A következő élő közvetítés része Az ukránok szerint veszélybe kerülhet a gabonaexport, az oroszok cáfolják ezt

Lavrov Afrikában magyarázkodik az odesszai kikötő megtámadása miatt

AFP
AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy véli, hogy az odesszai kikötő elleni csapással Oroszország nem szegte meg az ukrán gabona exportját garantáló megállapodásban vállalt kötelezettségeket.

Ha már az odesszai epizódról beszélünk, az Oroszország által vállalt kötelezettségekben – többek között a július 22-én Isztambulban aláírt megállapodások szerint – nincs semmi, ami tiltaná a különleges katonai művelet folytatását, katonai célpontok megsemmisítést

– mondta Lavrov újságíróknak egy kongói sajtókonferencián, ahol megismételte a Kreml állítását, miszerint csak katonai célpontokra mértek csapásokat Odesszában.

„Ami a nagy pontosságú csapások célpontjait illeti, azok az odesszai kikötő elkülönített részében, az odesszai kikötő úgynevezett katonai részlegében voltak” – mondta, majd hozzátette, az ukrán haditengerészet harci járműve és lőszerraktára fenyegetést jelentett az fekete-tengeri orosz flottára.

Lavrov magyarázata szerint állítólagos szakértők azt is megerősítették, hogy az odesszai kikötő gabonaterminálja jelentős távolságra van a katonai egységtől, azaz továbbra sincs akadálya annak, hogy az Isztambulban aláírt megállapodásoknak megfelelően gabonát szállítsanak a kikötőből.

Az orosz külügyminiszter több afrikai országot végiglátogat, hogy támogatást próbáljon szerezni az Ukrajna elleni invázióhoz. Az ukrán gabonaexport korlátozása ugyanis legfőképp az afrikai országokat érintette hátrányosan.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik