Élő Nagyvilág

Zelenszkij: A következő tél lesz a legnehezebb Ukrajna függetlenedése óta

Ukrán Elnöki Hivatal / AFP
Ukrán Elnöki Hivatal / AFP
  • Utcai harcok dúlnak Szeverodonyeckben.
  • Sojgu: Már Luhanszk 97 százaléka orosz kézen.
  • Tengeri humanitárius folyosót nyitottak az oroszok a Fekete- és az Azov-tengeren.
  • Az oroszok azt állítják, hogy szárazföldi folyosót nyitottak Krím felé.
  • Zelenszkij a jövő évi fűtési szezon miatt aggódik.
  • Az Európai Unió 7,25 millió euróval támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök felderítését és kivizsgálását célzó nyomozását.
  • Ukrajna és Oroszország katonák holttestét cserélte ki.
  • Az orosz-ukrán háború keddi eseményeit itt olvashatja el.

Orosz vonaton távozik az ukrán gabona a Közel-Keletre

Egy orosz tisztviselő szerint elindultak az első gabonavonatok a Krím-félszigetre, hogy ott hajóra rakodják az ukrán gabonát, majd a Közel-Keletre vigyék azt. Erről a Guardian közvetítésében olvastunk, bár a lap jelzi, nem tudja megerősíteni az információ hitelességét.

A forrás a megszállt Dél-Ukrajnában kinevezett orosz tisztviselő, név szerint Jevgenyij Balickij, aki az orosz Rosszija 24 csatornának elmondta, Törökországgal már szerződést is kötöttek a gabona egy részének átvételéről. Arról nem beszélt, mely közel-keleti országoknak jut még a gabonából. Oleg Krjucskov, egy krími orosz tisztviselő szerint Melitopol városából már meg is jött az első gabonavonat.

Érdemes hozzátenni, az ukrán fél jó ideje azzal vádolja az agresszor oroszokat, hogy kvázi ellopják Ukrajna gabonáját, azaz a megszállt területeken lévő gabonát eladják ők maguk.

Megtagadta a háború támogatását, Izraelben maradt a moszkvai főrabbi

Izraelben tartózkodik Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, mert az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa Oroszország Ukrajna elleni invázióját, de ezt megtagadta – jelentette a The Times of Israel szerdán. Avital Chizhik-Goldschmidt, New Yorkban élő újságírónő kedden a Twitter fiókján így írt erről:

Végre megoszthatom, hogy férjem szüleire, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbira és Dara Goldschmidt rebecenre nyomást gyakoroltak a hatóságok, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai „különleges hadműveletet”, és ezt megtagadták

A svájci születésű moszkvai főrabbi 1993 óta tölti be a tisztséget, és a Times szerint jelenleg nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba. Két héttel az Ukrajnai háború megindítása után hagyta el Moszkvát, először nyugat-európai adománygyűjtő körútra indult, majd beteg édesapját látogatta meg Izraelben, ahol jelenleg is tartózkodik. Az Európai Rabbik Konferenciája szerint kedd este távollétében választották meg újabb 7 évre főrabbijuknak a zsidó közösség képviselői a moszkvai Korál Zsinagógában.

Goldschmidt nem bírálta hangosan a háborút, de február közepén, napokkal a támadás előtt, felkereste a moldovai rabbikat, hogy figyelmeztesse őket egy lehetséges menekültáradatra. Korábbi politikai ellenfele, a haszid Lubavicsi Chabad mozgalomhoz tartozó orosz főrabbi, Berel Lazar is kiállt a háború ellen, de ő Oroszországban maradt. Lazar és Goldschmidt is megerősítette, hogy a háború kitörése óta zsidók ezrei hagyták el Oroszországot. (MTI)

Kijevi vezérkar: Az ukrán erők ellenálltak az oroszok rohamainak Szeverodoneckben

Az ukrán fegyveres erők sikeresen tartják vissza az orosz hadsereg támadását a Luhanszk megyei Szeverodoneck városában, ahol továbbra is heves harcok dúlnak – állította szerdai helyzetjelentésében a kijevi vezérkar.

A vezérkari jelentés szerint az orosz csapatok déli irányból igyekeztek Szeverodoneck felé nyomulni, az ukrán erők azonban mindkét kísérletet visszaverték Toskivka, illetve Usztinyivka településeknél.

A műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai vállalat hétfőn készült felvételeket tett közzé a Twitteren a Donyec-medencéről, ezeket Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kommentálta.

Így néznek ki ma a donyecki és luhanszki területek szántói. A Maxar Technologies az egész világ számára közzétett fotói mutatják a harcok intenzitását, azt, hogy bombakráterek borítják a földeket. Nehéz harcok folynak ott, az oroszoknak rengeteg felszerelésük és tüzérségük van,

írta Jermak. A tisztségviselő leszögezte, hogy Ukrajna célja valamennyi területének a felszabadítása.

„A kijevi vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy az ukrán fegyveres erők több fegyverrel rendelkezzenek, a Lengyelországgal kötött védelmi szerződés aláírása pedig megerősíti az ukrán hadsereg képességeit” – emelte ki Jermak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Maxar videó- és fényképfelvételei közül kiemelt néhányat. Ezek között láthatók tüzérségi robbanások a Sziverszkij Donec folyó mentén és a folyó partján fekvő Bohorodicsne településen, negyven méter átmérőjű bombatölcsérek egy másik faluban, rakéta-sorozatvetők és a városra célzó vontatott tüzérségi nehézfegyverek a Szeverodoneck melletti mezőkön, valamint két, összehasonlító fotó arról, hogyan nézett ki Rubizsne március 29-én és most.

Hanna Zamazejeva, a dél-ukrajnai Mikolajiv megyei tanácsának elnöke a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt egy nap alatt öt települést lőttek az orosz erők, szerdán a megyeszékhelyt, Mikolajivet is. Az első információk alapján 13 civil sérült meg a támadásokban.

Zaporizzsja megye kormányhivatala szintén arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják a régió elleni tüzérségi támadásokat, az ágyúzások következtében Orihiv településen egy lakos megsérült, és súlyos károk keletkeztek a polgári létesítményekben.

Az ukrán erők déli parancsnoksága közölte, hogy négy csapást mértek orosz katonai célpontokra, haditechnikát és lőszerraktárt semmisítettek meg. A déli parancsnokság szerint az oroszok válogatás nélkül lőtték Mikolajiv peremvidékét tiltott, kazettás lövedékekkel.

Azok, akik úgy tesznek, mintha aggódnának a globális élelmiszerválság miatt, valójában mezőgazdasági területeket és infrastruktúrát támadnak,

tette hozzá a parancsnokság.

Az Ukrajinszka Pravda a RIA Novosztyi orosz hírportál alapján arról számolt be, hogy Szergej Obuhov, az orosz parlament kommunista párti képviselője kezdeményezte a kormánynál, hogy ukrán tisztségviselők oroszországi vagyonából kompenzálják a Donyec-medencében elszenvedett károkat. A politikus külön kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségének az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten lévő lakásának elkobzását. Az egyik luxuslakóparkban lévő lakást Olena Zelenszka még 2013-ban vásárolta, akkori értéken – az ukrán elnök vagyonnyilatkozata szerint – több mint 160 ezer dollárt ért. 2019-ben, Zelenszkij államfővé választása után, az elnök stábja közölte: a Zelenszkij-család a lakást csak a Krím Ukrajnához történő visszacsatolása után fogja használni.

(MTI)

Az EU 7,25 millió euróval támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot

Az Európai Unió 7,25 millió euróval (mintegy 2,8 milliárd forint) támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök felderítését és kivizsgálását célzó nyomozását, valamint fokozza az Ukrajnában tevékenykedő humanitárius szervezeteknek nyújtott támogatását – közölte az Európai Bizottság szerdán. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a megítélt összeg a hágai székhelyű ICC vizsgálati kapacitását és hatékonyságát hivatott növelni.

Emlékeztettek: Litvánia, Lengyelország és Ukrajna az Eurojust támogatásával március végén hozott létre közös nyomozócsoportot, hogy felderítse az Ukrajnában február 24. óta tartó háborúban állítólagosan elkövetett nemzetközi bűncselekményeket. Az ICC április végén csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködés célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint hogy felgyorsítsák a határon átnyúló nyomozati munka és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, illetve az ICC államaiban.

Az Európai Bizottság bejelentette azt is, hogy az EU azonnali, közvetlen operatív támogatást nyújt az Ukrajnában működő segélyszervezeteknek. Az EU két raktárt hozott létre és bocsát ingyenesen a segélyszervezetek rendelkezésére, valamint az eszközök szállítását finanszírozza, hogy a humanitárius segítséget el tudják juttatni a rászorulóknak. Az április óta működő szolgáltatás eddig 56 szállítmányon keresztül több mint 750 tonna humanitárius rakományt juttatott célba, más városok mellett Harkivba és Kramatorszkba. A tárolt és szállításra kész humanitárius eszközök között élelmiszerek és alapvető egészségügyi cikkek, valamint orvosi felszerelés van – tették hozzá.

(MTI)

Zaporizzsja is szavazhat az Oroszországhoz csatlakozásról?

Hetek óta el-elhangzik, hogy Herszon régió Oroszországhoz csatolásáról népszavazást írna ki Moszkva, most épp a zaporizzsjai régióról jöttek ilyen hírek. Egy Kreml által a megszállt terület élére ültetett tisztviselő azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, érik a referendum a csatlakozásról. Konkrét dátumot nem jelölt meg, csak annyit mondott, ha 50 százalék felett lesz a részvétel, akkor érvényes lesz a szavazás. Megfigyelők szerint valószínűtlen, hogy ezeket rendesen meg tudják tartani, hisz aktív harci cselekmények zajlanak a térségben. A hírt lehozó BBC News emlékeztet, 2014-ben szintén egy nyugatról vitatott népszavazással betonozta be hatalmát Oroszország a Krímen.

Rengeteg vasúti kocsit foglalnak le az ukránok

Ukrajna orosz és belarusz cégek ingóságait foglalta le mintegy 21 millió dollár értékben – írja a Nexta Twitter-oldala az ukrán főügyészségre hivatkozva. Annyit részletez még, hogy 420 vasúti kocsiról van szó 17 millió, illetve az azokon lévő árukról 4,4 millió dollár értékben.

Ukrajna 50 katona holttestét cserélte ki Oroszországgal

Ukrajna 50 orosz katona holttestét adta át Oroszországnak 50 ukrán halott katonáért cserébe – erősítette meg az ukrán reintegrációs minisztérium. Az elhunyt ukrán katonák közül 37-en a mariupoli Azovstal erőmű ostromában haltak meg.

A Reuters jelentése szerint a cserére a délkelet-ukrajnai Zaporizzzsja régió frontvonalában került sor és további hasonló találkozók várhatók.

(Guardian)

Integrációs központot nyitott Budapesten a Katolikus Karitász az ukrajnai menekülteknek

Integrációs központot nyitott Budapesten a Katolikus Karitász az Ukrajnából érkezett és hosszú távon Magyarországon maradó menekültek támogatására, beilleszkedésük megkönnyítésére.

A Katolikus Karitász az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a segélyszervezet a hosszú távú segítségnyújtás érdekében komplex programot működtet, jelenleg 66 családot támogat.

A közleményben idézték Écsy Gábort, a segélyszervezet országos igazgatóját, aki a központ átadásán elmondta: az igényeket felmérve indult el a program, amelyet a Catholic Releif Service-szel (CRS) közösen valósítanak meg.

A Katolikus Karitász segítséget ad a lakhatáshoz, a munkahelykereséshez, az ügyintézéshez, a gyermekek iskoláztatásához, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek és önálló életet kezdjenek Magyarországon.

Écsy Gábor kitért arra is: a program megvalósítására a közeljövőben országszerte több segítő pontot hoznak létre, ahol a szakemberek a menekültek anyanyelvén tudnak segítséget nyújtani. Hozzátette: a Katolikus Karitász komoly hangsúlyt fektet a menekültek pszichoszociális segítésére is.

Az új központot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke áldotta meg.

A beszámoló szerint Nesha Francic, a programot támogató CRS képviselője elmondta: a szervezet a második világháború óta vállal szerepet a menekültek támogatásában a humanitárius válságok idején és világszerte emberek millióit szolgálja. A CRS és a karitász humanitárius segélyt és menedéket nyújt az embereknek, útmutatást a bonyolult jogi környezetben való eligazodáshoz és segítséget a gyász, a trauma feldolgozásában – olvasható a közleményben.

A Katolikus Karitász zöld számot is létrehozott, az ingyenesen hívható 06 80 630 179 számon ukránul beszélő munkatársak adnak segítséget a menekülteknek.

(MTI)

Csaknem másfél milliárd dollárnyi segélyt kap a Világbanktól Ukrajna

1,49 milliárd dolláros pénzügyi támogatást hagyott jóvá a Világbank Ukrajna számára a szociális dolgozók és köztisztviselők bérezésére.

Az ország helyreállítása és a győzelem, a demokrácia és az egész civilizált világ közös sikere lesz

– jelentette ki Twitterén Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

(Al Jazeera)

Több mint 1000 ukrán katonát szállítottak Mariupolból Oroszországba

Az Azovsztalból több mint 1000 embert szállítottak Oroszországba, a bűnüldöző szervek szorosan együttműködésével

–  közölte az orosz rendvédelem forrásra hivatkozva a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hozzátéve, hogy további katonákat terveznek bűnügyi vizsgálat céljából orosz földre szállítani.

Május végén az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy nagyjából 1000 ukrán katona adta meg magát, a hetek óta tartó harcok után Mariupol ostromlott Azovstal acélművében. Nem sokkal ezután az orosz Nyomozó Bizottság – a Kreml fő nyomozóhatósága – közölte, hogy kihallgatja az Azovsztalból evakuált ukránokat. Az ukrán hatóságok még nem reagáltak a TASZSZ jelentésére.

(CNN)

Kedden nem sikerült előrenyomulni az orosz erőknek

Folytatódik az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában. Kedden azonban egyetlen fronton sem sikerült az orosz szárazföldi erőknek előrejutni – közölte az Institute for the Study of War nevű agytröszt.

Az orosz erők feltehetően elfoglalták Szeverodonyeck városának nagy részét, az ISW azonban nem tudja megerősíteni, hogy a város egésze felett átvették volna az ellenőrzést.

Az oroszok átcsoportosították erőiket a Bahmuttól, hogy biztosítsák a hozzáférést a várostól északkeletre fekvő autópályákhoz, illetőleg, hogy veszélyeztessék az ukrán kommunikációs vonalakat

– közölte az intézet, hozzátéve, hogy az orosz csapatok valószínűleg a várostól északra fekvő állásokból próbálnak majd előrenyomulni Szlovjanszk és Kramatorszk felé.

Az orosz erők a jelentések szerint a Zaporizzsja régióból Herszon felé vonulnak, valószínűleg azért, hogy támogassák azokat a védelmi pozíciókat, amelyeket az ukrán ellentámadások fenyegetnek Mikolajiv és Herszon régió határán.

(Al Jazeera)

Oroszországot lőhették az amerikaiaktól kapott fegyverrel az ukránok

Ukrajna a NATO-tól származó tarackokkal lőtt határmenti orosz területeket – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes. A tábornok szerint a fegyverek feltehetően amerikai M777-es ágyúk voltak. Mizincev felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán fegyveres erők a fenyegető gabonahiány és az élelmiszerválság ellenére továbbra is katonai célokra használják a terményfeldolgozó és tároló létesítményeket: állítása szerint a Harkiv megyei Zolocsivben lévő gabonatároló területéről lőttek.

A washingtoni orosz nagykövetség kedden kiadott közleményében felelőtlenséggel vádolta meg az Egyesült Államokat, amiért az eszkaláció veszélye ellenére nagyhatótávolságú tüzérségi rendszereket ad át Kijevnek, amelyeket orosz terület ellen irányuló támadásra használhat fel, ami „kiszámíthatatlan következményekkel jár”, ráadásul szerintük ezzel ENSZ megállapodásokat is megsértettek.

(MTI)

Tengeri humanitárius folyosókat hozott létre Oroszország

Oroszország tengeri humanitárius folyosókat alakított ki, hogy lehetővé tegye a hajók biztonságos közlekedését a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren – derül ki az orosz védelmi minisztérium Telegramon közzétett közleményből.

Az Orosz Föderáció átfogó intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy biztosítsa a polgári hajózás biztonságát a Fekete- és az Azovi-tenger vizein. A Fekete-tenger partjai mentén a horgonyokról leszakadt ukrán aknák továbbra is veszélyeztetik a hajózást és károsítják a kikötői infrastruktúrát

– olvasható a minisztérium a közleményben.

A nyugati vezetők azzal vádolják az oroszokat, hogy a hónapok óta tartó blokád miatt mintegy 20 millió tonna gabona rekedt az ukrán országhatáron belül.

Az ukrán haditengerészet közölte, hogy 30 orosz hajó és tengeralattjáró  folytatja –  az oroszok állításával szemben –  a Fekete-tengeren a polgári hajózás blokádját.

(CNN)

Báli ruhában tértek vissza iskolájuk romjaihoz a harkivi diákok

Visszatértek iskolájuk romjaihoz azok az ukrán diákok, akiket a háború megfosztott attól, hogy elballaghassanak, írja a Telegraph.  Az alábbi képet Anna Episheva tette közzé, a fotón az unokahúga látható, és mint írta, a lány és barátai nagyon várták, hogy megünnepelhessék ezt a fontos napot, „aztán jöttek oroszok”.

Az alkalomról egy videót is közzétettek, amin az is látható, amint szülők filmezik a gyerekeiket, akik kénytelenek voltak iskolájuk romjainál eltáncolni azt a táncot, amit az iskolában töltött évek alatt mind vártak.

Zelenszkij: Ukrajna teljes energiatermelése a belső szükségletekre fog irányulni

Az orosz agresszió miatt a következő tél lesz a legnehezebb Ukrajna függetlenedése óta

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij kedd esti beszédében. Az ukrán államfő a kormánytisztviselőkkel és a legnagyobb állami tulajdonú energetikai vállalatok képviselőivel a következő fűtési szezonra való felkészülésről tárgyalt, amire egy központi irodát fognak létesíteni.

Elmondta, hogy „kérdéses a fűtési szezonra a megfelelő mennyiségű gáz beszerzése, a szénkészletek feltöltése és a villamosenergia-termelés”.

A jelenlegi helyzetben nem fogunk külföldre eladni a szenet és földgázt. A teljes hazai termelés a belső szükségletek kielégítésére fog irányulni

– tette hozzá.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy miniszterei már dolgoznak a háborúban megsérült hőerőművek, kombinált erőművek és kazánházak javításán.

(CNN)

Olvasói sztorik