A következő élő közvetítés része Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt a Times-ban; a megszállt Herszonban hivatalossá teszik az orosz nyelvet

Biden Zelenszkijről, Navalnij Putyinról írt esszét a Times-nak

Adri Salido / Anadolu Agency / AFP
Adri Salido / Anadolu Agency / AFP

A 2022-es esztendő 100 legnagyobb hatású emberéről jelent meg cikk a Times-ban. A listán szereplő összes személyről egy-egy híres kollégája, csodálója, kritikusa írt pár sort az újságnak: az orosz-ukrán háború két egymással szemben álló vezetőjét, Volodimir Zelenszkijt és Vlagyimir Putyint Joe Biden, illetőleg Alekszej Navalnij mutatta be.

Amikor Vlagyimir Putyin elindította kegyetlen háborúját Ukrajna ellen, az ukránoknak vezetőre volt szüksége, Volodimir Zelenszkij szavait pedig visszhangozta a világ: Az elnök itt van

– írja az ukrán elnökről Joe Biden.

Minden egyes alkalommal, amikor beszélünk, Zelenszkij elnök hangjában egy olyan ember kérlelhetetlen elszántságát hallom, aki mélyen hisz a népe iránti kötelességében, és nap mint nap eleget tesz annak az óriási felelősségnek, hogy átvezesse nemzetét ezen a sötét és nehéz órán

– fogalmaz Biden és hozzáteszi, hogy a szabad világ nemzetei, Zelenszkij elnök példájából inspirálódva, egységesebbek, határozottabbak és céltudatosabbak, mint bármikor a közelmúltban.

Alekszej Navalnij, bebörtönzött orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista kevésbé pátoszos hangnemben beszél Putyinról:

Talán Vlagyimir Putyin valódi küldetése az, hogy leckéket adjon. Mindenkinek – a világ vezetőitől és szakértőitől kezdve a hétköznapi emberekig. Ebben különösen jó volt 2022-ben. Ismét emlékeztetett minket arra, hogy az út, amely csak egy kis választási csalással kezdődik, mindig diktatúrával végződik. A diktatúra pedig mindig háborúhoz vezet. Ezt a leckét nem szabadott volna elfelejtenünk.

Navalnij arról is ír, hogy amíg a világ vezetői évek óta képmutató módon a pragmatikus megközelítésről és a nemzetközi kereskedelem előnyeiről beszéltek, valójában hasznot csak húztak az orosz olajból és gázból, miközben egyre jobban megerősítették Putyin hatalmát.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik