Élő Nagyvilág

Putyin a háború kezdete óta először hagyja el Oroszországot

AFP (képünk illusztráció)
AFP (képünk illusztráció)

Putyin a háború kezdete óta először hagyja el Oroszországot

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború kezdete óta első alkalommal fogja elhagyni Oroszországot, derült ki a Rosszija 1 állami tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorából.

Putyin a tervek szerint Dusanbéban tárgyalásokat folytat majd Emomali Rahmon tádzsik elnökkel, akivel munkaebéden is részt vesz, a türkmenisztáni Asgabatban pedig szerdán jelen lesz a Kaszpi-tenger menti országok, Irán, Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán és Azerbajdzsán, csúcstalálkozóján, írja az MTI.

Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

Csütörtökön az orosz elnök indonéz hivatali partnerét, Joko Widodót fogadja majd a Kremlben.

Putyin elnök utoljára február 4-én utazott külföldre, csaknem három héttel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt. Akkor, a pekingi olimpia megnyitójának napján, fogadta őt Hszi Csin-ping kínai államfő.

Klicsko: A Kijev elleni támadás időpontja szimbolikus lehet

Vasárnap hajnalban ismét orosz támadás célpontja volt Kijev egyik negyede, a támadásban egy ember meghalt, négyen pedig, köztük egy hétéves kislány, megsérültek. Vitalij Klicsko kijevi polgármester közlése szerint a támadásban több mint 220 lakás megsemmisült. Klicsko szerint a támadás időpontja szimbolikus lehet, hiszen épp a közelgő NATO-csúcstalálkozó előttre időzítették.

(Guardian)

A Kijev elleni támadás után további fegyvereket és szankciókat sürget Ukrajna

Az ukrán kormány vasárnap további fegyvereket és Moszkva elleni szankciókat kért a nemzetközi közösségtől, miután hajnalban ismét orosz támadás célpontja volt Kijev egyik, a városközponthoz közel található negyede, írja az MTI. A támadásban legalább négy ember megsebesült.

A hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport vasárnaptól Bajorországban tartja csúcstalálkozóját, „A csúcsnak Oroszország elleni további szankciókkal és Ukrajnának szállított több fegyverrel kell reagálnia”, írta a Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint „le kell győzni a beteges orosz imperializmust”.

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kijevet június eleje óta megkíméltek az orosz tüzérségi támadásoktól. Vitalij Klicsko kijevi polgármester bírálta, hogy „meg akarják félemlíteni az ukránokat a NATO-csúcs közeledtével. Az észak-atlanti szövetség állam- és kormányfőinek találkozója kedden kezdődik Madridban.

Rendkívül fontos, hogy az e heti csúcstalálkozójukon a G7 és a NATO tanújelét adják, hogy az Ukrajna megvédelmezése iránti eltökéltségük soha nem lesz gyengébb, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megszállására irányuló szándéka

– írta Kuleba egy véleménycikkben Liz Truss brit külügyminiszterrel közösen.

A miniszter ismételten szorgalmazta a „nehézfegyverek szállításának növelését és felgyorsítását”, a szankciók keményítését mindazokkal szemben, akik „részt vesznek Putyin háborújában”, valamint az orosz energiaimport leállítását.

Minden további fegyver segít Ukrajnának visszaverni az orosz megszállókat, és minden új szankció hozzájárul Putyin hadigépezetének a forrásoktól történő megfosztásához és további életek megmentéséhez

– írta Kuleba.

Az orosz védelmi miniszter szemlét tartott az invázióban bevetett orosz erőknél

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz hadseregcsoportosulásnál, közölte vasárnap az orosz katonai tárca. Az MTI által közölt beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken szükséges életkörülmények megteremtésére. A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitűntetéseket is átadott. A szemle helyszínét a közlemény nem nevezte meg.

Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek.

Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők kiképző 169. központjára a Csernyihiv megyei Deszna falunál közelében, a légi támadócsapatok 199. kiképző központjára a Zsitomir megyei Teterevkánál, valamint az ukrán fegyveres erők 184. kiképző központjára a Lviv megyei Sztarics közelében.

Állítása szerint csapás következtében az ukrán stratégiai tartalékához tartozó 65. és 66. gépesített gyalogsági dandár és 46. légi mozgékonysági dandár teljesen elvesztette harci hatékonyságát, így ezen alakulatoknak a harci övezetbe való átcsoportosítása meghiúsult.

A harcászati légierő gépei 286, a tüzérségi egységek pedig 62 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Utóbbiak emellett két vezetési posztot és négy lőszerraktárt is megsemmisítettek. A lövegelhárítási művelet keretében az orosz légierő precíziós fegyverei tíz rakéta-sorozatvető szakaszra sújtottak le.

Kijevi rakétatámadás: egy ember meghalt

Frissítünk!

Egy ember meghalt a támadásban – írja a The Guardian. Az egyik ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogy az áldozat egy hétéves kislány apja.

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere rövid tájékoztatást adott a vasárnap hajnali rakétatámadásról. Elmondta, hogy két embert már kórházba szállítottak, és a mentés folyamatosan zajlik. Klicsko nem zárta ki, hogy a romok alatt még lehetnek emberek.

Az ukránok szerint már Fehéroroszországból is kilőttek rájuk rakétákat

Ukrajna szerint a szombaton végrehajtott több tucat orosz rakétacsapás közül néhányat Fehéroroszországból indítottak el. Oroszország számos csapást mért Ukrajnára szombaton: találat érte Mikolajiv kikötővárosát délen, a csernyihivi régiót északon és egy „katonai objektumot” Lviv közelében nyugaton. Az ukrán katonai hírszerző ügynökség közölte, hogy az orosz bombázók először használták a fehérorosz légteret, ez pedig „közvetlenül összefügg a Kreml azon kísérleteivel, hogy berángassa Fehéroroszországot a háborúba”.

Több mint 7 ezren jöttek át az ukrán-magyar határon

Magyarország területére szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 7 214 fő lépett be – derül ki a rendőrség közleményéből. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 021 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 368 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. június 25-én 412 ember, köztük 86 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A háborúról tárgyalnak a G7 vezetői

A G7 vezetői Németországban tartanak megbeszélést. A téma az orosz-ukrán háború, és annak következményei lesznek, vagyis az energiahiány és az élelmiszerválság. A vezetők várhatóan egységet kívánnak felmutatni Ukrajna támogatásában, és nyomást gyakorolnának a Kremlre – bár el akarják kerülni azokat a szankciókat, amelyek felpörgethetik az inflációt. Valószínűleg megállapodnak abban is, hogy betiltják az oroszországi aranyimportot – írja a Guardian.

Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik