Nagyvilág

Németország megkönnyíti a bevándorlók állandó letelepedését

Robert B. Fishman / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Robert B. Fishman / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bevándorlók tízezrei élnek évek óta Németországban anélkül, hogy hosszan tartó tartózkodási engedélyt kapnának az országban. Közülük sokan most jogosultak lesznek állandó tartózkodásra, miután a kormány szerdán jóváhagyta az új migrációs törvényjavaslatot – írja az AP hírügynökség.

A kabinet által jóváhagyott új szabályozás körülbelül 136 ezer emberre vonatkozik, akik 2022. január 1-ig legalább öt éve éltek Németországban.

Az erre jogosultak először egyéves tartózkodási státuszt, majd állandó németországi tartózkodást kérhetnek. Ehhez azonban elegendő pénzt kell keresniük ahhoz, hogy önálló életet élhessenek az országban, beszélniük kell németül és bizonyítaniuk kell, hogy „jól beilleszkedtek” a társadalomba.

A 27 éven aluliak már három év elteltével igényelhetnek állandó németországi tartózkodási lehetőséget.

A törvényjavaslat a bűnözők kitoloncolását is megkönnyíti, egyes elkövetők esetében három hónapról legfeljebb hat hónapra meghosszabbítja a kitoloncolásra váró fogva tartást. A DPA német hírügynökség jelentése szerint a hosszabbítás célja, hogy a hatóságoknak több idejük legyen a kitoloncolás előkészítésére, például a személyazonosság tisztázására, a hiányzó papírok beszerzésére és a menedékhely megszervezésére.

Az új migrációs szabályozás a menedékkérők számára is megkönnyíti a német nyelvtanulást – eddig csak azok vehettek részt a nyelvórákon, akiknek reális esélyük van menedékjogot kapni az országban –, és minden menedékkérőnek lehetősége volt beiratkozni az osztályokba.

A szakmunkások, például az informatikai szakemberek és más, Németországban égetően szükséges szakmákkal rendelkezők számára az új szabályozás lehetővé teszi, hogy családjukkal együtt azonnal Németországba költözhessenek, ami korábban nem volt lehetséges. A családtagoknak nem kell nyelvtudással rendelkezniük, mielőtt vidékre költöznének.

Magyarország szintén vendégmunkások behozatalával kezelné az egyre fokozódó munkaerőhiányt. Még május végén írtunk róla, hogy a magyar kormány egy salátatörvénybe rejtve tárná végleg szélesre az ország kapuit a harmadik országbeli – vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki – vendégmunkások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik