Nagyvilág

Megérkezett az uniós felszólítás a benzinárstop módosítása miatt, Palkovicstól vár magyarázatot Brüsszel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Levélben szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú autók eltérő árú üzemanyagának értékesítését, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást indítanak, írja a Reuters.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa a hivatalos megkeresésben azt írta, az EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek 50-60 százalékkal kell többet fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami állítása szerint közvetett diszkriminációnak és az uniós szabályokat sértőnek minősül.

A Palkovics Lászlónak címzett levélben arra kérik a minisztert, adjon választ az intézkedések indokoltságára és érvényességére, amelyek sérthetik az uniós jogot.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg nem biztosítják az uniós joggal való összeegyeztethetőségüket

– üzente Thierry Breton.

Breton szerint az EU végrehajtó testülete fenntartja magának a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végül jogi lépésekhez és pénzbírságokhoz vezethet Magyarország ellen.

Gulyás Gergely május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók pedig piaci áron juthatnak hozzá. A gázolaj piaci ára péntektől már meghaladja a 800 forintot, és a benziné is ezt a határt súrolja, miközben az árstopban 480 forinton rögzítették az üzemanyagok árát, immár csak a magyaroknak.

Kapcsolódó
Be kell-e mutatni a forgalmit? Mi történik az automata kutakon? Nem egyszerű megfelelni az új tankolási rendeletnek
Ha van személyzet, mindenki számára megkönnyíti a tankolást, ha visszük a forgalmit is a pénztárhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik