Nagyvilág

Pisztolylóbálással érvelt egy republikánus a fegyvertartás mellett

Congressman Greg Steube / YouTube
Congressman Greg Steube / YouTube
Greg Steube nem kecmecezett, lőfegyverrel érvelt. A Kongresszus az uvaldei mészárlás után kezdett el ismét foglalkozni a lőfegyverviselés jogszabályi hátterével.

A szokásos koreográfia játszódik le az Egyesült Államokban az utóbbi napokban, hetekben: egy fegyveres mészárlás ledöbbenti a fél Államokat, mire a demokraták a párját ritkítóan liberális szellemiségű fegyvertartás szigorítását követelik, ezzel szemben a (fegyverlobbi által megtámogatott) republikánusok ragaszkodnak az alkotmányban rögzített fegyverviselési joghoz. Az apropót ezúttal több eset adta, amik közül a texasi Uvaldében május 24-én elkövetett iskolai lövöldözés emelkedett ki (amiben 19 gyerek és két tanár halt meg).

Kapcsolódó
Gyerekek tömeges meggyilkolása sem csökkenti az amerikai fegyverlobbi erejét
Az amerikai fegyverlobbi nem valamiféle misztikus, láthatatlan szervezet. A fegyverviselést propagálók elkötelezettségét az sem ingatja meg, hogy sokszor ártatlan gyerekek halnak meg a vérengzésekben.

Az amerikai Kongresszusban ezért ismét előkerült a téma, és előkerültek a lőfegyvereikhez ragaszkodó republikánusok is, mint Greg Steube. Florida állam egyik képviselője a Zoom rendszeren keresztül, online csatlakozott be a vitába, ami egy fegyverviselést korlátozó törvénytervezetről szólt.

Egy ponton úgy érvelt, hogy előkapta kézifegyvereit (elsőnek egy SIG Sauer P226-os pisztolyt, majd márkatársait), és azt lóbálva magyarázta, hogy még az ilyen kisméretű fegyverekhez tartozó tárakat is betiltaná az új tervezet, pedig némelyik pisztoly minden nap nála van, ezekkel védi a családját. Mikor megkapta a kérdést, hogy töltöttek-e a fegyverek, azt felelte indulatosan, otthon van, azt csinál, amit akar. A videót a BBC Newsnál szúrtuk ki, de természetesen több portál megörökítette, íme, 1:25-től kerül elő a pisztoly:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik