A következő élő közvetítés része Szlovjanszk polgármestere kiadta az utasítást a menekülésre

Szlovjanszk polgármestere felszólította a lakosságot, hogy meneküljenek

Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Szlovjanszk polgármestere kedden határozottan arra kérte a városban maradt lakókat, hogy távozzanak, az oroszok ugyanis Liszicsanszk elfoglalása után sokszorozott erővel kezdték el bombázni a térséget, írja a Guardian.

Vadim Lyakh állítása szerint az orosz erők csak hétfőn 40 lakóházat pusztítottak el. A Reutersnek adott interjújában arról beszélt, fontos, hogy annyi embert evakuáljanak, amennyit csak lehet. Kedden 144 embert menekítettek ki, köztük 20 gyermeket is.

A bombázás által jelentett fenyegetés közvetlen, mindenki életveszélyben van a területen.

Oroszország május és július között főként Szeverodonyeck és Liszicsanszk, Luhanszk megye utolsó két ukrán bástyájának elfoglalására koncentrált. Utóbbit a napokban sikerült bekebelezniük, ezért a fókuszt azonnal áttették Donyeck megye két legjelentősebb városára, Szlovjanszkra és Kramatorszkra.

A háborút megelőzően Szlovjanszkban 107 ezren, Kramatorszkban pedig 210 ezren éltek. A fegyveres konfliktus ellenére is sok ezren maradtak otthonaikban.

Az egyelőre nem tiszta, hogy Moszkva azonnal megpróbálja-e átvenni a hatalmat Szlovjanszk felett, Vlagyimir Putyin ugyanis hétfőn arról beszélt, a Luhanszkban harcoló csapatoknak kis pihenésre van szükségük.

Szergej Szojgu, Oroszország védelmi minisztere kedden azt mondta, a háború addig tart Ukrajnával szemben, amíg Putyin minden célját el nem érték, de most a legfontosabb feladat az, hogy minden katonának megőrizzék az egészségét.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik