Élő Nagyvilág

Gyorsítanák a németek a fegyverszállításokat Ukrajnába

STEFAN SAUER / DPA / AFP
STEFAN SAUER / DPA / AFP
  • Az ukrán elnök szerint Északi Áramlat 1 kapacitásának csökkentésével zsarolják az oroszok Európát.
  • Újabb rakétatámadás érte Odesszát.
  • Védelmi Tanács alakult Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével.
  • Csehország már több mint 400 ezer ukrajnai menekültnek adott egy évre szóló speciális vízumot.
  • Az orosz belföldi turizmusra is negatív hatással van a háború.
  • Több mint tízezer menekült érkezett tegnap.

Az előző napon történtekről itt olvashat. 

Égett egy olajraktár Donyeckben

Éjszaka tűz ütött ki egy olajraktárban Kelet-Ukrajna orosz ellenőrzése alatt álló területén, miután az ukrán erők Donyeck városát lőtték – közölte kedden Alekszej Kulemzin donyecki polgármester a Telegramon.

A donyecki katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűznek nem volt személyi áldozata. A lángokat helyi idő szerint 10 óra körül sikerült eloltani a városvezetés szerint.

RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP

A közösségi médiában megosztott felvételek azt mutatják, hogy a raktár közelében vasúti síneken lévő olajtartályok lángoltak.

Donyeck az oroszbarát szeparatista „Donyecki Népköztársaság” fővárosa, amely az ukrajnai Donbász régióban található. A szakadár „népköztársaságot” önálló államalakulatként Oroszországon kívül csak Észak-Korea és Szíria ismeri el.

(Reuters)

Ukrajnától több ezer kilométerre hadgyakorlatozik Oroszország

Stratégiai hadgyakorlatokat tartanak Oroszország keleti részén augusztus 30-tól – közölte az orosz védelmi minisztérium. A „Vosztok” (magyarul: keleti) hadgyakorlatok szeptember 5-ig tartanak majd, és más országok katonai kontingensei is részt vesznek benne – írta a tárca a partnerországok megnevezése nélkül.

A bejelentéssel a Reuters szerint Oroszország azt üzeni a külvilágnak, hogy – a több szempontból is költséges, immár öt hónapja tartó ukrajnai invázió ellenére – továbbra is futja a figyelméből a föderáció teljes területének védelmére, és katonai szempontból képes is fenntartani a „szokásos ügymenetet”.

A minisztérium ennek alátámasztásaként így fogalmaz a közleményben:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek csak egy része vesz részt a különleges katonai műveletben (Ukrajnában), amelynek létszáma elégséges a Legfelsőbb Főparancsnok által meghatározott összes feladat teljesítéséhez.

Az orosz védelmi tárca szerint az ország nem mondott le semmilyen kiképzési tevékenységről vagy nemzetközi együttműködésről, és a tervezett gyakorlatokat a szükséges személyi állománnyal, fegyverzettel és felszereléssel végrehajtják.

Oroszországba látogat a török elnök

Recep Tayyip Erdoğan török elnök augusztus 5-én egynapos látogatást tesz az oroszországi Szocsiban – írja hivatalos közlések alapján a Guardian. A Reuters jelentése szerint további részletek egyelőre nem ismertek, de várhatóan találkozni fog orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Erről formálisan Jurij Boriszov, a Roszkozmosz újonnan kinevezett vezetője tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Természetesen eleget teszünk minden kötelezettségünknek a partnereinkkel szemben, de megszületett a döntés, hogy 2024 után elhagyjuk az állomást

– idézi az űrkutatási vállalat vezetőjét a Kreml által kiadott közlemény.

Handout / Russian Space Agency Roscosmos / AFP

A Nemzetközi Űrállomás orosz űrhajósai különös figyelmet kaptak az ukrajnai orosz invázió kezdetétől, a legénység márciusban pedig sárga és kék ruhát viselt az állomásra való felszálláskor, ami korábbi találgatások szerint az Ukrajna melletti kiállás kifinomult jelzése volt. Ezt a találgatást júliusban azzal oszlatták el, hogy az orosz űrkutatási hivatal nyilvánosságra hozott néhány fényképet, amelyeken az orosz kozmonauták, az oroszok által támogatott szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság zászlóit tartották.

Orbán szerint aggasztó, hogy az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéseket, mivel – indoklása szerint – nem történt előrelépés a Donyec-medencei rendezést célzó minszki megállapodások végrehajtásában – közölte az uniós tanács közleményében kedden.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország 2015 februárjában hozta tető alá a második minszki megállapodást, és a szankciók időtartamát az Európai Tanács annak teljes körű végrehajtásához kötötte. Mivel a végrehajtás még mindig várat magára, az Európai Unió Tanácsa további hat hónapra meghosszabbították a szankciókat – olvasható az MTI összefoglalójában.

A korlátozó intézkedéséket az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd az év szeptemberében megerősítette azokat. Az oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak. Kiterjednek a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Orbán Viktor kedden a Facebookon reagált is a történtekre:

Aggasztó hírek Brüsszelből. Mai döntésével Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába. Bonyolult idők jönnek, de egy biztos: Magyarországon a rezsicsökkentés marad!

Keddi közleményében az uniós Tanács hozzátette: az EU a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Felszólítja Moszkvát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra elleni, válogatás nélküli támadásokkal, és haladéktalanul és feltétel nélkül vonja ki csapatait és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről.

Az Európai Unió megingathatatlanul elkötelezett amellett, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez való jogának gyakorlásában, valamint egy békés, demokratikus és virágzó jövő építésében. Elkötelezett továbbá amellett, hogy megerősítse Ukrajna azon képességét, hogy a megtámadott ország meg tudja védeni területi egységét és önállóságát – tették hozzá.

Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg állítólag az oroszok

Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg nagy pontosságú orosz levegő-föld rakétákkal a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkában – jelentette ki a keddi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Mikolajiv közelében az orosz légierő csapásainak következtében megsemmisült az ukrán 59. gépesített lövészdandár tüzérségi alegysége, amely személyi és fegyverállományának több mint 70 százalékát elvesztette.

A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a beszámoló szerint nyolc vezetési pontra, egy OSZA-AKM föld-levegő rakétaindítóra, egy amerikai gyártmányú légvédelmi radarállomásra, valamint nyolc fegyver- és lőszerraktárra mértek csapást. A lövegelhárító művelet a szóvivő szerint egy Uragan-, egy Giacint-B-, négy D-20-as, hét Gvozgyika- és kilenc D-30-as üteget fojtott el. A légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán drónt lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1613 drónt, 358 légvédelmi rakétarendszert, 4162 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakéta-sorozatvetőt, 3301 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4481 különleges katonai járművet veszítettek.

Gerhard Schröder Moszvába utazott

A Kreml információi szerint a volt német kancellár Moszkvában van. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki, hogy tárgyalni fognak a volt politikussal, akinek kulcsszerepe van az Oroszország és Németország közötti energetikai kapcsolatokban.

Schröder 2005-ös választási veresége óta lelkes lobbistája az orosz érdekeknek Németországban, és az ukrajnai háború kirobbanása után sem hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől. Az exkancellár az orosz Rosznyeft felügyelőbizottságában és az Északi Áramlat 1 vezeték megépítésére létrehozott vállalkozás igazgatóságában is benne van.

Zhang Yuan / XINHUA / Xinhua via AFP

A Gazprom szerint szerdán megint csökkenteni kell a gázmennyiséget az Északi Áramlat 1 vezetéken, mivel újabb turbinát kell leállítani javítás céljából. A német fél szerint azonban a kapacitáscsökkentésnek nincs műszaki indoka.

Eddig 800 ezer ukrán veszítette el otthonát

Ukrajnában 4,5 millió belső menekültet tartanak nyilván, de a valós szám elérheti a 7 milliót. A Kárpáti Igaz Szó szerint már több mint 1 millió embernek nyújtottak átmeneti menedéket szociális létesítményekben, illetve több mint félmillióan vették igénybe a „Menedék” programot, amellyel az állam támogatja azokat, akik a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket ingyen befogadják.

Eddig csaknem 800 ezer ukrán állampolgár vesztette el otthonát – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. Szerinte a belső elvándorlás ismét nőni fog, a fűtési szezon előtt megindulnak az emberek Ukrajna keleti részéből.

Anna Opareniuk / NurPhoto / NurPhoto via AFP Egy orosz rakéták által lerombolt lakóház a szakadár donecki régióban található Csasziv Jarban 2022. júliusában.

A német külügyminiszter szerint fel kellene gyorsítani a fegyverszállításokat

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Prágában Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

„Hónapokig eltarthat az Oroszország által brutális módon folytatott háború. Mindnyájan békét akarunk Ukrajnában. Hogy ez mit jelent, és mikor kerül erre sor, azt az Ukrajnában élők döntik el. A béke több, mint pusztán annyi, hogy nincs erőszak és háború, a béke az Ukrajnában élők számára a biztos jövőt jelenti” – tette hozzá a német diplomácia irányítója.

Kiemelte, hogy Csehország már több mint 400 ezer ukrajnai menekültnek adott egy évre szóló speciális vízumot. A magyar rendőrség tegnap 273 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Tomas Tkacik / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatódik az a német-cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő. A megállapodás szerint Csehország szovjet gyártmányú fegyvereket küld Ukrajnának, s ezért Németország modern német gyártmányú fegyvereket ad a cseheknek.

A prágai sajtóban megjelent értesülések szerint a csehek helikoptereket és tankokat küldtek az ukránoknak, s ezért 15 Leopard 2A4 típusú német harckocsit kapnak.

A csehek igyekeznek minél nagyobb mennyiségben cseppfolyósított gázt is beszerezni

Csehország gáztárolói hétfőn már elérték a 80 százalékos telítettségi szintet – közölte Petr Fiala cseh kormányfő a Twitteren kedden reggel megjelent bejegyzésében.

Az Európai Unió szakminisztereinek júniusi megállapodása szerint a tagállamoknak novemberig kell 80 százalékos szintre feltölteni gáztárolóikat, hogy felkészültek legyenek az orosz gázszállítások esetleges korlátozására. „Történelmi maximum, amit elértünk. Azon dolgozunk, hogy minél felkészültebbek legyünk a télre” – írta a miniszterelnök.

Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szintén a Twitteren úgy pontosította a kormányfő bejegyzését, hogy a tárolókban hétfőn 2,687 milliárd köbméter földgáz volt már, s feltöltésük tovább folytatódik. A hivatalos kimutatások szerint Csehország éves gázfogyasztása mintegy 9,4 milliárd köbméter. A miniszter azt írta, hogy ennek a mennyiségnek a 98 százalékát orosz forrásokból szerzi be Csehország.

Jozef Síkela egy hete jelentette be, hogy a cseh kormánynak az ország gázfogyasztását másfél-két hónapig fedező mennyiségben sikerült cseppfolyósított gázt (LNG) is biztosítania hollandiai LNG-terminálokból. „Az LNG-terminálokból szerzett gázzal együtt Csehország gázellátása az orosz szállítások leállása esetén is nagyjából márciusig biztosított” – szögezte le Jozef Síkela. Síkela szerint valószínűsíthető, hogy a következő fűtési idény alatt a hollandiai Eemshavenben lévő LNG-terminálokból 1,5 milliárd köbméter gáz érkezik Csehországba.

Orbán Viktor vezetésével Védelmi Tanács alakult

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelita kolostorban megalakult a Védelmi Tanács – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Elmondta: az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A kormányon belül működő Védelmi Tanácsnak ebben kiemelkedő szerepe lesz, hiszen ez a testület foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel.

A Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma, elnöke a miniszterelnök, titkára a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

A Védelmi Tanács szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik, rendkívüli ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti.

Már 358 gyerek halt meg a háborúban

Az ukrán főügyészség tájékoztatása szerint február 24. óta már 358 gyermek vesztette életét az orosz invázióban, illetve legalább 690 gyermek sérült meg a háborúban. A közlemény szerint a legtöbb gyermek a donyecki régióban hunyt el, írja a Guardian.

Volodymyr Tarasov / NurPhoto via AFP Gyermekcipők sorakoznak egy épület előtt, amely az orosz csapatok ágyúzása következtében semmisült meg a Kijev vonzáskörzetében található Makarov városában 2022. július 21-én.

Újabb orosz rakétatámadás Odessza ellen

Ismét rakétatámadást indítottak az ukrán kikötőváros, Odessza ellen az orosz erők – írta a Guardian helyi hivatalos közlésekere hivatkozva. A támadás kedd kora reggel történt, és civil épületeket érintett.

Nem ez volt az első orosz katonai akció azóta, hogy a hétvégén Oroszország aláírta a gabona Ukrajnából történő biztonságos kiszállítását biztosító megállapodást.

NurPhoto / NurPhoto via AFP

Putyint bírálja a háború miatt kiugrott diplomatája

Borisz Bondarev a Genfben működő orosz misszió vezető diplomatája volt, de májusban lemondott, mert szégyellte a háborút, amely kitörése óta ő a legmagasabb rangú orosz disszidens. Az Euronewsnak döntését most azzal magyarázta, tisztán látta, Oroszország

átlépte a józan ész határait, és szakadékba zuhant.

Szerinte Putyin stratégiai hibát követett el az invázióval, egyre több „ágyútölteléket” kell Ukrajnába küldenie. Úgy vélte, az orosz elnök szét akarja zúzni Ukrajnát,

amelynek szerinte nincs létjogosultsága. Pedig az ukránok nemcsak léteznek, hanem védekeznek és vissza is vágnak.

Borisz Bondarev elképzelhetetlennek tartja, hogy az orosz elnök személyesen találkozzon Zelenszkijjel, ha nem kényszerítik erre, mert ezt megalázónak tartaná. Szerinte az oroszok még előrenyomulnak, de Moszkva sokáig nem folytathatja a háborút, ehhez nincs elég erőforrása.

Pavel Byrkin / Sputnik / Sputnik via AFP

Zelenszkij: Oroszország gázháborút folytat

Noha a német gazdasági miniszter szerint nincsenek műszaki okai a kapacitás-csökkentésnek, a Gazprom szerint szerdán megint csökkenteni kell a gázmennyiséget az Északi Áramlat 1 vezetéken, mivel újabb turbinát kell leállítani javítás céljából.

Ukrajna szerint Oroszország gázháborút folytat Európa ellen.

Egy terrorista állam zsarolja Európát, és ez hónapról hónapra csak rosszabbodik. Oroszország abban érdekelt, hogy minden európai lakos életét megnehezítse, hogy minél nehezebbé tegye a felkészülést a télre, tekintet nélkül arra, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a szegénységben élő emberekre – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij éjszakai közleményében.

Az Északi Áramlat évente 55 milliárd köbméter gázt szállít, ami az Európai Unió teljes orosz vezetékes gázimportjának közel 40 százaléka.

AFP PHOTO / HO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Húsz százalékkal esett vissza az orosz belföldi légiforgalom

A nyugati turizmus szinte teljes leállása mellett a saját, belföldi légiközlekedését is megnehezíti Oroszországnak a háború – írta a Nexta alapján a Hvg.hu.

Az orosz közlekedési minisztérium szerint 20 százalékkal esik vissza a belföldi forgalom, ami számszerűsítve 19 millió utas kiesését jelenti. A helyzetben a megszállás közvetett okai mellett közvetlen tényezők is szerepet játszanak, például az, hogy az ország déli részén 11 repülőtér nem fogad járatokat.

Ukrajna orosz megszállása 153 napja tart.

Tízezer menekült érkezett Ukrajnából, 273-an kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt

Magyarország területére 2022. július 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5520 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5196 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 273 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. július 25-én 284 ember, köztük 109 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Olvasói sztorik