Élő Nagyvilág

Huszonhatezer tonna kukoricával futott ki az első kereskedelmi hajó Odesszából

TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY/ HANDOUT / Getty Images
TURKISH NATIONAL DEFENSE MINISTRY/ HANDOUT / Getty Images
  • Huszonhatezer tonna kukoricával fut ki az első kereskedemi hajó Odesszából
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napja alkalmából vasárnap hiperszonikus robotrepülőgépek hadrendbe állítását ígérte.
  • Oroszország legfőbb ellenfeleként ugyanitt az Egyesült Államokat nevezte meg.
  • Az ororsz haditengerészet vasárnapi ünnepségeit lefújták a krími Szevasztopolban, mert ukrán találat érte a flotta főhadiszállását.
  • Az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági cég tulajdonosa is meghalt a vasárnapi orosz légicsapásban Mikolajivben.
  • Az orosz ukrán háború legfontosabb vasárnapi eseményei.

Ez lehet minden idők legbizarrabb orosz propagandavideója

„Gyönyörű nők, gazdag történelem, vodka, balett, olcsó gáz, olcsó áram és víz, nincs ’cancel culture’, tradicionális értékek, kereszténység, vendégszeretet, gazdaság, amely ellenáll szankciók ezreinek” – hirdeti ez az egészen elképesztő videó Oroszországot, ahova “ideje költözni, mert közeleg a tél…”

Kapcsolódó
Ez lehet minden idők legbizarrabb orosz propaganda-videója
"Szép nők, vodka, olcsó gáz, ideje Oroszországba költözni, mert közeleg a tél" - csábítanak és fenyegetnek egyszerre.

Putyin: Nukleáris háborút nem szabad kirobbantani

Egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyen összecsapást soha nem szabad kirobbantani – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciájának résztvevőihez és vendégeihez intézett üzenetében.

Abból indulunk ki, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyet soha nem szabad kirobbantani, és mi a világközösség minden tagja számára egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett állunk ki,

hangsúlyozta.

Pavel Byrkin / Sputnik / AFP

Putyin rámutatott, hogy több mint fél évszázados fennállása alatt az atomsorompó-egyezmény a nemzetközi biztonsági és stratégiai stabilitási rendszer egyik kulcsfontosságú elemévé vált. Az egyezményben az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása, a leszerelés és az atomenergia békés célú felhasználása terén előírt kötelezettségek teljes mértékben megfelelnek mind a nukleáris fegyverrel rendelkező, mind az ilyennel nem rendelkező államok érdekeinek – mondta.

Az orosz államfő reményét fejezte ki, hogy a konferencia megerősíti az atomsorompó-szerződésben részt vevő valamennyi állam készségét arra, hogy szigorúan betartsák kötelezettségvállalásaikat, és érezhetően hozzájáruljanak a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer megerősítéséhez, valamint a béke, a biztonság és a stabilitás biztosításához a világban.

Az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciáit ötévente tartják. A tizedik találkozót eredetileg 2020 májusában tartották volna New Yorkban, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották idén augusztusra.

Az 1968-ban aláírt atomsorompó-egyezmény legitimálta Nagy-Britannia, Kína, az akkori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Franciaország nukleáris arzenálját. A többi állam a dokumentum aláírásával lemondott arról a jogáról, hogy tömegpusztító fegyvereket állítson elő vagy szerezzen be. A megállapodásnak jelenleg több mint 190 részes állama van. Izrael, India és Pakisztán nem tartozik közéjük, Észak-Korea pedig 2003 januárjában felmondta a szerződést.

(MTI)

Több mint negyven települést foglaltak vissza Kherszon megyében az ukránok

A mai nappal bezárólag eddig 46 települést foglaltunk vissza az oroszoktól – mondta Dmitro Butrij, a dél-ukrajnai megye vezetője az ukrán televíziónak. A visszaszerzett falvak többsége a megye északi részén fekszik, de a déli részén, a Fekete-tenger közelében is értek el sikereket. Az ukránok rommá lőtt településeket hódítottak vissza, mivel az Butrij szerint a falvak 90 százaléka lényegében megsemmisült és még most is lövi az orosz tüzérség.

Kherszon városát és a megye nagy részét az oroszok a háború első napjaiban, még február végén, március elején foglalták el, de az elmúlt hetekben a nyugati, nagy hatótávolságú rakétavetőknek köszönhetően, egyre nehezebb helyzetbe kerültek a térségben az orosz megszállók.

(The Guardian)

500 millió eurót utaltak Ukrajnának

Az Európai Bizottság hétfőn folyósította az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás első felét, 500 millió eurót, a második részlet, további 500 millió euró kifizetésére kedden kerül sor – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfői sajtóközleménye.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács 2022. július 12-én fogadta el a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatásról (MFA) szóló határozatot, amelynek célja, hogy azonnali pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának az orosz invázió okozta károk miatt. Az 1 milliárd eurós támogatás részét képezi az legutóbbi uniós csúcson jóváhagyott összesen 9 milliárd euró összegű pénzügyi csomagnak. Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak Ukrajna rendelkezésére. A csomag támogatja Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét Oroszország katonai agressziójával és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. A hitel kamatköltségeit az EU fedezi.

A bizottság hétfőn Moldovának 50 millió euró értékű MFA-támogatást utalt, amelyből 35 millió euró hosszú lejáratú, kedvezményes feltételekkel nyújtott kölcsön, 15 millió pedig vissza nem térítendő támogatás. A testület sajtóközleménye szerint, az ukrajnai háború negatív hatást gyakorol a moldovai gazdaságra, súlyosbítva a koronavírus-járvány korábbi hatásait. A bizottság megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy Európa legszegényebb országai közé tartozik, Moldova fogadta a legtöbb ukrajnai menekültet.

(MTI)

Meghalt a KGB utolsó vezére

Meghalt Vagyim Bakatyin, aKGB utolsó elnöke – írja a RIA Novosztyi hírügynökség forrására hivatkozva az MTI. Bakatyin 85 évet élt.

A férfi még a Mihail Gorbacsov szovjet elnök-pártfőtitkár ellen 1991 augusztusában megkísérelt puccs után került a KGB élére. Ebben a minőségében az orosz állami hírügynökség emlékezete szerint leginkább arról vált ismertté, hogy az államfő jóváhagyásával, Moszkva jószándékának jeleként átadta az Egyesült Államoknak a moszkvai amerikai nagykövetség új épületének eredeti lehallgatási tervét.

Vagyim Bakatyin 1937. november 6-án született a Novoszibirszk megyei Kiszeljovszkban. Elvégezte a Novoszibirszki Építőmérnöki Egyetemet, az építőiparban dolgozott, majd 1973-ban belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába, ami elindította politikai pályafutását. Előbb Kirov, később a Kemerovo megyei pártbizottság első titkára volt, majd a párt Központi Bizottságának tagjává választották. 1988-ban belügyminiszterré nevezték ki. 1991-ben versenybe szállt a választáson Oroszországi Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság elnökségéért, és hat jelölt közül az utolsó helyen végzett.

Intenzíven kezelnek egy, a háború miatt lemondott orosz állami vezetőt

Intenzív osztályon ápolják Európában Anatolij Csubajsz korábbi orosz elnöki különmegbízottat, aki idén márciusig Vlagyimir Putyin nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelt. Csubajsz még márciusban mondott le magas hivataláról a Kremlben az ukrajnai orosz invázió miatt.

Mikhail Svetlov/Getty Images Vlagyimir Putyin és Anatolij Csubajsz

A Reuters hírügynökség két, a politikus környezetéhez tartozó forrásra hivatkozva azt írja, hogy a 67 éves orosz férfi egy ritka immunrendszeri betegségben, a Guillain-Barre-szindrómában szenved. Ez a betegség a perifériás idegrendszert támadja meg.

A hírügynökségnek a források azt állították, hogy a politikus intenzív osztályon való ápolásának a betegség az oka, és nem tartották valószínűnek, hogy mérgezés állna a háttérben.

Huszonhatezer tonna kukoricával fut ki az első kereskedelmi hajó Odesszából

Huszonhatezer tonna kukoricával a fedélzetén indulhat útnak az első gabonaszállító hajó az ukrajnai Odesszából – közölte hétfőn az ENSZ által irányított megfigyelőközpont, amely az ukrán tengeri gabonaexport újraindításának zökkenőmentességéért felelős. A hajót a megállapodás szerint Isztambulban vizsgálják át, mielőtt továbbindulna a líbiai Tripoli felé.

A Reuters szerint a Sierra Leone lobogója alatt közlekedő Razoni kereskedelmi hajó várhatóan augusztus 2-án érkezik meg a vizsgálatra – közölte az isztambuli székhelyű Egyesült Koordinációs Központ (JCC). A megfigyelőközpont minden érdekelt felet arra kért, hogy tájékoztassák a hadseregüket a biztonságos áthaladása érdekében.

Hosszú idő óta ez lesz az első olyan gabonaszállító hajó, amelyik elhagyja az Odesszai kikötőt.

Ukrajna a partnereivel együtt újabb lépést tett a mai napon a világméretű éhezés megelőzése érdekében

– idézi a Guardian című brit lap hétfőn reggel Olekszandr Kubrakovot, az ukrán infrastruktúráért felelős minisztert. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ukrajna „mindent” megtett a kikötők forgalmának helyreállítása érdekében, és a blokád feloldásával az ország gazdasága egymilliárd dolláros devizabevételt szerezhet.

A miniszter elmondása szerint az orosz invázió kezdete óta tizenhat megrakott hajó rekedt Ukrajna kikötőiben, ám a tervek szerint a következő hetekben a kikötők teljes szállítási kapacitásukat visszanyerhetik.

A Guardian által idézett, de meg nem nevezett szakértők szerint az orosz blokád kezdete óta Ukrajnának több mint 4 millió tonna gabonát sikerült exportálnia a Dunán és vasúti útvonalakon keresztül, de sok munkára van még szükség, hogy elérjék a háború előtti, havi 6-8 millió tonnás exportszintet.

A török védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint az első kereskedelmi hajót hamarosan további szállítmányok követik majd.

Oroszország valószínűleg átcsoportosítja a haderejének jelentősrészét Dél-Ukrajnába

A brit védelmi minisztérium friss jelentése szerint:

  • Az elmúlt négy napban Oroszország folytatta a taktikai támadásokat a Bahmut tengelyen, Donyeck északi részén, de csak lassan haladt előre.
  • Oroszország valószínűleg módosítja Donbasz offenzívájának hadműveleti felépítését, miután április óta követett tervei alapján nem sikerült döntő áttörést elérnie.
  • A zaporizzsiai frontot valószínűleg sebezhető területként azonosították, amely megerősítésre szorul.

Saját hálószobájában érte rakétatmadás az ukrán mezőgazdasági nagyvállalkozót

Két ember meghalt és három megsebesült, miután vasárnap este az oroszok rakéták zúdítottak két lakónegyedre – közölte Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a legfrissebb videós bejelentkezésében így beszélt a város elleni támadásról:

Mikolajv és a térség ma az egyik legbrutálisabb támadást szenvedte el a háború kezdete óta. Több tucat lövedék és rakéta… A megszállók lakóépületeket, iskolákat, szociális és ipari létesítményeket találtak el.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó közlése szerint szándékos volt az egyik legnagyobb mezőgazdasági nagyvállalkózó, a 74 éves Olekszij Vadaturszkij és felesége megölése. Podoljak ezt az állítását azzal indokolta, hogy egy orosz rakéta közvetlenül az üzletember hálószobáját találta el, ami szerinte „nem hagy kétséget”, hogy célzott támadásról van szó.

(The Guardian)

Két ember megsérült egy hajnali orosz támadásban Harkivban

Oleg Szinehubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője közölte, hogy az oroszok Szaltiv kerületet támadták meg Harkivban, és hétfőn helyi idő szerint reggel fél kilenc előtt felszólította a lakosságot, hogy maradjanak a menedékhelyeken.

A regionális sürgősségi orvosi segélyszolgálat információira hivatkozva azt közölte, hogy két ember sérült meg az orosz csapás következtében.

(The Guardian)

AFP PHOTO / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE Az Ukrán Sürgősségi Szolgálat által 2022. augusztus 1-jén készített képen egy tűzoltó dolgozik egy ipari épületet ért lövés után Harkiv régióban.

Magyar barátja szerint Mihail Gorbacsov testvérháborúnak tartja az inváziót

Az utolsó szovjet vezető régi magyar barátja, Zolcer János azt mondta a Blikknek, elég gyakran beszél Mihail Gorbacsovval, aki a kezdetektől határozottan elítéli a háborút, amit így is nevez, noha ezért egyébként súlyos büntetés járna. Mihail Gorbacsov szerint ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja ukrán, ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak – emlékeztetett a tévés producer.

Az orosz propaganda gyakran a volt pártfőtitkárt támadja, mondván, ő verte szét a birodalmat. Putyin már vissza se hívja. Amikor az orosz elnök elindította a háborút, érvként azt állította, az USA megígérte, a NATO nem terjeszkedik tovább Oroszország felé. Zolcer János megkérdezte erről Gorbacsovot, aki azt mondta, ha ígértek is valamit, azt legfeljebb neki tehették volna, de ilyen nem történt.

Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Gorbacsov egyébként hónapok óta kórházban van, nagyon elkeseredett, csalódott, alig várja, hogy újra találkozzon elhunyt feleségével – tette hozzá a producer, aki korábban Gorbacsov titkai címmel könyvet is írt. Kettejük barátsága akkor mélyült el, amikor dokumentumfilmet forgattak a világpolitika nagy alakjairól, köztük Gorbacsovval és idősebb George Bush amerikai elnökkel, akivel egyébként szinte napra pontosan 31 éve, 1991. július 31-én írták alá Moszkvában a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló START-megállapodást.

Több mint 15 ezer menekült érkezett Ukrajnából vasárnap

Vasárnap 0 óra és 24 óra között 7069 fő lépett be Magyarország területére az ukrán-magyar határszakaszon – derült ki az Oroszágos Rendőr-főkapitányság legfrissebb tájékoztatásából.  A román-magyar határszakaszon belépők közül 8382 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Közülük a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai orosz invázió elől vasárnapi 231 ember menekült Budapestre vonattal, köztük 92 gyermek .

(MTI)

Olvasói sztorik