreában állítólag véget ért a járvány, mindenki meggyógyult

KCNA / AFP
KCNA / AFP

Észak-Koreában lezárult a koronavírus-járvány első hulláma, ráadásul alacsonyabb halálozási rátával, mint a világ bármely országában, legalábbis az állami hírügynökség tudósítása szerint, írja a Vice.

Phenjan három hónappal ezelőtt jelentette be, hogy regisztrálták az első esetet az országban, igaz, jellemzően lázas megbetegedésként hivatkoztak rá és a hivatalos híradásokban szándékosan kerülték a koronavírus megnevezést.

Pénteken viszont a KCNA észak-koreai hírügynökség szolgáltatta a jó hírt, miszerint,

minden lázas beteg meggyógyult, az ország járványügyi helyzete pedig stabil fázisba lépett.

Megjegyezték azt is, Észak-Korea mostantól kettőzött erővel dolgozik azon, hogy fenntartsák ezt az állapotot.

A KCNA jelentése szerint április vége óta 4.77 millió lázas megbetegedést regisztráltak az országban, és mindössze 74 páciens hunyt el. Ezzel a halálozási arány 0.0016 százalék, és Észak-Korea így jobban teljesít elméletben, mint a 0.03 százalékos halálozási rátával rendelkező Bhután, ahol 60530 ember kapta el a fertőzést és mindössze 21-en haltak bele a szövődményeibe.

A szakértők szerint lehetetlen, hogy mindenki meggyógyult volna, ráadásul ha a világátlagot nézzük, akkor közel ötmillió betegre legalább ötvenezer áldozatnak kellett volna jutnia, és a gyakorlatban nem kizárt, hogy ez így is van, csupán a rezsim elhallgatja.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik