Élő Nagyvilág

Legalább tíz évbe telik, amíg aknamentesítik Ukrajnát, újabb várost foglaltak el az oroszok

MTI/EPA/Atef Szafadi
MTI/EPA/Atef Szafadi

Szeverodonecket teljesen elfoglalták az oroszok

“Teljesen elfoglalta Szeverodoneck városát az orosz hadsereg” – közölte szombaton Olekszandr Sztrijuk, a Donyec-medencei város polgári és katonai közigazgatásának a vezetője.

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között. Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot. Az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak – közölték a szakadárok.

(MTI)

Lengyel katonák haltak meg Ukrajnában

80 lengyel katona halt meg orosz légicsapások következtében Donyeck megyében, Konsztantyinovka falu Megatex cinkgyárának épületében. A támadásban húsz páncélozott jármű és nyolc Grad rakétavető is megsemmisült állítólag.

(AFP)

Ukrajna már bevetette az amerikai rakétarendszereket

Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken – közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.

Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait

– írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok.

Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot – közölte szombaton a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj.

Liszicsanszk Szeverodoneckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást. Az orosz támadások következtében Szeverodoneck nagy része romba dőlt, a százezres lakosság tízezer főre csökkent. Több ukrán katona az Azot vegyiüzembe ásta be magát, mintegy 500 polgári személlyel együtt.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy teljes egészében “felszabadították” a szeverodonecki repülőteret és az ipari övezetet, és kiszabadítottak az Azot vegyiüzemből nyolcszáz békés lakost. Csecsen fegyveresek is harcolnak Ukrajnában az orosz erők oldalán.

Levették a lengyel zászlót a katyni emlékműről

Az orosz hatóságok levették a lengyel zászlót a Szovjetunió által meggyilkolt lengyelek tízezreinek emléket állító katyni alkotásról. A közeli Szmolenszk polgármestere péntek este megerősítette a zászló eltávolítását, és megosztott egy fotót, amelyen az orosz zászló egyedül lobog a katyni emlékmű bejáratánál.

Nem lehetnek lengyel zászlók az orosz emlékműveken. A lengyel politikai vezetők oroszellenes megjegyzései után még kevésbé

– indokolta az orosz lépést Andrej Boriszov a VKontakte közösségi oldalon. „Az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma helyesen döntött, amikor eltávolította a lengyel zászlót. Katyn egy orosz emlékmű.” A katyni emlékművet annak a 25 ezer lengyel áldozatnak az emlékére állították, akiket Sztálin parancsára mészároltak le egy Szmolenszk melletti erdőben 1940-ben. A Szovjetunió évtizedeken át tagadta a mészárlást, a nácikat vádolta a bűncselekménnyel, majd 1990-ben elismerte az igazságot. (Guardian)

Így tanítják Kalasnyikovval lőni az ukrán nőket

Az AFP egy videót tett fel a Twitterre arról, hogyan készülnek egy lehetséges orosz offenzívára a dél-ukrajnai Zaporizzsja városában a nők, akiknek most tanítják meg használni a Kalasnyikovokat.

Az ukrán nők olyan katonai kiképzésben részesülnek, ami felkészíti őket a várható heves utcai harcokra. (AFP)

Az ukránok is a varsói Pride-on vonulnak fel

A lengyelek és az ukránok a békéért vonulnak fel, és az LMBT+ közösséggel szembeni diszkrimináció megszüntetését követelik szombaton – írja a Reuters a varsói Pride-felvonulásról, amely a szervezők szerint a szabadság és az egyenlőség védelmét célozza a háború árnyékában.

Az ukrán fővárosban, Kijevben az éves Pride-felvonulást az orosz invázió miatt törölték, így a varsói LMBT+ közösség tagjai összefogtak ukrajnai társaikkal, hogy a lengyel fővárosban szervezzék meg a rendezvényt.

Oroszország megtagadta tőlünk azt a jogot, amelyért évekig harcoltunk, Oroszország megtagadta tőlünk a Pride-ot, az egyenlőség menetét, amelyet 2012 óta minden évben Kijevben tartunk. Ezért vonulunk Varsóban

– közölte Lenny Emson, a KyivPride ügyvezető igazgatója, aki a felvonulásra érkezett Lengyelországba. „A békéért, Ukrajnáért és a győzelemért vonulunk” – fogalmazott. (Reuters)

Civilek százai rekedtek egy megtámadott vegyi üzemben

Oroszország tüzérségi és légicsapásokat intézett szombaton Szeverodonyeck és Liszicsanszk ellen, és eltaláltak egy vegyi üzemet, ahol civilek százai rekedtek – közölte egy ukrán tisztviselő a Reutersszel.

Szerhij Gaidai, a luhanszki régió kormányzója azt mondta, hogy az orosz erők megtámadták Szeverodonyeck ipari övezetét, és megpróbálták behatolni Liszicsanszkba, de az ukrán erők ezt visszaverték.

Változások az orosz hadvezetésben

A brit védelmi minisztérium azt állítja, hogy június eleje óta – a hadisikerek elmaradása miatt – jelentős változások történtek az orosz hadsereg főparancsnokságában. Így például elmozdították posztjáról a Déli Hadseregcsoport parancsnokát, Andrej Szerdjukov vezérezredest, de távozott Alexandr Dvornikov tábornok is, aki a megszálló erők általános hadműveleti parancsnoka volt.

A britek szerint a Déli Hadseregcsoport parancsnoksága valószínűleg Szergej Surovikin vezérezredesre száll át. Surovikin pályafutását több mint harminc éve kíséri a korrupció és brutalitás vádja – állítja a brit védelmi tárca. (Guardian)

Több mint 13 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Magyarország területére 2022. június 24-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6 990 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6 570 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. június 24-én 122 ember, köztük 64 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI-OS)

Egy évtizedig eltarthat az aknamentesítés Ukrajnában

Legalább tíz évbe fog telni, míg sikerül eltávolítani az ukrajnai aknákat és bombákat – mondta az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője, Olekszandr Korunzsij.

Eddig 620 négyzetkilométert sikerült megtisztítani a robbanószerektől, köztük 2000 légi bombától, de közel 300 ezer négyzetkilométer, Ukrajna területének nagyjából a fele „szennyezettnek” mondható.

Az aknamentesítést a lakott területekkel és utakkal kezdték, az erdők, a folyók és a tengerpartok csak ezután következnek majd.

(Guardian)

Olvasói sztorik