A következő élő közvetítés része Gyurcsány: Orbán menjen el Kijevbe!

Zelenszkij kirúgta az ukrán kémfőnököt és a legfőbb ügyészt

AFP
AFP

Volodimir Zelenszkij kirúgta Ukrajna befolyásos belbiztonsági ügynökségének, az SBU-nak a vezetőjét és a főügyészt, arra hivatkozva, hogy a hivatalok tisztviselői tucatnyi esetben együttműködtek Oroszországgal.

Az SBU vezetőjének, Ivan Bakanovnak és a főügyésznek, Irina Venediktovának – aki kulcsszerepet játszott az orosz háborús bűnök üldözésében– a vasárnapi hirtelen elbocsátását az elnök a honlapján közzétett végrehajtási utasításokban jelentették be. Zelenszkij döntését azzal indokolta, hogy az ügynökségek több tagja együttműködött Oroszországgal.

Idáig 651 hazaárulással és kollaborációval kapcsolatos büntetőeljárást regisztráltak az ügyészségek, a nyomozó szervek és más bűnüldöző szervek alkalmazottainak körében. Az ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat több mint 60 alkalmazottja maradt a megszállt területen, hogy az ukrán állam ellen munkálkodjon. Az állam nemzetbiztonsága elleni bűncselekmények ilyen magas száma, valamint az ukrán biztonsági erők és az orosz titkosszolgálati szervek között feltárt kapcsolatok nagyon komoly kérdéseket vetnek fel az illetékes vezetőkkel kapcsolatban. Minden egyes kérdésre megfelelő választ fogunk adni.

– értékel Zelenszkij.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik