Nagyvilág

Lufthansa: a normális járatműködés csak 2023-ban tér vissza

MTI/EPA
MTI/EPA

Detlef Kaiser, a Lufthansa német légitársaság igazgatósági tagja szerint a járatok helyzete csak jövőre térhet vissza a normális kerékvágásba.

A Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban Kaiser azt mondta, hogy “sajnos nem valószínű, hogy javulást fogunk látni ezen a nyáron.”  Hozzátette, hogy a kialakult helyzeten most már csak a járatok számának a csökkentése segít. Ez nem csak Németországban, hanem az egész világon probléma. “Arra számítunk, hogy 2023-ban normalizálódik a helyzet” – mondta Kaiser.

Csütörtökön a légitársaság további 2200 járat törlését jelentette be Frankfurt am Mainban és Münchenben a nyári szezon közepén a mintegy 80 ezerből. Ez különösen a Németországon és Európán belüli járatokra vonatkozik, de az intézkedés nem érinti a hagyományos nyaraló célállomásokat.

A társaság két hete arról tájékoztatott, hogy júliusban mintegy 900 belföldi és európai járatot töröl, amelyeknek pénteken és hétvégén kellett volna közlekedniük. Ennek az intézkedésnek a fő oka a munkaerőhiány mind a repülőtereken, mind a légitársaságoknál.

Kaiser szerint a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a légi közlekedési ágazatban a munkaerőhiány komoly problémát jelent majd. Például a frankfurti repülőtér jelentős összegeket fordít a munkaerő toborzásra, de így sem sikerül gyorsan alkalmazottakat találni.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója májusban azt mondta, hogy a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci utósokk súlyosan megzavarta a cég nyári terveit. A repülőterek, a légi társaságok és a földi kiszolgáló cégek munkahelyeket szüntettek meg a válság idején és most új alkalmazottak felvételével küzdenek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik