Élő Nagyvilág

Hiperszonikus rakétát teszteltek az oroszok, Moszkva újra célba venné Kijevet

Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
  • A Kreml egyre magabiztosabb és bíznak benne, hogy év végéig megnyerik a háborút Ukrajnával szemben.
  • Szeverodonyeck állandó támadás alatt áll, de az ukránok szerint az orosz csapatoknak nem sikerült bekeríteniük még a várost.
  • Az amerikai külügyminiszter reméli, sikerül a törökökkel megállapodásra jutni mielőbb a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügyében.
  • Pénteki élő közvetítésünket itt olvashatja vissza.

Bejelentették az oroszok, hogy Liman a fennhatóságuk alá került

A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben orosz fennhatóság alá került – jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

“A Donyecki Népköztársaság népi milíciái és az orosz haderő közös műveleteinek nyomán Liman városa teljes egészében felszabadult az ukrán nacionalisták uralma alól” – olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében. A kommüniké ezzel megerősítette a donyecki szakadárok már péntek este megtett bejelentését.

A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

(MTI)

Néhány tanács Putyintól Európa vezetőnek

A BBC azt írja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ma reggel Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is beszélt. Putyin azt közölte velük, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítani „veszélyes”, és figyelmeztetett „a helyzet további destabilizálódásának és a humanitárius válság súlyosbodásának kockázatára”. A Kreml azt is közölte, keresik a módját, hogyan lehetne elszállítani az ukrán kikötőkben Moszkva katonai hadjárata alatt elakadt gabonát.

Videón az oroszok hiperszonikus tesztje

Oroszország sikeresen tesztelt egy hiperszonikus Zircon típusú rakétát megközelítőleg ezer kilométeren, közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium – erről már délelőtt is beszámoltunk. A tájékoztatás szerint a rakétát a Barents-tengerről lőtték fel és a Fehér-tengerbe csapódott be. Íme egy videó a tesztről:

Fontos területet foglalhatott el az orosz hadsereg

Több nyugati portál is arról ír, hogy az orosz erők nagy valószínűséggel elfoglalhatták Liman városának nagy részét. Erről adott tájékoztatást a brit védelmi minisztérium is. Utóbbi jelentése kiemeli, hogy Liman stratégiailag fontos vasúti csomópont, ahol fontos vasúti és közúti hidak is vannak.

Jelenleg az orosz hadsereg a szeverodonyecki területre fókuszál, de egy Liman mellett kiépített hídfőállás komoly előnyt jelentene nekik abban, hogy Kelet-Ukrajnában bebiztosítsák magukat.

Hiperszonikus rakétát teszteltek az oroszok

Oroszország sikeresen tesztelt egy hiperszonikus Zircon típusú rakétát megközelítőleg ezer kilométeren, közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a rakétát a Barents-tengerről lőtték fel és a Fehér-tengerbe csapódott be.

A Reuters szerint a minisztérium által közzétett videón az látszik, hogy a rakétát egy hajóról lőtték az égbe, és meredek röppályán haladt.

Vlagyimir Putyin korábban a Zircon hiperszonikus rakétát új generációs fegyvernek nevezte, aminek nincsen párja a világban.

Tavaly egyébként ezt a rakétát már több alkalommal is tesztelték.

Oroszországban múlt hónapban egy nukleáris kapacitású interkontinentális rakétával, a Szarmattal is sikeresen kísérleteztek.

Zelenszkij szerint Donbász újra ukrán lesz

Volodimir Zelenszkij péntek éjjel közzétett videóüzenetében azt üzente a népének, hogy Donbász újra ukrán lesz, miközben az oroszok próbálnak előrenyomulni a dél-keleti régióban.

Az ukrán elnök elismerte, a donbászi helyzet nagyon nehéz, utalva arra, hogy Moszkva egyre nagyobb erőkkel támad a térségben.

Ezért meg kell erősíteni a védelmünket, növelni az ellenállásunkat, így Donbász újra ukrán lehet. Akármilyen szenvedést is okoz Oroszország Donbászban, újjáépítünk minden várost, minden közösséget. Nincs más reális alternatíva

– fogalmazott.

Az amerikai védelmi minisztérium szintén pénteken arról tájékoztatott, hogy Oroszország területeket foglal Donbászban. Ukrajna nemzetközi partnereitől segítséget kért annak érdekében, hogy hatékonyabban léphessenek fel a régióban az orosz offenzívával szemben.

Ugyan az ukrán kérést megkapták, John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, erről egyelőre nem született döntés.

Blinken reméli, hogy meg lehet gyorsan meg lehet győzni a törököket

Az amerikai külügyminiszter bízik benne, hogy gyorsan sikerül megoldani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török ellenzést – ezt maga Antony Blinken közölte pénteken Washingtonban.

Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Blinken kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs oka azt hinni, hogy a török aggodalmaknak ne lehetne kezelni.

Blinken azután beszélt erről, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette: Finnországnak és Svédországnak konkrét lépéseket kell tennie, mielőtt Ankara támogatja a NATO-csatlakozásukat.

Az Egyesült Államok teljes egészében támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a szövetséghez, és továbbra is bízom abban, hogy mindketten rövidesen NATO-tagok lesznek

– mondta Blinken.

Haavisto hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a NATO-csatlakozással kapcsolatos török kérdéseket még a NATO június végi madridi csúcstalálkozója előtt megoldják.

Haavisto szintén úgy vélte, hogy a Törökország által felhozott problémákat meg lehet oldani. Hozzátette, a héten ezekről Ankarával jó tárgyalásokat folytattak, és ezeket folytatják.

Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Felvételükhöz mind a 30 tagállam támogatására szükségük van. Törökország azonban, amelynek a második legnagyobb parancsnoksága van a NATO-n belül, ellenzi a csatlakozást, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország támogatja az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és fegyverszállítási embargót vezetett be Törökországgal szemben.

Szeverodonyeckben dúlnak a harcok

Nagyon nehéz az ukránok helyzete az ország keleti részén található Szeverodonyeckben, ahol a napok óta tartó harcokban már a lakóépületek 90 százalékában keletkezett már kár, 60 százalékukat pedig teljesen újjá kell majd építeni a jövőben, írja a CNN.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy az oroszok teljesen bekerítették a várost, de ukrán tisztviselők szerint ez így ilyen formában nem igaz, azt viszont elismerték, hogy az ellenséges csapatok nyomulnak előre.

Jelenleg a külvárosi területekben zajlanak még az összecsapások, de Szeverodonyec védői a végsőkig kitartanak Ukrajna szerint.

Év végéig győzne Moszkva

Oroszország őszig teljes körű győzelmet aratna Ukrajna felett és hamarosan újra megtámadhatja a főváros Kijevet, erről a Meduza nevű független híroldal számolt be.

A Kremlhez közeli forrásaik szerint a moszkvai vezetésnek egyre nagyobb az önbizalma, és abban bíznak, hogy akár már az év vég előtt lezárhatják a háborút.

Olvasói sztorik