Nagyvilág

Bár korábban már fenyegetőzött lövöldözéssel, legális fegyvere volt a buffalói merénylőnek

Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images
Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images
A nyugati világ csökkenő fehér lakosságát külső erők tudatosan akarják megfosztani a társadalmi többségétől, ami végső soron a Nyugat alkonyához vezet, ezért fel kell lépni ellene – röviden ez a lényege Renaud Camus francia író „nagy felcserélésnek” nevezett elméletének. A Buffalóban tíz embert kivégző Payton Gendron erre is hivatkozott az internetre feltöltött kiáltványában, amelyben előzetesen magára vállalta a tömeggyilkosságot.

Szörnyű tragédia rázta meg az amerikai-kanadai határon és az Eire-tó partján található 278 ezer lakosú Buffalo városát – és az Egyesült Államokat – május 14-én szombaton, amikor egy fejkamerával, egy AR-15-ös félautomata puskával és egyéb taktikai felszerelésekkel felfegyverkezett fiatal férfi a kora délutáni órákban vérengzést rendezett a város egyik főként feketék lakta környékén egy szupermarketben, 10 ember életét kioltva és három embert megsebesítve. Több embert megölt volna, ha a helyi rendőrség nem reagál azonnal a környékről érkező segélyhívásokra, és fegyverzik le pár perccel azután, hogy ámokfutásba kezdett.

Az áldozatok között csupán kettő olyan volt, aki nem afroamerikai, így már az első hírek is arról szóltak, hogy a TOPS Friendly Markets nevű üzletlánc Jefferson Avenue és Riley Street kereszteződésben található boltját megszálló feltételezett elkövetőt, a még aznap letartóztatott 18 éves Payton Gendront a fajgyűlölet és a fehér felsőbbrendűség tudata vezérelte.

Színtiszta gonoszság volt: egyértelműen egy rasszista indíttatású gyűlölet-bűncselekmény,

amelyet valaki a közösségünkön kívülről követett el” – idézi a CNN John C. Garcia Eire megyei seriffet, aki a mészárlást követő helyszínelés után tartott sajtótájékoztatót. Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, Merrick Garland pedig azt nyilatkozta, hogy gyűlölet-bűncselekményként és faji indíttatású erőszakos szélsőséges cselekményként vizsgálják a lövöldözést. A szemtanúk történetei és az azóta nyilvánosságra került információk is ezt a feltételezést támasztják alá.

AFP PHOTO / ERIE COUNTY DISTRICT ATTORNEY Payton Gendron letartóztatási fotója.

Három órát autózott a tetthelyre

A feltételezett elkövető nem is a Niagara vízesés vonzáskörzetében található Buffalóban élt, hanem a várostól nagyjából 340 kilométernyi autóútra lévő Conklinban. A megtámadott szupermarket egyik vezetője szerint már pénteken is órákat ült a bolt előtt, majd be is ment, de olyan zavartan viselkedett, hogy ki kellett küldenie.

„Úgy tűnik, hogy azért jött ide, hogy felderítő munkát végezzen a környéken, mielőtt végrehajtotta volna a gonosz, beteges, és felkavaró tettét” – nyilatkozta Joseph Gramaglia, a város rendőrfőnöke. A Daily Beast pedig azt írja, hogy Payton Gendron a merényletre készülve, főként feketék lakta környékek után kutatva találta meg a buffalói városrészt.

Az áldozatok többségében a helyi közösség megbecsült tagjai voltak: egy polgárjogi aktivista és író (Katherine Massey), egy Central Parkban hetente ételosztást szervező asszony (Pearly Young), a helyi egyházközösség egyik oszlopos tagja és a bolt futára (Heyward Patterson), valamint a város egykori tűzoltó-parancsnokának édesanyja (Ruth Whitfield) is az áldozatok között van.

A biztonsági őri teendőket is egy egykori helyi rendőrhadnagy, Aaron Salter Jr. látta el a merénylet idején a boltban, aki tűzharcba keveredett a merénylővel, de nem tudta megfékezni. A merénylő egy olyan nagyapát is megölt, aki nem a környéken lakott, csak meg akarta lepni a környéken élő unokáját a születésnapján, és út közben beugrott a boltba egy tortáért.

Scott Olson / Getty Images Tömeg bolt előtt a tragédia másnapján.

Szó szerint én is lehettem volna. Egyszerűen sokkos állapotban vagyok. Soha nem történt még ilyesmi ilyen közel az otthonomhoz

mesélte megtörten a New York Timesnak a tragédia délutánján a bolt közvetlen szomszédságában élő Dominique Calhoun, aki a mészárlás előtti pillanatokban hajtott be a parkolóba 8 és 9 éves lányai társaságában, mert jégkrémet szerettek volna vásárolni maguknak az üzletben. Egy éppen a boltba igyekvő férfi pedig azt mondta egy tévériportban: látta, ahogy a férfi a géppuskával hadonászik a parkolóban, és körülötte mindenki a földre veti magát.

A helyi gyülekezet aktív tagjának számító Heyward Pattersont is a parkolóban ölte meg a támadó: „úgy tudom, hogy segített valakinek a bevásárlást az autójába pakolni, amikor lelőtték” – mondta Russell Bell lelkipásztor, akinek a templomát minden szombaton kitakarította a lelőtt idős férfi. Az elkövető azonban gyorsan be is ment az üzletbe, és az áldozatok többségét itt lőtte le.

Kiáltványt írt, és élőben közvetítette a vérengzést

A CNN közölte, hogy még a merénylet előtt megjelent a világhálón egy kiáltvány Payton Gendron aláírásával, melyben a szerző előzetesen magára vállalta a támadást. A 180 oldalas dokumentum szerint a magányos merénylő már január óta tervezte az akciót – a csatorna honlapján megjelent cikk szerint ekkor hagyta ott munkahelyét, lakóhelye egyik szupermarketét –, miután megismerte Renaud Camus francia filozófus „nagy felcserélésről” (eredetileg „Grand Replacement”) szóló elméletét.

Ez az elmélet röviden arról szól, hogy a nyugati világ csökkenő fehér lakosságát külső erők tudatosan akarják megfosztani a társadalmi többségétől, ami végső soron a Nyugat alkonyához vezet, ezért fel kell lépni ellene.

A filozófus egyébként nagy híve Orbán Viktornak, a migránsokkal riogató magyar miniszterelnököt „mintaképnek”, hazánkat pedig „zászlóvivőnek” tartja, és még levelet is írt neki, amelyben lelkesen gratulált 2018-as választási győzelméhez.

Payton Gendronnak az új-zélandi Christchurch mecsetjeiben 51 embert lemészárló, fegyverére a törökverő Hunyadi János nevét is felíró, azóta életfogytiglani börtönre ítélt Brenton Tarrant példája adta meg az utolsó lökést a radikalizálódás felé, akivel a járvány és a karantén idején találkozott fórumozóként. (A Gendrontól lefoglalt puskán is voltak nevek, de nem előképek nevei, hanem a wisconsini karácsonyi vásár tömegébe hajtó fekete sofőr egyik áldozatának a neve, illetve különböző rasszista sértések.)

Többi között Hunyadi János neve is szerepelt a christchurch-i merénylő fegyverén
Például egy 74 oldalas manifesztum, amiből kiderül, megszállottja lett az iszlám vallás elleni erőszakos felkeléseknek. Scott Morrison ausztrál

De van még egy nagyon fontos hasonlóság az új-zélandi és az amerikai merénylők módszerei között: a buffalói mészáros is fejkamerát viselt, amivel közvetíteni akarta a vérengzést a Twitchen. De a videojáték élő közvetítésére kitalált videós közösségi oldal moderátorai még időben kapcsoltak, és a 17 percig közvetített christchurchi vérengzéssel ellentétben még azelőtt lelőtték a közvetítést, hogy a merénylő igazán beindult volna.

A Daily Beast bűnüldöző szerveknél dolgozó, névtelenül nyilatkozó forrásai azt is elárulták, hogy több hasonló felhasználónévvel kreált fiókot is találtak különböző internetes platformokon, melyek feltételezhetően Gendronhoz köthetők – és több olyan bejegyzést is találtak tőle, melyekben egyes golyóálló mellények strapabíróságáról vagy lőfegyverekről érdeklődött.

Korábban is felfigyeltek rá, mégis legálisan jutott fegyverhez

Közben az is kiderült, hogy ugyan alapvetően egy csendes és különc diák volt Payton Gendron, de már a gimnáziumban is olyan gondok voltak vele, amelyek miatt a rendőrség látókörébe került. 2021 júniusában nyomozást indított ellene a rendőrség, mert az egyik írásában azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, és közben másokat is megöl az ABC buffalói tévécsatornájának riportja szerint.

Gendront ekkor kórházba vitték, hogy megvizsgálják a mentális egészségét, majd másfél nap után kiengedték. A buffalói rendőrfőnök pedig azt nyilatkozta a mészárlás után, hogy a hatóságok akkor arra jutottak, az írás nem volt rasszista indíttatású.

Az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítése garantálja a szabad fegyverviselés jogát az amerikaiaknak. Ezért lehetett Payton Gendronnál – aki nincs még 21 éves, ezért még egy sört sem vehetne magának a boltban – legálisan vásárolt géppuska volt, amikor a boltnál letette a fegyvert a rendőrök előtt.

A 18 éves feltételezett elkövető a hétvége óta letartóztatásban van, és már ki is hallgatták. Bár vallomásában ártatlannak vallotta magát, ha elítélik, akár élete végéig a rácsok mögé kerülhet a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A New York-iak szövetségi szabályozást kérnek – közben Biden a gyűlöletről papol

Az áldozatok hozzátartozói és a megtámadott közösség széleskörű támogatásra számíthat: az állam kormányzója, a Buffalóban felnövő Kathy Hochul hétvégi közleményében 2,8 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot) ígért nekik, melyet az állami és a szövetségi költségvetésből fedeznének. Illetve a fegyverviselés szigorúbb szövetségi szabályozását követelte, mondván, az államában lefülelt illegális fegyverek nagy része más államokból származik – ahogy vélhetően a buffalói merénylőnél talált fegyverben lévő tár is, melyben a New Yorkban megengedett tíz helyett harminc tölténynek volt hely.

– Úgy tűnik, vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy a fegyvertartás értékesebb, mint az emberi élet szentsége. Azt gondolom, hogy az embereknek az egész országban fel kell állniuk.

Hangosabban és világosabban kell beszélniük arról, hogy ebben az országban fegyvertartási tilalomra van szükség.

Ez egy egyedülállóan amerikai jelenség. A világ más országaiban nem történnek ilyen tömeges lövöldözések – idézi Byron Brownnak, Buffalo polgármesterének radikálisan fegyverellenes gondolatait az AP.

Libby March for The Washington Post / Getty Images A lövöldözés helyszínén tartott megemlékezés 2022. március 15-én.

Joe Biden elnök – aki kedden személyesen is a városba látogatott – azonban egyelőre nem beszélt a fegyverhasználat szigorításáról. Egy vasárnapi eseményen, ahol szolgálat közben elhunyt rendvédelmi dolgozókra emlékeztek, arról beszélt, hogy:

Mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk a gyűlölet ellen, amely továbbra is foltot hagy Amerika lelkén.

Pedig a szigorúbb szövetségi szabályozást sürgető New York-i vezetőknek vélhetően igazuk van, hiszen, mint láthatjuk, az ezredforduló idején kezdődő iskolai lövöldözések mellett számos rasszista indíttatású lőfegyveres tömegmészárlás történt az Egyesült Államokban (Payton Gendron a 2018-as pittsburghi zsinagóga elleni támadást, a 2019-es texasi El Pasó-i, és a kaliforniai Poway-i mészárlásokat is megemlítette a kiáltványban), és rengeteg megkérdőjelezhető elmeállapotú ember kezébe kerül fegyver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik