A következő élő közvetítés része Zelenszkij „szándékos orosz háborús bűnnek, ukrán hadifoglyok szándékos tömeggyilkosságának” minősítette a börtöntámadást

Az ENSZ szakértői csoporttal vizsgáltatná a pénteken megölt ukrán hadifoglyok halálának körülményeit

AFP
AFP

Ukrajna és Oroszország továbbra is kölcsönösen egymást vádolják azért a rakétacsapásért, illetve robbanásért, amely több tucat ukrán hadifogoly halálát okozta Donyeck tartomány keleti részén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a támadás pénteken hajnalban történt a szakadár területen lévő Olenivkában.

Az orosz védelmi minisztérium később közzétette azoknak az ukrán hadifoglyoknak a listáját, akik állításuk szerint meghaltak, illetve megsebesültek a rakétacsapásában, amelyért közlésük szerint az ukrán fél a felelős. Az oroszok azt állítják, hogy a támadást amerikai gyártmányú HIMARS rakétákkal hajtották végre. Az incidensben a hírek szerint 50 fogvatartott halt meg, és további 73 megsebesült.

Az ukrán fegyveres erők tagadták a felelősségüket. Szerintük az orosz tüzérség vette célba a börtönt, hogy ezzel fedjék el az ott fogvatartottakkal szemben tanúsított kegyetlen bánásmódot.

Az ENSZ kész szakértői csoportot küldeni Olenivkába az incidens kivizsgálására, ha mindkét fél beleegyezik – mondta Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon fejezte ki részvétét a halálesetek miatt Dmitro Kuleba külügyminiszternek.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik