Nagyvilág europoli

Visszavonta keresetét az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen

Getty Images
Getty Images

Az Európai Parlament májusban visszavonta az EU Bíróságánál azt a keresetet, amit az Európai Bizottság ellen adott be még tavaly októberben, tudta meg a Politico.

Az EP arról akarta meggyőzni az EB-t, hogy alkalmazza a költségvetési feltételességi rendeletet, közismertebb nevén a jogállamisági mechanizmus Magyarország, Lengyelország vagy Bulgária ellen. Ez 2021 eleje óta van hatályban, de a Bizottság több mint egy évet várt az alkalmazásával, ezt nehezményezték.

Ugyan a parlamenti képviselőcsoportok elnökei már hónapokkal ezelőtt döntöttek erről és tájékoztatták is a Bíróságot a kereset visszavonásától, ez csak most került nyilvánosságra.

Ennek egyébként két oka volt, egyrészt az EP jogászai sem láttak sok esélyt a győzelemre jogi úton, másrészt az EB elindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik