A következő élő közvetítés része Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni

Zelenszkij Ursula von der Leyennel találkozott Kijevben

AFP
AFP

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státus megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne Európának. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról – írja az MTI hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Sergei SUPINSKY / AFP

Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője

– emelte ki Zelenszkij elnök mondandójából a magyar állami hírügynökség.

Az ukrán elnök azt mondta, hálás azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb, hetedikre is szükség van. Szerinte ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.

A közös sajtótájékoztatón Von der Leyen elmondta, hogy a Bizottság jövő péntekre döntést hoz, és ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajna előtt még pozitív válasz esetén is nagyon hosszú út áll: meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek. Ide sorolta a korrupció elleni fellépést, amely Zelenszkij választási kampányának fő ígérete volt.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik