Gazdaság

Az orosz olaj vételárának korlátozásáról tárgyalhatnak a G7 vezetői

AFP
AFP

Hosszú vitát követően sikerült megegyezniük az uniós tagállamoknak az Oroszország elleni olajembargó részleteiről, a G7 országok vasárnap kezdődő németországi csúcstalálkozójának az asztalára azonban olyan javaslat kerülhet, amely megint átrendezné a figurákat, hogy fokozhassák a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást – írja a Világgazdaság a Bloomberg cikke alapján. Egyelőre nem világos, érintheti-e a közép-európai régió energiabiztonságát az újabb olajszankciós javaslat.

Egyik névtelen forrása szerint sok még a kérdőjel, mindenesetre a vezetők egy olyan intézkedésről tárgyalnak majd, amely korlátozná az orosz olaj vételi árát.

A tudósításból nem derül ki, ki kezdeményezte az új büntetőintézkedést, azt mindenesetre megjegyzik, hogy az Egyesült Államok szorgalmazza, és mögötte áll Olaszország is. Az Európai Unióban, ahol már megegyeztek az olajembargó részleteiről, nehéz lesz újranyitni és átvinni az ügyet, hiszen mind a 27 tagállam támogatására szükség van a sikerhez – írja a Világgazdaság.

Szintén mai hír, hogy Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom (G7) több más tagjával együtt megtiltja az orosz arany importját – közölte vasárnap a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint az intézkedéshez az Egyesült Államok, Japán és Kanada is csatlakozik. A németországi G7-csúcstalálkozó vasárnapi kezdete előtt bejelentett újabb szankció indoklása szerint az arany Oroszország legjövedelmezőbb exportcikke az energiahordozók után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik